Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία γύρισε το παιχνίδι οριστικά - Oι διπλωματικές κινήσεις του Putin που έφεραν τη Δύση σε αμηχανία

Η Ρωσία γύρισε το παιχνίδι οριστικά - Oι διπλωματικές κινήσεις του Putin που έφεραν τη Δύση σε αμηχανία
Το γεμάτο πρόγραμμα διπλωματικών ραντεβού του Ρώσου προέδρου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της ρωσικής κυριαρχίας στην παγκόσμια σκακιέρα
Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τον Vladimir Putin μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.
Το γεμάτο πρόγραμμα διπλωματικών συναντήσεων του Ρώσου προέδρου τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στο εξωτερικό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής δικτατορίας και κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Από τότε που επανεκλέχθηκε και ξεκίνησε την πέμπτη του θητεία ως πρόεδρος στις αρχές του έτους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας πραγματοποίησε έξι ξένες επισκέψεις, ενώ πραγματοποίησε δεκάδες συναντήσεις με ηγέτες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.
Η πρώτη ξένη περιοδεία του Putin μετά την ορκωμοσία του ήταν μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις 16 και 17 Μαΐου.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πραγματοποίησε επίσης την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο του 2023, την οποία ο Ρώσος προεδρος χαρακτήρισε «συμβολικό» και σημάδι «της ιδιαίτερης φύσης των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας».
Άλλωστε, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η σχέση Μόσχας-Πεκίνου είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική.
"Είναι θεμελιώδους σημασίας η σχέση Ρωσίας-Κίνας να μην είναι ευκαιριακή και να μην στρέφεται εναντίον κανενός. Η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις σήμερα είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή", εξήγησε, τότε, ο Ρώσος πρόεδρος.
Ακολουθούν μερικά από τα υπόλοιπα ταξίδια του Putin στο εξωτερικό:

- Επίσκεψη εργασίας στη Λευκορωσία στις 23–24 Μαΐου για συνάντηση με τον ομόλογό του Alexander Lukashenko·
- Κρατική επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν στις 26–27 Μαΐου μετά από πρόσκληση του Προέδρου Shavkat Mirziyoyev·
- Κρατική επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (DPR) στις 18–19 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim.
- Κρατική επίσκεψη στο Βιετνάμ στις 19-20 Ιουνίου.
- Επίσκεψη στο Καζακστάν στις 3-4 Ιουλίου για συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Εκεί ο Putin είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan, τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον Πρόεδρο της Μογγολίας Ukhnaagiin Khurelsukh, τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani και, τέλος, τον Πρωθυπουργό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν Shehbaz Sharif.

Ενώ όσον αφορά τις επισκέψεις ξένων ηγετών στο Κρεμλίνο, ο Vladimir Putin φιλοξένησε:
- Τον Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan στις 8 Μαΐου·
- Τον πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel στις 9 Μαΐου.
-Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν Emomali Rahmon στις 9 Μαΐου
- Τον βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa του Μπαχρέιν στις 23 Μαΐου.
- Τον ηγέτη της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa και τον πρόεδρο της Βολιβίας Luis Arce στο SPIEF 2024 στις αρχές Ιουνίου.
- Τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό Denis Sassou Nguesso στις 27 Ιουνίου·
Τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στις 8 Ιουλίου.
- Τέλος, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban στις 5 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης