Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η μάχη κατά της ακρίβειας χάθηκε πριν καν δοθεί – Οι φήμες για νέους φόρους και η ανικανότητα του κράτους

Η μάχη κατά της ακρίβειας χάθηκε πριν καν δοθεί – Οι φήμες για νέους φόρους και η ανικανότητα του κράτους
Οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, γιατί στο χρηματιστήριο ενέργειας γίνεται πάρτι
Σχετικά Άρθρα
Η μάχη κατά της ακρίβειας έχει χαθεί και όπως φαίνεται η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και προβαίνει μόνο σε επισημάνσεις και ίσως σε κάποιες κινήσεις για να δείξει στον κόσμο, ότι τα βάζει με τα… συμφέροντα.
Μετά την έκρηξη τιμών στο ράφι, εξέλιξη που μειώνει αισθητά την αγοραστική δύναμη των πολιτών και έχει επισημανθεί από πολλούς επιχειρηματίες και δεν έχει καταφέρει να ελέγξει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι τόσες επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την τιμή του ρεύματος.
Μέχρι πρόσφατα το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων στέκονταν τροχοπέδη στις μειώσεις και αποτελούσαν δικαιολογία για τις υψηλές τιμές.
Τώρα παρά τη μεγάλη άνοδο των ΑΠΕ και τις μηδενικές τιμές σε κάποιες ώρες φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν ωφελούνται.
Αντιθέτως, πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα γιατί το χρηματιστήριο Ενέργειας, μάλλον λειτουργεί λάθος και η κερδοσκοπία έχει κυριαρχήσει.
Σήμερα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στην κυβερνητική σύσκεψη καθώς στο τραπέζι υπάρχουν πολλά σενάρια, όπως η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών.
Προφανώς και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, ακόμα και μετά την περίοδο των μνημονίων και σε περίοδο πλέον ισχυρής ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι σταθερό και να δείξει στους ξένους επενδυτές ότι υπάρχει σοβαρότητα.
Προφανώς και οι επενδυτές κάνουν υποθέσεις, αφού για παράδειγμα βλέπουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να πιέσει τους τραπεζίτες να μειώσουν τις παράλογες προμήθειες που χρεώνουν και παρουσιάζουν ως μεγάλη επιχειρηματική κίνηση που οδήγησε στην ανάπτυξη και την ισχυροποίηση των τραπεζών.
Έτσι δεν μπορεί να μην περάσει από τη σκέψη τους μία φορολόγηση και των δικών τους κερδών.
Στην ακτοπλοΐα επίσης οι τιμές έχουν ξεφύγει και τα σχέδια για μερικές μέρες απόδρασης, έχουν γίνει όνειρο…
Κατά τα λοιπά, ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά πρακτικά αυξάνεται με μικρότερη ένταση προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις πλάτες των πολιτών.
Προφανώς και η έκτακτη φορολογία αποτελεί την εύκολη λύση αφού η Κυβέρνηση μέχρι εκεί μπορεί, αλλά φέρνει αποτέλεσμα;
Το χρηματιστήριο μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό να επηρεάζεται.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης