Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας - Εθελοντής υπέστη καρδιακό επεισόδιο

Φόβοι για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας - Εθελοντής υπέστη καρδιακό επεισόδιο
Πολύ δύσκολη φωτιά σε πυκνή βλάστηση
(upd) Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Κορινθία και συγκεκριμένα η περιοχή του Σοφικού (στον Άγιο Βλάσση), με τη φωτιά να φωτιά καίει γεωργικές και μεγάλες δασικές εκτάσεις –προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί.
Αυτή την ώρα, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη καθώς δεν υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά αλλά μόνο ορισμένες μικρές εστίες πίσω από το βουνό.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι αναζωπυρώσεις κι έτσι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο.
Το πύρινο μέτωπο κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις, το ένα προς την Επίδαυρο και το δεύτερο προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο -η περιοχή έχει ουκ ολίγες φορές καεί στο παρελθόν, από τις Κεχριές έως το Σοφικό. 
Τεράστια ήταν η κινητοποίηση
των δυνάμεων όλη την ημέρα, με πάνω από 120 πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα και δυνάμεις του Στρατού να έχουν ριχτεί στη μάχη για περιορισμό του μετώπου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα δύσκολο καθώς καίει σε πυκνό πευκοδάσος.
Δυστυχώς κάηκε παρθένο δάσος. Επισημαίνεται πως η πυρκαγιά δεν «πέρασε» από το δημοφιλές Ράντσο (The Ranch) στο Σοφικό.

Εθελοντής υπέστη καρδιακό επεισόδιο - Άλλοι τρεις τραυματίες 

Ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρεωσης με καταγωγή από το Σοφικό Κορινθίας, που επιχείρησε εθελοντικά στη φωτιά καθώς δεν είχε βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διακομίζεται στο γενικό της Νίκαιας της Αττικής.
Επίσης, στο νοσοκομείο της Κορίνθου μεταφέρθηκαν και ακόμα τρεις τραυματίες, ένας εθελοντής και δύο πυροσβέστες. Σύφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ καλά στην υγεία τους.


 
Οι φλόγες ξεπέρασαν τα 25 μέτρα

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews ανέφερε: «Η πυρκαγιά πραγματικά από την πρώτη στιγμή έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Εξελίχθηκε σε πυκνό πευκοδάσος και σε δύσβατη περιοχή με φλόγες που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 25 μέτρα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη, αλλά βεβαίως έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της».
Ο κ. Βαθρακογιάννης επιβεβαίωσε: «Αυτή τη στιγμή στο πεδίο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασικών κομάντος και 37 οχήματα και επίσης έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 22 εναέρια μέσα, 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα».
Σχετικά με του ανέμους που πνέουν στην περιοχή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε: «Όχι, δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ένταση των ανέμων. Την πρώτη στιγμή κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς είχαμε ανέμους που σχετικά ήταν ισχυροί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει η ένταση των ανέμων, γεγονός που έχει βοηθήσει σίγουρα τη βελτίωση της κατάστασης και περαιτέρω, βεβαίως, στις επιχειρήσεις των επίγειων και εναέριων μέσων».
«Σε κάθε περίπτωση, δεν φεύγει κανείς από το πεδίο μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία» είπε καταλήγοντας ο κ. Βαθρακογιάννης.



Καταγραφή_189.JPG

Στις 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (18:00 16/7 έως 18:00 17/7) σε όλη τη χώρα.
Από αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 12.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη σε Αττική, Στερεά και δυτική Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο στις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης