Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ουρά» τα κράτη στο κατώφλι του SCO - Αναβάθμιση για Τουρκία: Από παρατηρητής, μέλος

«Ουρά» τα κράτη στο κατώφλι του SCO - Αναβάθμιση για Τουρκία: Από παρατηρητής, μέλος
Αρκετές χώρες επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με την SCO σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Izvestia
Αρκετές χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), δήλωσε στην Izvestia ο Γενικός Γραμματέας της ομάδας Zhang Ming.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Καμπότζη, η Σρι Λάνκα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή του καθεστώτος τους από εταίρο διαλόγου σε παρατηρητή.
Αυτή η αλλαγή θεωρείται συνήθως ως το δεύτερο σκαλοπάτι στο δρόμο για την πλήρη ένταξη στον οργανισμό που είναι το τρίτο.
Επιπλέον, το Μπαγκλαντές έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να λάβει το καθεστώς του παρατηρητή, όπως νωρίτερα και το Ισραήλ, παρότι λόγω πολέμου και των σχέσεων με το Ιράν που είναι ήδη μέλος, το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Συντονιστή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Γραμματεία της SCO, Mehrdad Kiaeei, ο οργανισμός είναι έτοιμος να εξετάσει αυτό το θέμα και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα μετά από συντονισμό με τους αιτούντες και τα κράτη μέλη.

Πολιτικός σεβασμός και ασφάλεια

Ο Li Chin, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, είπε στην Izvestia ότι για αυτές τις χώρες, πιο ενεργή συμμετοχή σε έναν οργανισμό όπως το SCO σημαίνει πολιτικό σεβασμό, εξασφάλιση ασφάλειας καθώς και πρόσθετες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.
«Η συμμετοχή της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που βρίσκονται στην περιοχή του Καυκάσου, σε ένα έργο ολοκλήρωσης όπως ο SCO, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη δομή της ασφάλειας της περιοχής γενικά και της ευρασιατικής περιοχής ειδικότερα.
Η Καμπότζη, η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές στη Νοτιοανατολική Ασία θεωρούνται αρκετά σημαντικές περιφερειακές χώρες και, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ασταθής σε ορισμένα από τα γειτονικά κράτη, μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εάν η συνιστώσα της ασφάλειας συνεχίσει να επεκτείνεται στο πλαίσιο του SCO, είναι δυνατή η δρομολόγηση από κοινού έργα ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε αυτές τις χώρες», είπε στην Izvestia ο Denys Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Αναβάθμιση» ζητά η Τουρκία: από παρατηρητής, πλήρες μέλος

Η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
"Η Τουρκία, η οποία έχει πλέον το καθεστώς του παρατηρητή της SCO, στοχεύει να γίνει πλήρες μέλος του οργανισμού. Θα πρέπει να ενταχθεί στην πεντάδα της Σαγκάης", είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το TRT Haber.
Ο Erdogan πρόσθεσε ότι είχε ήδη συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της SCO στην Αστάνα του Καζακστάν στις 3-4 Ιουλίου.
Στα αποτελέσματα της συνάντησης, ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα στο πλαίσιο του οργανισμού.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της SCO Zhang Ming δήλωσε ότι η Τουρκία, ακόμη και παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του οργανισμού, οι οποίες δεν στοχεύουν σε άλλα κράτη. Σύμφωνα με τον Zhang Ming, η αλληλεπίδραση με την τουρκική πλευρά βασίζεται στις αρχές που ορίζονται στο καταστατικό του οργανισμού, σύμφωνα με το πνεύμα της Σαγκάης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης