Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παράκρουση οι Ευρωπαίοι, φιμώνουν τον Orban λόγω... Putin - Ζητούν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας

Σε παράκρουση οι Ευρωπαίοι, φιμώνουν τον Orban λόγω... Putin - Ζητούν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας
H Ursula von der Leyen ακύρωσε την επίσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κομισιόν στην Ουγγαρία
Ομάδα 63 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο ασκεί επί του παρόντος την προεδρία, λόγω των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού Viktor Orban, όπως μεταδίδει το Politico.
Το δημοσίευμα επικαλείται μήνυμα που απευθύνεται στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Orban "έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά εκμεταλλευόμενος και καταχρώμενος τον ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου".
"Αυτό απαιτεί πραγματικές ενέργειες, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, καθώς η πρακτική έχει δείξει ότι οι απλές λεκτικές καταδίκες αυτής της κατάστασης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα", αναφέρει το Politico στην επιστολή.
Η επιστολή, η οποία υποστηρίζεται από ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως το ΕΛΚ, η Ανανέωση, η Αριστερά και οι Πράσινοι, είναι η τελευταία προσπάθεια να αποδοκιμαστεί η Βουδαπέστη.

Η οργή των Βρυξελλών

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ακύρωσε την επίσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κομισιόν στην Ουγγαρία και μείωσε το επίπεδο εκπροσώπησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ υπό ουγγρική προεδρία.
Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος είναι άμεσος υφιστάμενος της Von der Leyen, σκόπευε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο την ίδια ημέρα που η Ουγγαρία σκόπευε να συγκαλέσει άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βουδαπέστη, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό Viktor Orban να τη μεταφέρει στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Η ειρηνευτική αποστολή του Orban

Το ταξίδι του Orban στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου ξεκίνησε την επομένη της έναρξης της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η συζήτηση πιθανών ειρηνευτικών πρωτοβουλιών χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών προκάλεσε την αγανάκτηση της ηγεσίας της ΕΕ, σχολιάζει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Είδαν ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενότητα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακόμη και πριν αρχίσει η επίσκεψη του Orban στη Ρωσία, έσπευσαν να διαρρεύσουν δηλώσεις ότι ο Orban δεν έχει καμία εντολή της ΕΕ να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που επέβαλε υπηρεσιακές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας, όταν ανακοίνωσε ότι, αντίθετα με την παράδοση, ο Orban, ως πρωθυπουργός της προεδρίας της ΕΕ, δεν θα προσκληθεί στην πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 16-19 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης