Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοφανές - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έβαλαν τιμή πώλησης 2.367 ευρώ τη Mwh και εμφανίστηκε πιο …φθηνή τιμή στα 650 ευρώ!

Πρωτοφανές - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έβαλαν τιμή πώλησης 2.367 ευρώ τη Mwh και εμφανίστηκε πιο …φθηνή τιμή στα 650 ευρώ!
«Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες»
Οι υψηλές τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα 16/7 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, διότι η κατάσταση εμφανίζεται να φεύγει εκτός ελέγχου.  
Χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργεια στις 21:00 το βράδυ προσφέρθηκαν ελάχιστες MWh με την αστρονομική τιμή των 2.367,49 ευρώ για να έρθει μία πιο συμφέρουσα τιμή  αυτή των 650 ευρώ για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.
Το BN χθες (15/7) έθεσε το θέμα των υψηλών ενδοσυνεδριακών τιμών στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είπε ότι η Κυβέρνηση κοιτάει όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους και ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας στο ρεύμα, της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει και μέτρα, που συναρτήσει του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τα πιο υποστηρικτικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Πρόσθεσε ότι «είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που ακούγαμε πριν από ενάμιση, δύο χρόνια, αλλά έχουμε πει επίσης πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ».

Η Νέα Αριστερά τα «ρίχνει» όλα στη ΔΕΗ, ενώ δεν λέει τίποτα  για τους υπόλοιπους συντελεστές

Εν των μεταξύ ομάδα βουλευτών της Νέας Αριστεράς προετοιμάζει ερώτηση με τίτλο «παγιδευμένοι στην ακρίβεια στο ρεύμα οι καταναλωτές» και την απευθύνει στον υπουργό του ΥΠΕΝ κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, αναδεικνύοντας την αποτυχία των πολύχρωμων τιμολογίων όπως και τη συμπεριφορά της ΔΕΗ με τις προσφερόμενες τιμές ανά KWh, οι οποίες δεν ικανοποιούν, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει τις τιμές ανά KWh που δίνουν  οι υπόλοιποι προμηθευτές.
Στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της πλατφόρμας της ΡΑΑΕΥ με τα πολύχρωμα και ειδικά τιμολόγια, οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση θα διαπίστωναν ότι τον Ιούλιο η ΔΕΗ  έχει την χαμηλότερη τιμή στο «πράσινο» τιμολόγιο και οι υπόλοιποι προμηθευτές  έχουν δώσει υψηλότερες τιμές.
Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση αναφέρεται ότι τα πράσινα τιμολόγια δεν λαμβάνουν όλη την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής ενώ στην πτώση τα αντίστοιχα τιμολόγια έχουν μικρότερη πτώση.
Ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν αναγνωρίζουν ότι μετά πολύχρωμα τιμολόγια οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν εύκολα ένα πράσινο με ένα  μπλε (σταθερό) ενώ πριν την εφαρμογή τους δεν υπήρχε η δυνατότητα σύγκρισης.
Ακόμη αναδεικνύει το θέμα των ρευματοκλοπών επικαλούμενη δημοσιεύματα ενώ αγνοεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στις οικονομικές καταστάσεις κάνει αναφορά ως κόστος  μερικών χιλιάδων ευρώ.
Επίσης, οι απώλειες του ηλεκτρικού συστήματος τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στο 10% και το προσδιορίζουν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.
Αίσθηση προκαλεί ότι απουσιάζει ως περιεχόμενο από την ερώτηση ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά ώρα.
Αν η ερώτηση έχει ως σκοπό να πλήξει τη ΔΕΗ που κρατάει χαμηλά τα τιμολόγια σε σχέση με τον ανταγωνισμό με την επιχείρηση να διατηρεί μερίδια αγοράς στη χαμηλή τάση στα επίπεδα του 65%.
Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το κεφάλαιο ενέργεια παραμένει δύσκολο και μάλλον κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά όταν η κριτική τους είναι εστιασμένη  στη ΔΕΗ, ενώ απουσιάζει το όποιο σχόλιο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που η υλοποίησή του έτρεξε  στη δική τους κυβερνητική θητεία.   
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης