Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Donald Trump – Επενδυτές και αγορές προεξοφλούν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Donald Trump – Επενδυτές και αγορές προεξοφλούν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Πώς αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Donald Trump – Τι προσδοκούν οι αγορές
Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ καθώς η δολοφονική επίθεση κατά του Προέδρου Donald Trump «κλειδώνει» την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο
Οι πυροβολισμοί του Σαββάτου 14 Ιουλίου στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Doinald αυξάνουν γεωμετρικά τις πιθανότητές του να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο και τα στοιχήματα για τη νίκη του θα αυξηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι επενδυτές στο Bloomberg την Κυριακή 13 Ιουλίου.
Ο Trump τραυματίστηκε από σφαίρα στο αυτί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια το Σάββατο (13/7) σε ένα πρωτοφανές περιστατικό πολιτικής βίας που οι αρχές αντιμετώπιζαν ως απόπειρα δολοφονίας.
Πριν από τη φονικά απόπειρα, οι αγορές είχαν αντιδράσει στην προοπτική μιας προεδρίας Trump ωθώντας υψηλότερα την ισοτιμία του δολαρίου και προκαλώντας απότομη άνοδο στην απόδοση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Οι τάσεις αυτές μπορούσαν να ενισχυθούν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο σταθερό ομάδα εισοδήματος στην Eastspring Investments στη Σιγκαπούρη.
Η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίο ενός προέδρου των ΗΠΑ ή ενός μεγάλου υποψηφίου κόμματος μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ronald Reagan το 1981 ανατρέπει τα δεδομένα για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ του Ρεπουμπλικανού Donald Trump και του Προέδρου Joe Biedn, του Δημοκρατικού η οποία εμφανιζόταν αμφίρροπη.
«Από μνήμης, ο Reagan ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Οι εκλογές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια ευρεία νίκη του Trump.
Αυτό πιθανώς μειώνει την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Nick Ferres επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι πολιτικοί των ΗΠΑ καταδίκασαν τον πυροβολισμό, ενώ ορισμένα στελέχη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Trump.
Μετά από μια ιδιαίτερα αρνητική επίδοση εναντίον του σε προεδρικό debate πριν από δύο εβδομάδες, ο Biden αντιμετωπίζει αυξανόμενες αμφιβολίες από τους χρηματοδότες της εκστρατείας του και τους υποστηρικτές καθώς και σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών σχετικά με την ικανότητά του να νικήσει τον Trump και να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του αξιώματός του.
Η μετανάστευση και η οικονομία ήταν τα κύρια ζητήματα για τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos, θεωρούν τον Trump ως τον καλύτερο υποψήφιο για την οικονομία, ακόμη και όταν ο Λευκός Οίκος του Biden επιδιώκει ρητορικά να επωφεληθεί από την σχετική οικονομική σταθερότητα, την επιβράδυνση του πληθωρισμού και χαμηλό επίπεδο ανεργίας.
Υπό τον Trump, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, λιγότερες παρεμβάσεις στις αγορές και χαλαρότερους κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης παράταση των περικοπών εταιρικών φόρων και των φόρων στα φυσικά πρόσωπο που λήγει το επόμενο έτος, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπό τον Trump.
Ο Trump δήλωσε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι δεν θα διορίσει εκ νέου τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell, του οποίου η δεύτερη τετραετής θητεία ως επικεφαλής της Fed θα λήξει το 2026 καθώς και ότι θα Λευκός Οίκος θα αναλάβει ορισμένες πλευρές τις νομισματικής πολιτικής καθώς θεωρεί ότι η διοίκηση Powell καίτοι τον έχει υποστηρίξει έχει αποτύχει εν όψει τον τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας Trump στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας.
Παρότι οι διακυμάνσεις στην ακόμη αντεστραμμένη πορεία της καμπύλης απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων οφείλονται κυρίως στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο, το χάσμα στην απόδοση μεταξύ 2ετών και 30ετών ομολόγων έχει μειωθεί σε -6 μονάδες βάσης από -30 μονάδες περίπου από την επαύριο του debate Trump και Biden που αποδείχθηκε καταστροφικό για τον δεύτερο.
Η μείωση της διαφορά μεταξύ των αποδόσεων μεταξύ των διετών και των δεκαετών ομολόγων βρίσκεται σε -27 μονάδες βάσης, το ήμισυ των επιπέδων πριν από τρεις εβδομάδες.
«Ο Trump ήταν πάντα πιο φιλικός με τις δυνάμεις της οικονομίας και της αγοράς.
Το βασικό ζήτημα για το μέλλον είναι εάν η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ανεύθυνα χαλαρή και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τον (ανανεωμένο) πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων», δήλωσε ο Ferres.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-14_150730.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-14_150802.png
Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν


Τόσο οι δείκτες S&P 500 όσο και Dow Jones Industrial Average κατέγραψαν ρεκόρ την Παρασκευή (12 Ιουνίου Ιουλίου)  και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 18% εντός του 2024.
«Γύρω στις πέντε προεδρικές εκλογές των τελευταίων 20 ετών, η εμπιστοσύνη των CEO, το καταναλωτικό κλίμα και ιδιαίτερα η αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων έχουν μετατοπιστεί ευνοϊκότερα στη προοπτική νίκης των Ρεπουμπικανών», γράφουν αναλυτές της Goldman Sachs.
«Στο βαθμό που το βελτιωμένο κλίμα οδηγεί σε αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων, μια νίκη Trump θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές κερδών για ορισμένες εταιρείες ακόμη και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής».
Να σημειωθεί ότι ένας ολόκληρός κλάδος όπως τα πετρέλαια είναι ανανφανδόν υπέρ του Trump καθώς βίωσαν την περιόοδο της διακυβέρνησης Biden ως επίθεση στα συμφέροντά τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης