Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη – Στρατόπεδα εκπαίδευσης Ουκρανών στα δάση της Γερμανίας, τους παρακολουθούν ύποπτα drones, αγνώστου προελεύσεως

Αποκάλυψη – Στρατόπεδα εκπαίδευσης Ουκρανών στα δάση της Γερμανίας, τους παρακολουθούν ύποπτα drones, αγνώστου προελεύσεως
Τα πιθανά κατασκοπευτικά drones προσθέτουν λίγο ρεαλισμό στην εκπαίδευση των Ουκρανών
Ακόμη και βαθιά στα δάση της επαρχιακής Γερμανίας, οι Ουκρανοί δεν είναι ασφαλείς από τους αδιάκριτους φακούς των πιθανών εχθρικών drones.
Σε μια μυστική τοποθεσία έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης έξι εβδομάδων που καλύπτει τα βασικά του πολέμου χαρακωμάτων και των αστικών μαχών.
Καθώς εκπαιδεύονται, άγνωστα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα βουίζουν τακτικά πάνω από τα δέντρα.
Ο γερμανικός στρατός — ο οποίος έχει τις υποψίες του για το ποιος στέλνει τα drones — έχει μια απάντηση: Αντί να επέμβουν, οι Ουκρανοί καλούνται να ενσωματώσουν πιθανώς εχθρικά UAV στην εκπαίδευσή τους ως προετοιμασία για τις πρώτες γραμμές της ανατολικής Ουκρανίας όπου θα αντιμετωπίσουν Ρωσικά drones.
«Υποθέτουμε ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά τα drones οδηγούνται με εχθρικές προθέσεις», είπε ο αντισυνταγματάρχης Roland Bösker στο Politico.
Ενώ οι ουρανοί ήταν καθαροί από drones την ημέρα που επισκέφτηκε το Politico, τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να κοιτάζουν προς τα πάνω καθώς έτρεχαν προς αυτοσχέδια χαρακώματα υπό τους ήχους πολυβόλων και χειροβομβιδών

Το μπλοκάρισμα των drones δεν είναι εύκολο

«Είναι τεχνικά αδύνατο να μπλοκάρουμε όλες τις συχνότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από drones», είπε ο Bösker.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας παρεμβολών γεω-φράχτη θα απενεργοποιούσε επίσης τα ραδιόφωνα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία στην περιοχή εκπαίδευσης και οι εξελιγμένοι κατάσκοποι θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο σε μια τόσο μεγάλη περιοχή.
«Συγκρίνετέ το με τεθωρακισμένα άρματα μάχης», είπε ο Bösker.
«Πάντα θα υπάρχει κάποιο είδος πυρομαχικών που μπορεί να τρυπήσει ακόμα και την καλύτερη πανοπλία».
Ενώ ο Bösker δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα UAV είναι συνδεδεμένα με τη Ρωσία, η ξεκάθαρη υποψία είναι ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει και να αποθαρρύνει τους δυτικούς συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο.
Δεν είναι μόνο drones.
Άγνωστοι έχουν έρθει σε επαφή με εκπαιδευτές στο πλαίσιο ύποπτων επιχειρήσεων παγίδευσης επίσης, είπε ο Bösker.

Η εκπαίδευση

Οι ολοήμερες ασκήσεις παντός καιρού στο δάσος αποτελούν μέρος της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine), που ιδρύθηκε το 2022 με στόχο την εκπαίδευση 60.000 ουκρανών στρατιωτών χρησιμοποιώντας εκπαιδευτές από 24 χώρες μέχρι το τέλος του Αυτή την χρονιά.
Αυτός ο πρώην στρατώνας της Ανατολικής Γερμανίας είναι ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα που χρησιμοποιούνται.
Το δεύτερο είναι στην Πολωνία.

Μη φιλικοί ουρανοί

Τα drones δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Ουκρανούς.
Τα φτηνά, αναλώσιμα UAV ικανά να μεταφέρουν κάμερες και μερικά κιλά εκρηκτικών έχουν γίνει ένα κύριο χαρακτηριστικό του πολέμου - που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να παρατηρούν το πεδίο της μάχης, να κατευθύνουν πυρά πυροβολικού και πυραύλων και να κυνηγούν τανκς, φορτηγά και μεμονωμένους στρατιώτες.
Δεν υπάρχει τρόπος να μιμηθεί κανείς τις συνθήκες πραγματικού πολέμου στην ανατολική Γερμανία, είπε ένας 30χρονος Ουκρανός αρχηγός διμοιρίας χρησιμοποιώντας το διακριτικό κλήσης Krug - ή τανγκάρ - ενώ παρακολουθούσε τους άνδρες του να εκπαιδεύονται πώς να πάρουν και να υπερασπιστούν μια τάφρο.
Λέγεται στους νεοσύλλεκτους να αναπτύσσουν μια συνεχή επίγνωση του ουρανού από πάνω.
«Πρέπει να είναι σαν να αναπνέεις», είπε ένας από τους εκπαιδευτές της Bundeswehr.
Τα πιθανά κατασκοπευτικά drones προσθέτουν λίγο ρεαλισμό στην προπονητική άσκηση.
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα είναι ότι ενσωματώνουμε τα εχθρικά drones στην εκπαίδευση λέγοντας στους στρατιώτες να παρακολουθούν συνεχώς», είπε ο Bösker.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία για την εκπαίδευση κυμαίνονται σε ηλικία από νέους και ευκίνητους έως άνδρες στα 40 και στα 50 τους.
Ο νόμος για την επιστράτευση της Ουκρανίας, ο οποίος πρόσφατα άλλαξε για να στρατολογήσει άτομα ηλικίας από 25 ετών —μείωση από 27 πριν— σημαίνει ότι οι στρατιώτες της Ουκρανίας τείνουν να γέρνουν περισσότερο.

Οι απαιτήσεις

Όποια και αν είναι η ηλικία των εκπαιδευόμενων, οι εκπαιδευτές τους βάζουν τους ρυθμούς τους.
Συνήθως, η επίθεση σε μια αστική περιοχή θα απαιτούσε περίπου 16 στρατιώτες και μήνες εκπαίδευσης, αλλά η ελπίδα είναι ότι το υψηλό επίπεδο κινήτρων από τους Ουκρανούς, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πραγματικές σφαίρες, οβίδες και drones, θα τους ενθαρρύνει να απορροφήσουν τα βασικά σε υψηλό επίπεδο με ταχύτητα, είπαν οι εκπαιδευτές.
Πίσω στην άνεση μιας αίθουσας αναψυχής στρατώνα, ο Γερμανός συνταγματάρχης Niels Janeke είπε ότι αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός πόλεμος για τον οποίο περίμενε και προετοιμαζόταν.
«Πρέπει να ομολογήσω, είμαι λίγο του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Janeke, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη του χώρου από μια βάση αλλού στην περιοχή του Βραδεμβούργου.
«Αλλά το να επιστρέψω σε αυτόν τον συμβατικό πόλεμο στην Ευρώπη — δεν θα το φανταζόμουν αυτό».
Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών είναι αμφίδρομη υπόθεση.
Ενώ οι Ουκρανοί παίρνουν γνώσεις από διεθνείς εκπαιδευτές, η Bundeswehr ανακαλύπτει επίσης πώς ο πόλεμος που μαίνεται 2.000 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά θα πρέπει να μεταμορφώσει τη δική της προσέγγιση στις μάχες.
Για παράδειγμα, ο στρατός διασφαλίζει τώρα ότι οι στρατιώτες του είναι σωστά καμουφλαρισμένοι και παραμένουν χωρισμένοι στο πεδίο για να αποφύγουν τη δημιουργία δελεαστικού στόχου για drones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης