Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν»: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump, τραυματίστηκε ελαφρά, νεκρός ο 20χρονος δράστης

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν»: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump, τραυματίστηκε ελαφρά, νεκρός ο 20χρονος δράστης
Οι αλήθειες του Donald Trump, φαίνεται ξεκάθαρα πια πως πονάνε και επιχειρήθηκε η οριστική φίμωση του, με τις Μυστικές Υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν επίσημα το περιστατικό, «ως απόπειρα δολοφονικής επίθεσης» - Ανάρτηση από τον Elon Musk - Ο πιο ψύχραιμος υποψήφιος Πρόεδρος σαν τον Theodore Roosevelt
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σοκ επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου Προέδρου Donald Trump σε προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή Butler της Πολιτείας της Pennsylvania, την οποία πολλοί αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις τους, πιστεύουν ότι έχει την ρίζα της στην πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ΗΠΑ, καθ' οδόν για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίστηκε από την επίθεση με πυροβολισμούς, ήταν αιμόφυρτος στο δεξί αφτί, όπως δείχνουν και οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου του έκαναν και προληπτικά εξετάσεις, ενώ στις 15 Ιουλίου 2024, σκοπεύει να παραστεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.

Ο πρώην πρόεδρος σε ένα απίστευτο κενό ασφαλείας που προηγήθηκε, απομακρύνθηκε μετά από τους σωματοφύλακες του, σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε από τις πιο κρίσιμες Πολιτείες για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν αρχικά τρεις πυροβολισμοί και κρότοι, ενώ επικράτησε πρωτοφανές χάος και πανδαιμόνιο.

Ο δράστης ο 20χρονος Thomas Matthew Crooks,
είναι νεκρός,  ενώ ένας συνεργός του που συνελήφθη έχει τραυματιστεί, μετά την επιχείρηση καταστολής των Αρχών.
Ο 20χρονος, σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post, η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας,  είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών, ο δράστης ήταν μάλιστα ελεύθερος σκοπευτής.
Νεκρός είναι επίσης ένας πολίτης
που βρισκόταν στην προεκλογική εκδήλωση.
«Κόσμος έτρεχε παντού, κάποιοι τραυματίστηκαν από το κοινό, ο πρόεδρος έπεσε το έδαφος για να προστατευθεί και άμεσα φυγαδεύτηκε με ένα τεθωρακισμένο όχημα», είπε αμερικανός υποστηρικτής του, που βρισκόταν στην ομιλία.

FBI: To περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Thomas Matthew Crooks ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Oι ομοσπονδιακοί ερευνητές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι "το FBI ταυτοποίησε τον Thomas Matthew Crooks, 20 ετών, από το Bethel Park της Πενσιλβάνια, ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald Trump στις 13 Ιουλίου, στο Butler της Πενσιλβάνια. Παραμένει μια ενεργή και συνεχιζόμενη έρευνα".
To περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας κατά του D. Trump από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI).
«Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», ανέφερε ο Kevin Rojek, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Kevin Rojek εξήγησε ότι προτεραιότητα πλέον είναι να εντοπιστεί το κίνητρο του δράστη και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump.
Πρόσθεσε δε, πως δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

New York Post: Ο δολοφόνος ελεύθερος σκοπευτής Thomas Matthew Crooks βρισκόταν 100 μέτρα μακριά από τον Trump... είχε σχέδιο να τον δολοφονήσει 

Ο ελεύθερος σκοπευτής Thomas Matthew Crooks που πυροβόλησε σε συγκέντρωση στην Pennsylvania βρισκόταν στην ταράτσα ενός κτιρίου πάνω από 100 μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Trump, γράφει η New York Post, επικαλούμενη πηγές επιβολής του νόμου.
«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή τοποθετημένο σε ένα κτίριο εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο - έξω από τον κλοιό ασφαλείας», ανέφερε η New York Post.
Το σκηνικό θυμίζει την δολοφονία του Kennedy.
669304859b682.webp
Ένας 20χρονος από την Πενσιλβάνια ο δράστης


Ένας 20χρονος από την Πενσιλβάνια που έχει αναγνωριστεί ως ο Thomas Matthew Crooks ήταν ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, D. Trump.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 20χρονος από το Bethel Park της Πενσιλβάνια πυροβόλησε τον Trump από μια στέγη 120 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του.
Ποιος ώθησε τον «καλό μαθητή» Thomas Matthew Crooks να επιχειρήσει την δολοφονία;
Ο Thomas Matthew Crooks, 20, από το Bethel Park, ένα προάστιο του Pittsburgh περίπου μια ώρα νότια από το σημείο όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας, αποφοίτησε από το Bethel Park High School το 2022.
Ήταν ένας από τους σχεδόν 25 του σχολείου που κέρδισαν ένα "βραβείο αστεριών" 500 δολαρίων από τo ίδρυμα National Math and Science Initiative.
Βιντεοσκοπημένο υλικό από της τελετή αποφοίτησή του τον δείχνει να περπατά στη σκηνή υπό το ελάχιστο χειροκρότημα και να ποζάρει για λίγο με έναν υπάλληλο του σχολείου, ανέφεραν οι New York Times.
Μια έρευνα από το Fox News Digital αποκάλυψε ότι ο Crooks θα γινόταν 21 ετών αυτόν τον Σεπτέμβριο και στο ιστορικό του δεν είχε βεβαρημένο μητρώο ή άλλες ανοιχτές ποινικού ή αστικού χαρακτήρα διώξεις.
Ωστόσο, το γεγονός που προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι επρόκειτο για έναν δεδηλωμένο και εγγεγραμμένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Λόγω ηλικίας είχε προλάβει να συμμετάσχει μόνο σε πολιτειακές, και όχι ομοσπονδιακές εκλογικές διαδικασίες ως ψηφοφόρος. 
Τα αρχεία, βέβαια, δείχνουν ότι έκανε μια δωρεά 15 δολαρίων στο Progressive Turnout Project, μια επιτροπή πολιτικής δράσης με έδρα το Σικάγο που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για δημόσια αξιώματα και ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει «βασικές δημοκρατικές εκλογικές κατηγορίες: νέους, μειονότητες και άτομα με χαμηλό εισόδημα». 
Ο Crooks ήταν τότε 17 ετών.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω  πολιτική οργάνωση δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
gunman.JPG
Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός.

Λάτρης των όπλων ο δράστης  - Τα κίνητρα στα ηλεκτρονικά του ίχνη και στο παρελθόν του αναζητά το FBI

Λάτρης των όπλων φέρεται να ήταν ο 20χρονος δράστης της απόπειρας δολοφονίας Thomas Matthew Crooks κατά του πρώην προέδρου Donald Trump.
Μάλιστα, προσήλθε στην προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών φορώντας ένα μπλουζάκι με το λογότυπο ενός από τα πιο δημοφιλή κανάλια του YouTube που είναι αφιερωμένο στα πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με το NBC News.
Το γεγονός θεωρήθηκε αρκετά προκλητικό από τις αρχές που άρχισαν αμέσως να διερευνούν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και το παρελθόν του προκειμένου να βρουν τα κίνητρά του.  .
Η εμφάνιση και τα γράμματα της μπλούζας ταιριάζουν με την εμφάνιση μιας μπλούζας που πωλείται στον ιστότοπο του καναλιού Demolition Ranch του YouTube για πυροβόλα όπλα.
Αμέσως μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα το Demolition Ranch και ο ιδρυτής του έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζοντας τις φωτογραφίες και γράφοντας: «Τι στο διάολο».
Το παρελθόν του και τα κίνητρα του 20χρονου δράστη αναζητούν οι αρχές όπως επίσης, το αν έδρασε μόνος και το πώς κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτείες ο Crooks ήταν καταγεγραμμένος ως υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο το 2021 είχε κάνει μια μικρή δωρεά σε ομάδα που στήριξε το κόμμα των Δημοκρατικών το 2021.

usa_6.JPG

Trump_1.png
Η στιγμή της επίθεσης


Ο Donald Trump έδειχνε στο πλήθος εκείνη τη στιγμή της αιχμηρής ομιλίας του, ένα γράφημα με τους αριθμούς των συνοριακών διελεύσεων από παράνομους μετανάστες όταν το κόσμος ξεκίνησε να ουρλιάζει και να τρέχει από τους πυροβολισμούς.
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς φάνηκε να κρατά με το δεξί του χέρι τον λαιμό του, ενώ υπήρχε αίμα στο πρόσωπό του.
Πριν μπει στο αμάξι της φρουράς του, ύψωσε γροθιά προς τον κόσμο για να δείξει πως είναι καλά, αναφέρει το AP.
Οι αλήθειες του Donald Trump, φαίνεται ξεκάθαρα πια πως πονάνε κ
αι επιχειρήθηκε η οριστική φίμωση του, με τις Μυστικές Υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν επίσημα το περιστατικό, «ως απόπειρα δολοφονικής επίθεσης».
Trumpppp.png
Το πρώτο μήνυμα Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας: Ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μου

Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, δήλωσε ότι χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο «πάνω μέρος του δεξιού του αυτιού».
Ο Trump μέσω Truth Social είπε ότι «κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άκουσα πυροβολισμούς και ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μου».

Η δήλωση Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας του:

«Θέλω να ευχαριστήσω τις Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες τις Αρχές Επιβολής του Νόμου για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο περιστατικό που μόλις έλαβε χώρα στο Butler της Πολιτείας της  Pennsylvania.
Το πιο σημαντικό, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του πολίτη που σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά.
Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να γίνει στη χώρα μας.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός.
Με πυροβόλησαν με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού.
Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ότι άκουσα έναν ήχο και ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα.
Είχα πολλή αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!"

Η νέα δήλωση Τrump για την απόπειρα εναντίον του

«Δεν θα φοβηθούμε, αλλά αντίθετα θα διατηρήσουμε την πίστη μας αψηφώντας τη μοχθηρότητα» σημειώνει ο Trump, στέλνοντας την αγάπη του ίδιου και της ομάδας του στα θύματα της επίθεσης και τις οικογένειές τους.
«Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι, να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και να μην αφήσουμε το Κακό να νικήσει» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αγαπώ πραγματικά τη χώρα μας και σας αγαπώ όλους και ανυπομονώ να μιλήσω στους πολίτες του μεγάλου μας έθνους αυτή την εβδομάδα από το Ουισκόνσιν», έγραψε επιπλέον ο Trump.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ουισκόνσιν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα.
Είναι τη δεύτερη ανάρτησή του από τότε που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση.
Capture1_15.JPG
donald-Trump-21-gty-gmh-24071_1720914249223_hpMain_16x9.avif

08b13f20-4169-11ef-9ebd-b57f734b22cc.png.webp
Σε ανακοίνωσή τους, οι Μυστικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο Trump είναι ασφαλής και ότι τα μέτρα για την προστασία του έχουν εφαρμοστεί.
Πρόσθεσαν ότι η έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει και ότι περαιτέρω πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.
Ενώ παράλληλλα στις έρευνες συμμετέχει και το FBI.
Donald-Trump-Butler-PA-Shooting_21.jpg
f2a43000-416a-11ef-9e1c-3b4a473456a6.jpg
To video από την επίθεση:

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Trump - Τη Δευτέρα 15/7 στο  συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, αφού του περιποιήθηκαν το τραύμα από σφαίρα στο δεξί αυτί, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια.
Υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά και είναι καλά.
Μάλιστα, τη Δευτέρα σκοπεύει να παραστεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.
«Ο πρόεδρος Trump είναι καλά» και «ανυπομονεί να σας συναντήσει όλους στο Milwaukee του Wisconsin, όπου θα διεξαχθεί αυτό το μεγάλο συνέδριο από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου», επεσήμαναν η προεκλογική ομάδα του υποψήφιου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Πρώτη εμφάνιση Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Η αναπληρώτρια διευθύντρια επικοινωνίας του Donald Trump, Margo Martin, δημοσίευσε βίντεο που τον δείχνει να κατεβαίνει τα σκαλιά αεροπλάνου τα ξημερώματα της Κυριακής 14 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Και όπως γράφει στο μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο για τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο: Δυνατός και ανθεκτικός. Δεν θα σταματήσει ποτέ να μάχεται για την Αμερική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Trump προσγειώθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ μετά τη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας. Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Biden - Τηλεφωνική επικοινωνία με Trump, το πρώτο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ: Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον D. Trump,
μετά την απόπειρα δολοφονίας του, είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον επέστρεψε εσπευσμένα ο Biden από την κατοικία στο Rehoboth Beach, Delawar,  μετά την απόπειρα δολοφονίας του D. Trump, ώστε να ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης, ο Biden συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας και τον δήμαρχο της πόλης.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την επίθεση κατά του Donald Trump, ανέφερε πως  «έχω ενημερωθεί για τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Donald Trump στην Pennsylvania.
Είμαι ευγνώμων που ακούω ότι είναι ασφαλής και τα πάει καλά.
Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσους ήταν στην εκδήλωση, καθώς αναμένουμε περαιτέρω πληροφορίες.
Η Jill κι εγώ είμαστε ευγνώμονες στις Μυστικές Υπηρεσίες που διασφάλισαν την ασφάλεια του. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να το καταδικάσουμε».
Ο Biden βρισκόταν στο Rehoboth Beach, στο Delaware, στο σπίτι του το Σάββατο (διαφορά με ώρα Αμερικής), αλλά παρακολουθούσε τη λειτουργία στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Έντμουντ όταν σημειώθηκε ο πυροβολισμός.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος Kamala Harris ενημερώθηκε επίσης για το περιστατικό στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Trump, σύμφωνα με το γραφείο της.
Η Harris επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, αναφέρεται σε μια πρώτη ανακοίνωση.

Obama για επίθεση κατά Trump: «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στη δημοκρατία μας»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama καταδίκασε και εκείνος τους πυροβολισμούς που στόχευαν τον Donald Trump.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην Πρόεδρος Trump δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Πρέπει να δεσμευτούμε ξανά για τον σεβασμό στην πολιτική μας. Η Michelle και εγώ του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση», ανέφερε ο Obama σε ανακοίνωσή του.
31b1c6ab075fc1ea27f8e3c23ef4f91142e5a2df.webp

Ανάρτηση από τον Elon Musk - Ο πιο ψύχραιμος υποψήφιος Πρόεδρος σαν τον Theodore Roosevelt

Ο μεγιστάνας της Tesla και ιδιοκτήτης του X δημοσίευσε με τη σειρά του το βίντεο, όπου φαίνεται και η στιγμή που ο Trump δείχνει καλά στην Υγεία του, αν και ματωμένος, μετά από τους πυροβολισμούς, και μάλιστα απευθύνεται στο πλήθος.
«Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Trump και ελπίζω στην ταχεία ανάκαμψή του», ανέφερε σχετικά ο Musk.​
Κατά τον Musk οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον «πιο ψύχραιμο» υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού κράτους από την 26η Πρόεδρος Theodore Roosevelt.
«Την τελευταία φορά που η Αμερική είχε έναν τόσο ψύχραιμο υποψήφιο για πρόεδρο, ήταν ο Theodore Roosevelt», έγραψε ο Musk.

Nancy Pelozi: «Ευχαριστώ τον Θεό που ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το φρικιαστικό περιστατικό, ας προσευχηθούμε όλοι όσοι παρευρίσκονται στη συγκέντρωση του πρώην Προέδρου σήμερα να είναι σώοι».

David Sachs (Αμερικανός Επενδυτής):
Πριν 1,5 μήνα ο δημοσιογράφος Tucker Carlson είχε προειδοποιήσει για απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος David Sachs υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι ο διάσημος δημοσιογράφος Tucker Carlson προειδοποίησε πριν από ενάμιση μήνα για την απειλή απόπειρας δολοφονίας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Trump
«Ο Tucker Carlson είχε δίκιο», έγραψε ο David Sachs στη σελίδα του X (πρώην Twitter) μετά την απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση του Trump στην Πενσυλβάνια.
Ο Tucker Carlson εξέφρασε την άποψη στις 31 Μαΐου ότι ο Ρεπουμπλικανός θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο εάν δεν είχε σκοτωθεί πριν από τότε.
«Θα κερδίσει τις εκλογές αν δεν σκοτωθεί πρώτα, αλλά αυτό σημαίνει το τέλος του δικαιότερου συστήματος δικαιοσύνης στον κόσμο», επεσήμανε ο δημοσιογράφος.

Elon Musk: Δύο φορές πήγαν να με σκοτώσουν τους τελευταίους 8 μήνες

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Elon Musk, με φόντο τον πυροβολισμό σε συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump, δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο X ότι τους τελευταίους 8 μήνες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν δύο φορές.
"Επικίνδυνοι καιροί.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες, δύο άτομα (ξεχωριστά περιστατικά) προσπάθησαν να με σκοτώσουν.
Συνελήφθησαν με όπλα περίπου 20 λεπτά από τα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Τέξας", έγραψε ο Elon Musk. Topos_assas.JPG
Πατέρας δράστη: Δεν καταλαβαίνω τίποτε, δεν ξέρω τίποτε, θα μιλήσω στις αρχές

Ο πατέρας του 20χρονου Thomas Matthew Crooks, δράστη της δολοφονικής απόπειρας κατά του πρώην προέδρου Donald Trump, προσπαθεί να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», όπως είπε στην New York Post, αφότου ο γιος του αναγνωρίστηκε ως ο αυτουργός της απόπειρας.
Ο Matthew Crooks δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον γιο του και θα «περιμένω μέχρι να μιλήσω με τις αρχές», είπε στο CNN.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγο μετά την εισβολή που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις στο σπίτι της οικογένειας προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για το παρελθόν και την διαδικτιακή δράση του νεαρού που πυροβόλισε και τραυμάτισε τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, στην προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Διεθνή μηνύματα στήριξης


Οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση, δηλώνοντας τη στήριξη τους στον Donald Trump με πρώτο τον πολιτικό του αντίπαλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Joe Biden.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει» την επίθεση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές.
Von der Leyen:
«Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία»
Charles Michel:
«Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία»
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metzola
δήλωσε συγκλονισμένη για «τη φρικτή επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη, δεν πρέπει να έχει θέση στις κοινωνίες μας».
Ο πρόεδρος Macron "ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση" στον πρώην πρόεδρο και εξέφρασε την "αγανάκτησή" του. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz
χαρακτήρισε «ειδεχθή» την απόπειρα δολοφονίας Trump και πρόσθεσε ότι η πολιτική βία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock
σχολίασε ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Donald Trump σηματοδοτεί «σκοτεινούς καιρούς» για την αμερικανική δημοκρατία
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrej Duda
έκανε λόγο για μια "στιγμή σοκ για το σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Guterres
 
"καταδικάζει απερίφραστα" και κάνει λόγο για "ενέργεια πολιτικής βίας"
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer
δήλωσε «σοκαρισμένος».  «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας.
Ο Ούγγρος ομόλογός του Viktor Orban
σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Donald Trump «αυτές τις σκοτεινές ώρες».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni
επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», εκτίμησε.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Ignacio Lula da Silva
ζήτησε από τους υπέρμαχους της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Trump.
Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα
κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια». «Ως ηγέτες της δημοκρατίας και της ειρήνης καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».
Ο πρόεδρος της Χιλής Gabriel Boric
καταδίκασε την επίθεση: «Η βία είναι μια απειλή κατά των δημοκρατιών και αποδυναμώνει τη συνύπαρξη. Πρέπει όλοι να την απορρίψουμε».
«Παρά τις βαθιές μας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει πάντα να απορρίπτεται από όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida
ζήτησε «να παραμείνουμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία», ενώ ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Trump.
Ο Ινδός ομόλογός του Naredra Modi
δήλωσε «πολύ ανήσυχος». «Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και στις δημοκρατίες. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese
χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Chris Luxon. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Zhing-te
απηύθυνε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» στα θύματα, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι «η πολιτική βία υπό όλες της τις μορφές δεν είναι ποτέ αποδεκτή στις δημοκρατίες μας».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu
έγραψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Sarah είναι «σοκαρισμένοι που μάθαμε για την επίθεση εναντίον του προέδρου Trump». «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία του ανάρρωση», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi
εξέφρασε τη "συμπόνια" του προς τον πρώην πρόεδρο
H Ρωσία διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ: Αποτιμήστε τις πολιτικές σας... υποκινούν πολιτικό μίσος κατά πολιτικών αντιπάλων, χωρών, λαών.
«Σοκαρισμένος» ο Jens Stoltenberg
από την απόπειρα δολοφονίας...  Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας.
Δριμεία καταδίκη της επίθεσης κατά του Trump από Erdogan
: Ως Τουρκία θα σταθούμε στο πλευρό του λαού των φίλων και σύμμαχων μας ΗΠΑ".

Κ. Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η βία σε μια δημοκρατική κοινωνία

Αποτροπιασμένος από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Trump.
Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας.
Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση.
Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των περαστικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης