Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι τους τελειώνουν, σπάνε άμυνες σε 8 κατευθύνσεις, διέλυσαν την 13η ταξιαρχία - Το κόλπο Zelensky, ανησυχία ΗΠΑ

Οι Ρώσοι τους τελειώνουν, σπάνε άμυνες σε 8 κατευθύνσεις, διέλυσαν την 13η ταξιαρχία - Το κόλπο Zelensky, ανησυχία ΗΠΑ
Apty Alaudinov (Akhmat): Υπάρχει σχέδιο των Ουκρανών να χτυπούν αμάχους – Η ειρήνη θα καθυστερήσει - Ρωσικό χτύπημα με Iskander-M, εξόντωσε 160 στρατιώτες της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας στο Kharkiv
(upd 27) Μια νέα εξέλιξη, άκρως σημαντική λαμβάνει χώρα στο μέτωπο… οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με μεγάλη ταχύτητα σε 8 κατευθύνσεις… διαλύοντας τις Ουκρανικές άμυνες…
Οι Ουκρανοί ότι και να κάνουν είναι καταδικασμένοι.
Κερδίζουν στην κατεύθυνση Kharkiv, Kupyansk, Siversk, προέλασαν προς Toresk και Siversk, μπήκαν βαθύτερα στο Chasiv Yar, προχωρούν ταχύτατα προς το Pokrovsk δυτικά της Avdiivka που είναι μεγάλος στρατηγικός στόχος και έχουν προελάσει πάνω από 5 χιλιόμετρα στην κατεύθυνση Vuhledar.
Μια σπουδαία επιτυχία πέτυχαν οι ρώσοι αφού με χτυπήματα με πυραύλους Iskander-M διέλυσαν την 13η Ουκρανική Ταξιαρχία που είναι η εθνική φουρά της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 160 στρατιώτες, ενώ έπληξαν και το ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Mirgorod που φιλοξενεί και βρετανικά αεροπλάνα.
Εν τω μεταξύ 788 Ουκρανοί στρατιώτες αγνοούνται στην περιοχή Kherson… προφανώς δεν πήγαν για καφέ… απλά σκοτώθηκαν.
Οι Ουκρανοί για να μην πληρώνουν αποζημιώσεις στις οικογένειες δηλώνουν πολλούς νεκρούς Ουκρανούς ως αγνοούμενους
Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις… ο Zelensky επιμένει για νέο σχέδιο ειρήνης με παρουσία και της Ρωσίας… αλλά οι Ρώσοι, ξέρουν ότι είναι κόλπο, η ηττημένη Ουκρανία θέλει να κερδίσει χρόνο.
Στις ΗΠΑ πάντως ανησυχούν βλέπουν ότι ο Ουκρανικός στρατός τελειώνει και μαζί και ο χρόνος του Biden ο οποίος υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις αν και όχι με μεγάλη διαφορά από τον Trump.

Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία

Η Μόσχα δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
«Δεν αποκλείω τίποτα», είπε, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία.
«Εάν αξιωματούχοι της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θεωρούν λογικό να προβούν σε εμπρηστικές δραστηριότητες, επικαλούμενοι αυτό που έχουμε στην περιοχή (τη δυτικότερη περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας ), τότε θα απαντήσουμε με αντίποινα που θα κρίνουμε κατάλληλα», τόνισε ο ανώτερος διπλωμάτης, σύμφωνα με το TASS.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, δεδομένων των συνδυασμένων δυνατοτήτων των χωρών του ΝΑΤΟ, η Ρωσία πρέπει να βαθμονομήσει την απάντησή της, χωρίς να αισθάνεται «εσωτερικούς περιορισμούς» όσον αφορά το τι θα αναπτύξει, πού και πότε.
«Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών.
Δεν πρόκειται να απειλήσουμε κανέναν, είναι ένας τρόπος να βρούμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά το κόστος», πρόσθεσε.
«Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο και δεν υπάρχει προκαθορισμός για περαιτέρω εντάσεις», συνέχισε ο Ryabkov. «Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο, η Δύση ακολουθεί το δρόμο της κλιμάκωσης, αναζητώντας τραβηγμένες αφορμές για να μας κατηγορήσει ότι δήθεν παραβιάζουμε την ασφάλειά της. Αυτό είναι λυπηρό, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε ολόκληρο το μήκος των ρωσικών συνόρων, περιλαμβανομένης οπωσδήποτε και της περιοχής ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», τόνισε

Προειδοποιεί η Ρωσία: Θα απαντήσουμε στις απειλές των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, δεδομένης της παρουσίας πλοίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Putin,  Dmitry Peskov.
«Η συγκεντρωμένη παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη Βουλγαρία όσο και τη Ρουμανία, παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας, φυσικά, αυτό αντιπροσωπεύει, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, πρόσθετες απειλές. <...> Φυσικά, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Ευρώπη να είναι έτοιμη για 10ετή πόλεμο με τη Ρωσία – Νατα δώσουμε όλα για την Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για έναν δεκαετή πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg καλώντας τα ευρωπαϊκά μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.
Ο Stoltenberg του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο, κάλεσε τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στήριξή τους εν μέσω ανησυχιών ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ θα μειωθεί ή θα διακοπεί πλήρως αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ο Donald Trump.
«Αλλά το βασικό μήνυμα είναι ότι όσο πιο ισχυρή είναι η στήριξη για την Ουκρανία και για όσο μεγαλύτερο διάστημα είμαστε πρόθυμοι να δεσμευτούμε τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος» τόνισε στο BBC.
«Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος Putin πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από εμάς.
Οπότε, ο πόλεμος συνεχίζεται.
Όταν στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί, ότι η στήριξη μας για την Ουκρανία είναι ισχυρή και διαρκής τότε θα έχουμε τις προϋποθέσεις για μια λύση όπου η Ουκρανία θα υπερισχύσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος» ανέφερε.

«Κεραυνοί» Ρωσίας για von der Leyen: Στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η πρόταση για Αμυντική Ένωση

Οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για τη δημιουργία μιας "πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης" εφόσον κερδίσει μια δεύτερη θητεία αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση και την αντιπαράθεση που επικρατεί στην Ευρώπη, διαμηνύει το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Ουκρανία σε συνθήκες που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα διαλόγου και εξέτασης των ανησυχιών της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Peskov δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η πρότασή της "επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, την κλιμάκωση της έντασης, την αντιπαράθεση και την εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης".

"Όλα είναι αρκετά προφανή εδώ", είπε.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε σχέδια για τη μετατροπή της ΕΕ σε αμυντική ένωση.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενά της, ο Peskov σημείωσε ότι αυτό αναγκάζει τη Ρωσία να διαμορφώσει ανάλογα τις προσεγγίσεις της εξωτερικής της πολιτικής.

Σοβαρές καταγγελίες από τη Ρωσία για χρήση χημικών όπλων από τον ουκρανικό στρατό

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) χρησιμοποιούν χημικά όπλα κατά του ρωσικού στρατού και η Μόσχα διαβιβάζει σχετικά στοιχεία μέσω του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov.
Σε σχόλιο για το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda, τόνισε πως «είναι απαραίτητο να διαχωριστεί το θέμα της χρήσης τοξικών ουσιών, το οποίο βεβαίως καταγράφεται από εμάς στις δράσεις της AFU, και οι σχετικές πληροφορίες διαβιβάζονται μέσω των καναλιών που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό, πρώτα απ' όλα μέσω του οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων στη Χάγη, αλλά και στη Νέα Υόρκη».

Συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο ρωσικός στρατός είχε συλλέξει «εξαντλητικό, εξαιρετικά πλούσιο υλικό που δείχνει το βάθος της συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου σε αυτόν τον τομέα».
«Συμπεριλαμβανομένης και της διεξαγωγής δραστηριοτήτων κατά παράβαση της σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών και τοξινικών όπλων, εν τέλει εννοώντας ότι στην Ουκρανία δημιουργούνταν συστατικά βιολογικών όπλων», τόνισε ο Ryabkov. 
Και τα δύο είναι απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ryabkov.


Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Δύση έχει χαράξει μια πορεία για να προωθήσει το σχέδιο Zelensky με οποιοδήποτε κόστος

Η Δύση προσπαθεί να προωθήσει το σχέδιο του Zelensky με κάθε δυνατό τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Έχουν ορίσει μια πορεία για να προωθήσουν πάση θυσία το λεγόμενο σχέδιο Zelensky, το οποίο έχει μια προφανή μορφή τελεσίγραφου», τόνισε ο Lavrov.
Έτσι απάντησε στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ουκρανική σύγκρουση και για τα αποτελέσματα της τελευταίας διάσκεψης στην Ελβετία.
Ο Lavrov σημείωσε επίσης ότι η Δύση, στις πρωτοβουλίες της για την Ουκρανία, δεν μιλά για τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης. Υπενθύμισε ότι υπήρχαν πολλά προαπαιτούμενα: πραξικόπημα, απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και αποτυχία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.
Ο υπουργός τόνισε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βραζιλίας, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής μιας ειρηνευτικής διάσκεψης με βάση και αρχές που θα είναι αποδεκτές από όλα τα μέρη. Την ίδια στιγμή, όταν μιλάμε για επίλυση της σύγκρουσης, όλοι επικεντρώνονται στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας, αλλά κανείς δεν αναφέρει τις πρωτοβουλίες της Κίνας.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η επίλυση αυτής της κρίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο έδαφος και στο μέτωπο. Ταυτόχρονα, για να τερματιστεί η σύγκρουση είναι απαραίτητο η Δύση να σταματήσει να δίνει όπλα στην Ουκρανία.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι το θέμα των νέων περιοχών που εντάχθηκαν στη Ρωσία ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων «δεν συζητείται».
«Υπό όλες τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους εκεί, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους που ψήφισαν να επιστρέψουν στη Ρωσία κάτω από τον ζυγό ενός καθεστώτος που εξοντώνει τα πάντα.

Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Αποστολή για ειρήνη στην Ουκρανία 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban θα δημοσιεύσει μια έκθεση για την ειρηνευτική αποστολή του, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ μεταξύ 2 και 11 Ιουλίου, προκειμένου να βρεθούν τρόποι επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Bertalan Havasi.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Orban θα αποστείλει τη σχετική έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Volodymyr Zelensky.

Επίσης θα τη στείλει στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Ο Orban θα δημοσιεύσει επίσης τις προτάσεις που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η έκθεσή του και οι προτάσεις του θα αποτελέσουν ευεργετική συμβολή σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στους ηγέτες της ΕΕ την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», είπε ο Havasi.
Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, επειδή πολλές δυτικές χώρες θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο για να νικήσουν τη Ρωσία, δήλωσε ο Orban μετά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στη Βρετανία.
«Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προοπτικές διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες χώρες στη Δύση εξακολουθούν να «πρεσβεύουν τη διεξαγωγή πολέμου και πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν στρατιωτικά τη Ρωσία».
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό.
Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης.
Νομίζουν ότι είναι δυνατό, αλλά δεν το πιστεύω», υπογράμμισε ο Orban.
«Γνωρίζω τους Ρώσους, ήξερα τη Σοβιετική Ένωση, ξέρω Ουκρανούς, ζω στη γειτονική τους χώρα, ξέρω όλο το πλαίσιο.
Είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Orban υπενθυμίζοντας πως η σύγκρουση στην Ουκρανία αφαιρεί ζωές πολλών ανθρώπων καθημερινά.
Θεωρεί απαραίτητο να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης.
«Αλλά θα πάρει χρόνο», παραδέχτηκε ο Orban.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλιμακωθεί δραματικά πολύ σύντομα»


Η Ουγγαρία πιστεύει ότι η ένταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα κλιμακωθεί δραματικά στο εγγύς μέλλον, καθώς και τα δύο μέρη της σύγκρουσης σκοπεύουν να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες, δήλωσε ο Orban σε επιστολή του στον Charles Michel μετά την αποτελέσματα της ειρηνευτικής αποστολής του στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου.
«Είναι μια γενική παρατήρηση ότι η ένταση της στρατιωτικής σύγκρουσης θα κλιμακωθεί ριζικά στο εγγύς μέλλον.
Προσωπικά είδα ότι τα αντιμαχόμενα μέρη είναι αποφασισμένα να εμπλακούν βαθύτερα στη σύγκρουση και κανένας από τους δύο δεν θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι εντάσεις δεν θα μειωθούν και τα μέρη δεν θα αρχίσουν να αναζητούν μια διέξοδο από τη σύγκρουση χωρίς σημαντική εξωτερική ανάμειξη», είπε ο Orban σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ουγγρικής κυβέρνησης.

Vladimir Saldo (Kherson): Είναι ξεκάθαρο κόλπο του Zelensky οι δήθεν ειρηνευτικές συνομιλίες – Τι αποκάλυψαν οι New York Times

Η αναφορά των New York Times σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία είναι μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο… ώστε οι ΗΠΑ να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, δήλωσε ο Vladimir Saldo κυβερνήτης της περιοχής Kherson.
Νωρίτερα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι ουκρανικές αρχές σχεδίαζαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες με τη Ρωσία μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών.
Οι New York Times τόνισαν ότι η Ουκρανία καταρτίζει σχέδιο για να σταματήσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους New York Times, αυτές οι προθέσεις φαίνονται στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Zelensky ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι Ρώσοι εκπρόσωποι θα πρέπει να είναι στην επερχόμενη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση.
«Είναι το κατεστημένο των ΗΠΑ που ζητά τέτοιες «συνομιλίες» Ναι.
Ο Zelensky ενεργεί ως φερέφωνο εδώ, αν θέλετε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται λίγο χρόνο, χρειάζονται πάγωμα της σύγκρουσης.
Χρειάζονται να παλέψουν με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, να κερδίσουν χρόνο και μετά να συνεχίσουν να σφυροκοπούν άλλες χώρες με διπλάσιο μένος για να παρατείνουν την «Pax Americana» («αμερικανική ειρήνη» στα λατινικά, ή την εποχή της σταθερότητας στη Δύση μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου)».
Ο Vladimir Saldo επεσήμανε ότι στην ουκρανική ηγεσία δόθηκαν οδηγίες από τις ΗΠΑ.
«Οι αμερικανικές ελίτ είναι αυτές που κυβερνούν την Ουκρανία τώρα, όχι ο Zelensky ή φυσικά, ο ουκρανικός λαός», πρόσθεσε.
Ο Vladimir Saldo πιστεύει ότι αυτό το άρθρο συνδέεται με την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ.
«Έτσι, η διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump και νωρίτερα την εισβολή στο Καπιτώλιο και γενικά την περιθωριοποίηση της πολιτικής», εξήγησε.
«Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η νίκη.
Είναι απίθανο οι πατεράδες και οι παππούδες μας να αναζητούσαν συνομιλίες με τους Γερμανούς πριν από την επιθετική επιχείρηση του Hitler», τόνισε ο Vladimir Saldo.

Οι μισοί Ουκρανοί θέλουν ειρήνη με Ρωσία ακόμη και με εδαφικές παραχωρήσεις

Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί υποστηρίζουν την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από δημοσίευμα του Κέντρου Razumkov για το Zerkalo Nedeli (Mirror of the Week).
Το 44% των Ουκρανών συμφωνεί με τη δήλωση ότι έχει έρθει η ώρα για το Κίεβο να διαπραγματευτεί ειρήνη με τη Ρωσία.
Η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι μεγαλύτερη στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας (60%).
Όσον αφορά τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Κίεβο πρέπει να καθίσει για να διαπραγματευτεί ειρήνη με τη Μόσχα.
Αμφίβολοι για το θέμα είναι και όσοι κατοικούν στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι σχεδόν το 50% των Ουκρανών συμφώνησε σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το 45% των ερωτηθέντων συμφώνησε να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την «ελευθερία της επιλογής».

Η Ινδία κάλεσε εσπευσμένα τον Ουκρανό πρέσβη

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ινδία, στην οποία το Κίεβο προσέβλεπε για μία θετική στάση απέναντι στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Ρωσία, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η ινδική εφημερίδα The Economic Times ανέφερε στις 16 Ιουλίου ότι το Νέο Δελχί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Ουκρανό πρεσβευτή για τα σχόλια του Zelensky.
Σύμφωνα με τους The Economic Times, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό επιτετραμμένο στις 15 Ιουλίου για να θέσει το θέμα, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια του Νέου Δελχί με την ουκρανική στάση» κατά του Modi.
Ο Zelensky είχε χαρακτηρίσει το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού στη Ρωσία «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες» και είπε: «Είναι απογοητευτικό να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο να αγκαλιάζει τον πιο διαβόητο εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα», αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο ισχυρισμός ότι ο Modi είχε καταφέρει ένα «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες» έχει προφανώς ενοχλήσει τον Ινδό ηγέτη, καθώς υποστηρίζει με συνέπεια τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Υπενθυμίζεται πως ο Modi είπε μάλιστα στον Putin στη Μόσχα ότι «για ένα λαμπρό μέλλον, για τις μελλοντικές γενιές, η ειρήνη είναι απαραίτητη.
Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να λύσει προβλήματα.
Οι λύσεις και οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να πετύχουν ανάμεσα σε βόμβες, όπλα και σφαίρες».

Zakharova (Ρωσικό ΥΠΕΞ): Ανέντιμη και υποκρίτρια η Ελβετία, έγινε ξεκάθαρα δεκανίκι του ΝΑΤΟ

Η Ελβετία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελβετία έχει παράσχει άφθονα στοιχεία για την ανεπάρκειά της να εκπληρώσει τον ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή στην επίλυση συγκρούσεων που προσπαθεί με τόση ανυπομονησία να παίξει στη διεθνή σκηνή», σημείωσε.
Η Zakharova επεσήμανε τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου μεταξύ Ελβετίας και ΝΑΤΟ για άνοιγμα γραφείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Γενεύη.
«Χωρίς αμφιβολία, το βήμα που έγινε ήταν μια ακόμη απόδειξη της προοδευτικής αποχώρησης της Ελβετίας από το ουδέτερο καθεστώς της, το οποίο της επέτρεψε προηγουμένως να παρέχει μια πλατφόρμα για αμερόληπτες συνομιλίες, για τη συζήτηση των πιο οξυμένων διεθνών προβλημάτων χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση ή πίεση», τόνισε.

Apty Alaudinov (Akhmat): Υπάρχει σχέδιο των Ουκρανών να χτυπούν αμάχους – Η ειρήνη θα καθυστερήσει

Μετά την παραλαβή των δυτικών όπλων, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να στοχοποιήσουν ρωσικούς οικισμούς και αμάχους μαζί τους, είπε ο Υποστράτηγος Apty Alaudinov, αναπληρωτής αρχηγός του στρατιωτικού και πολιτικού τμήματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και διοικητής της μονάδας ειδικών δυνάμεων Akhmat.
«Αποδεικνύεται ότι αφού έλαβαν όλα αυτά τα όπλα, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν μόνο κατοικημένες τοποθεσίες, πολίτες, προκαλώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό. Επομένως, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απλώς ένα σημάδι της αγωνίας που βιώνουν οι ουκρανικοί σχηματισμοί, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούν να μας νικήσουν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Apty Alaudinov.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Alaudinov ανέφερε ότι «κανείς δεν πρόκειται να πάει τρέχοντας στον Zelensky ή οποιονδήποτε άλλον».

Telegraph: Το σχέδιο της Γερμανίας να μειώσει 50% την βοήθεια στην Ουκρανία θα προκαλέσει την οργή του Trump

Η μείωση της βοήθειας της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία την απειλεί με νέες επιβαρύνσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα τον υποψήφιο για την προεδρία Trump, γράφει η εφημερίδα Telegraph.
«Οι μειώσεις στην βοήθεια από έναν από τους πιο γενναιόδωρους δωρητές της Ουκρανίας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για να πληρώσει για τον πόλεμο στην αυλή της», αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Telegraph, ο Trump και ο υποψήφιός του για αντιπρόεδρος J.D. Vance ζήτησαν από τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να δώσουν περισσότερα χρήματα στην ΟυTelegraph.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Telegraph, ο Trump και ο υποψήφιός του για αντιπρόεδρος J.D. Vanceκρανία.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας σχεδιάζει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία το 2025, αντί για σχεδόν 8 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό για το 2024.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στην Ουκρανία μετά την Ουάσιγκτον.
Όπως σημείωσαν οι Financial Times, η Ευρώπη φοβάται την αποδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του J.D. Vance για τη θέση του αντιπροέδρου εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να ξοδέψει τόσα όσα οι ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το έργο του ΝΑΤΟ και απείλησε να αποχωρήσει από τον οργανισμό εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
Ο J.D. Vance είναι γνωστός για τις εκτενείς δηλώσεις του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επικρίνοντας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή και καλώντας για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Mullen (Ναύαρχος ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ υστερούν έναντι της Κίνας στον τομέα της στρατιωτικής καινοτομίας

Η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αμερικανικό στρατό στην καινοτομία εάν το Πεντάγωνο δεν προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρώην αρχηγός των κοινών δυνάμεων, ναύαρχος Mullen.
«Αν δεν το κάνουμε και δεν το κάνουμε καλά, η Κίνα θα μας νικήσει σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο απόστρατος στρατιωτικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια πάνελ για τη στρατιωτική καινοτομία του Πενταγώνου.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το στρατιωτικό τμήμα των ΗΠΑ πρέπει να εισαγάγει μακροπρόθεσμους μηχανισμούς για να ενθαρρύνει καινοτόμες εξελίξεις που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να συμβαδίσουν με τους ανταγωνιστές τους τις επόμενες δεκαετίες.

Αυξάνονται οι Γάλλοι μισθοφόροι στο Kharkiv - Διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των Γάλλων μισθοφόρων που επιχειρούν στo Kharkiv, δήλωσε o Yevgeny Lisnyak, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής περιφερειακής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης.
«Αξιωματούχοι του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιφέρειας Kharkiv εντόπισαν ενισχύσεις με μαχητές της ξένης λεγεώνας, όπου οι Γάλλοι μισθοφόροι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, σε μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Volchansk και περιφέρειες του Kharkiv», είπε χαρακτηριστικά.
Τον Μάιο του 2024, Γάλλοι μισθοφόροι μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Kharkiv από Donetsk και Zaporizhia, καθώς η βόρεια ρωσική ομάδα μάχης ενέτεινε τις επιχειρήσεις και κέρδισε έδαφος», είπε ο Lisnyak.
«Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή Kharkiv, μισθοφόροι έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή του χωριού Liptsy, όπου παρατάχθηκαν στην τρίτη και τέταρτη γραμμή άμυνας, προσπαθώντας να μην λάβουν ενεργό μέρος στις μάχες.
Η στάση του ουκρανικού στρατού προς τους ξένους μισθοφόρους είναι αρκετά περίεργη.
Λαμβάνουμε πληροφορίες για πολλαπλές συγκρούσεις και πράξεις ανυπακοής, καθώς μισθοφόροι εκτελούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Lisnyak σε συνέντευξη Τύπου.

Lebedev: Ρωσικό πλήγμα στο ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Mirgorod - Φιλοξενεί και βρετανικά αεροπλάνα

Πλήγμα πραγματοποιήθηκε τη νύχτα κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Mirgorod στην περιοχή Poltava της Ουκρανίας, το οποίο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά αεροσκάφη, δήλωσε στο RIA Novosti ο Sergei Lebedev, συντονιστής της αντιστασιακής οργάνωσης του Nikolaev.
«Τη νύχτα, η πόλη Mirgorod στην περιοχή Poltava δέχθηκε επίθεση με τον ίδιο τρόπο.
Ήρθε από την πλευρά του στρατιωτικού αεροδρομίου, το οποίο μετά τις προηγούμενες επιδρομές άρχισε και πάλι να δέχεται αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βρετανικής κατασκευής εκπαιδευτικά αεροπλάνα που εντοπίστηκαν στον ουρανό πάνω από το Kharkiv, τόνισε.
Υπήρξαν δύο χτυπήματα προς την κατεύθυνση του διυλιστηρίου Kremenchuk, που συνοδεύτηκαν από μια σοβαρή έκρηξη, συνέχισε ο Lebedev.
«Το δεύτερο χτύπημα ήταν προς την κατεύθυνση του εργοστασίου αμαξών - στην άλλη πλευρά της πόλης.
Αφού έφτασαν εκεί, πολλά ασθενοφόρα πήγαν εκεί», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, «βαριά ερπυστριοφόρα μηχανήματα επισκευάζονταν» στο έδαφος του εργοστασίου.
Σε απάντηση στις επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν τακτικά στοχευμένες επιθέσεις σε τοποθεσίες όπου σταθμεύουν προσωπικό, εξοπλισμός και μισθοφόροι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε υποδομές: ουκρανική ενέργεια, αμυντική βιομηχανία, στρατιωτική διοίκηση και εγκαταστάσεις επικοινωνιών, όπως σημειώνει το RIA Novosti.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αμερικανικό οβιδοβόλο M109 Paladin στην Kherson

Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια μονάδα αυτοκινούμενου πυροβολικού M109 Paladin αμερικανικής κατασκευής στην Kherson, με πυρομαχικά φραγμού Lancet, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα από την καταστροφή μιας αμερικανικής μονάδας αυτοκινούμενου πυροβολικού M109 Paladin από ένα πυρομαχικό Lancet barrage», ανέφερε το υπουργείο.
Διευκρίνισε ότι η μονάδα αυτοκινούμενου πυροβολικού Paladin καταστράφηκε ως αποτέλεσμα πλήγματος από πυρομαχικό φραγμού Lancet.
Τα μέσα αντικειμενικού ελέγχου στην πρώην καμουφλαρισμένη θέση βολής του πυροβόλου της AFU παρατήρησαν μια επαναλαμβανόμενη έκρηξη.
Το υπουργείο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών δραστηριοτήτων σε μια από τις περιοχές της περιοχής Kherson, οι ρωσικές μονάδες εντόπισαν μια καμουφλαρισμένη θέση βολής ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου M109 Paladin αμερικανικής κατασκευής της AFU, το οποίο έβαλε κατά των θέσεων των ρωσικών μονάδων.
Μετά από ενδελεχή ανάλυση των πληροφοριών, ελήφθη η απόφαση να πυροβολήσουν εξ επαφής το εχθρικό πυροβόλο.

Νέα επίθεση των Ουκρανών με drones κατά αμάχων στο Belgorod, 3 τραυματίες

Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν όταν ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το χωριό Otradnoye στην περιοχή Belgorod, δήλωσε ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov στο κανάλι του στο Telegram.
«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε ένα αυτοκίνητο που κινούνταν μέσα στο χωριό, το οποίο οδηγούσε μια γυναίκα.
Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, το αυτοκίνητο προσέκρουσε στον φράχτη ενός ιδιωτικού νοικοκυριού και έπιασε φωτιά.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η γυναίκα δεν τραυματίστηκε.
Τρία άτομα που βρίσκονταν κοντά τη στιγμή της επίθεσης τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυβερνήτη, ένας άνδρας με τραύματα από θραύσματα στάλθηκε στο περιφερειακό κλινικό νοσοκομείο.
Δύο ακόμη θύματα, μια γυναίκα και ένας 17χρονος με μώλωπες, αντιμετωπίστηκαν επί τόπου.

Κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία

Η περιφέρεια του Belgorod, στη νότια Ρωσία, ανέστειλε τη λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που βρίσκονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, λόγω των κινδύνων από βομβαρδισμούς, δήλωσε Ρωσίδα αξιωματούχος.
Η Anna Kutasova, αξιωματούχος της περιφέρειας του Belgorod διευκρίνισε ότι το μέτρο --το οποίο έγινε σήμερα γνωστό από ρωσικά μέσα ενημέρωσης-- τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη, και θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το κλείσιμο των κέντρων για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα παραταθεί.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το μέτρο αυτό θα επηρεάσει περίπου 50.000 ανθρώπους στην περιφέρεια του Belgorod.
Την Τρίτη ο περιφερειάρχης του Belgorod Vyacheslav Gladkov ανακοίνωσε ότι αποκλείστηκε η πρόσβαση σε 14 χωριά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, επικαλούμενος την "εξαιρετικά δύσκολη" κατάσταση ασφαλείας εκεί.

Οι Ρώσοι προελαύνουν στο Kupyansk – Είναι σαν... «κόκαλο στον λαιμό» για τους Ουκρανούς

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν καλύτερες θέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk κοντά στον οικισμό Petropavlovka στην περιοχή Kharkiv και συνεχίζουν να προελαύνουν στην περιοχή της πρώτης γραμμής Svatovo-Kremennaya, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Andrey Marochko.
«Οι στρατιώτες μας πέτυχαν εδαφικά κέρδη στην κατεύθυνση της Kremennaya παίρνοντας καλύτερες θέσεις κοντά στην Petropavlovka.
Στην περιοχή Sinkovka, συνεχίζουν να πιέζουν τον εχθρό και η Stelmakhovka είναι επίσης σαν κόκαλο στο λαιμό για Ουκρανούς μαχητές», είπε ο Marochko στο Tass.
«Αν μιλάμε για την περιοχή Svatovo-Kremennaya, οι στρατιώτες μας έχουν επιτυχίες κοντά στη Makeyevka και το Petrovskoye.
Τα παιδιά μας προχωρούν επίσης εκεί», είπε ο Marochko.

Ρωσικό χτύπημα με Iskander-M, εξόντωσε 160 στρατιώτες της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας στο Kharkiv

Ο ρωσικός στρατός στόχευσε μια μεγάλη συγκέντρωση της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας (NGU) στην περιοχή του Kharkiv ο με έναν τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M.
Η συγκέντρωση ανακαλύφθηκε από ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στον οικισμό Peresechnoye, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι περίπου 160 στρατιώτες της 13ης Ταξιαρχίας «Khartia» της NGU σκοτώθηκαν στην επίθεση με πυραύλους.
Βίντεο από το χτύπημα εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο στις 16 Ιουλίου. Το βίντεο δείχνει υποπυρομαχικά από τον πύραυλο Iskander-M να πέφτουν βροχή στη συγκέντρωση αμέσως μετά την άφιξη πολλών λεωφορείων φορτωμένων με στρατεύματα.
Αργότερα στα πλάνα φαίνονται ασθενοφόρα να κατευθύνονται προς το σημείο του χτυπήματος.
Ο πύραυλος Iskander-M έχει βεληνεκές σχεδόν 500 χιλιόμετρα. Μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικές συμβατικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλής πυρομαχικών διασποράς, μιας εκρηκτικής κεφαλής καυσίμου-αέρα ενισχυμένης έκρηξης, μιας κεφαλής κατακερματισμού υψηλής έκρηξης, μιας διείσδυσης στην Γη και μιας συσκευής ηλεκτρομαγνητικού παλμού για αποστολές κατά ραντάρ.
Ο πύραυλος υψηλής ευελιξίας καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS.
Μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένο με οπτικό αναζητητή με ψηφιοποιημένο σύστημα συσχέτισης περιοχής χαρτογράφησης σκηνής για καθοδήγηση τερματικού.
Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πυραύλων Iskander-M μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός άρχισε να βασίζεται περισσότερο στον πύραυλο για να στοχεύει γρήγορα υψηλής αξίας ουκρανικούς στόχους πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.

Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν άρον – άρον θέσεις στα βορειοανατολικά του Chasiv Yar

Οι ουκρανικές δυνάμεις παρέδωσαν τις θέσεις τους στα βορειοανατολικά του Chasiv Yar, δήλωσε στρατιωτική πηγή.
«Οι αλεξιπτωτιστές έδιωξαν τον εχθρό από το βορειοανατολικό τμήμα του Chasiv Yar».
Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν μεγάλες απώλειες στην περιοχή, σύμφωνα με την πηγή.
«Όσοι επέζησαν μόλις διέφυγαν, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους για να πάνε βαθιά στην άμυνα».
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διέσχισαν το κανάλι Seversky Donets-Donbass από τα πλευρά.
Η πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή έχει ενταθεί.

Investigative.Info: Σχεδόν 800 Ουκρανοί στρατιώτες εξαφανίστηκαν στο Krynki, στην περιοχή Kherson

Περισσότερα από 780 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «εξαφανίστηκαν επισήμως» από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024 στο χωριό Krynki, στην περιοχή Kherson, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, υποστηρίζει η ουκρανική δημοσίευση Investigative.Info, επικαλούμενη στοιχεία από την ουκρανική αστυνομία.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Kherson, ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι το Krynki και η γύρω περιοχή είχαν εκκαθαριστεί, αλλά οι προσπάθειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να καταλάβουν ένα από τα νησιά συνεχίστηκαν.
Τον Φεβρουάριο, ο τότε επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι υπήρχαν τέσσερις ταξιαρχίες του Ουκρανικού Σώματος Πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Krynki, οι οποίες είχαν αποστολή να φτάσουν στη δυτική ακτή της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες του εχθρού εδώ ανήλθαν σε σχεδόν 3.400 άτομα.
Αργότερα, στα τέλη Μαΐου, ο Saldo ο επικεφαλής της Kherson ανέφερε ότι συνέχισαν να ανακαλύπτονται τρομερά ευρήματα στο χωριό Krynki υπόγεια γεμάτα με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών.
«Συνολικά 788 άνδρες αναζητούνται ως επίσημα αγνοούμενοι εκεί την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τα τέλη Ιουνίου 2024.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτικών που κατόρθωσαν να μεταφερθούν από εκεί… είναι σημαντικά λιγότερα - 262 άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», γράφει το Investigative.Info.
Επί του παρόντος, το 75% της περιοχής Kherson βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και μέρος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Kherson, ελέγχεται από ουκρανικά στρατεύματα.



Kharkiv_Battle_Map_Draft_Kharkiv_July_17_2024.png

Vovchansk_Battle_Map_Draft_July_17_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_17_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_17_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_July_17_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_17_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης