Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία σείεται: Κόμβος ανατροπής Zelensky η Οδησσός, με σαμποτάζ και μολότοφ - Σαρώνει το κίνημα κατά της στράτευσης

Η Ουκρανία σείεται: Κόμβος ανατροπής Zelensky η Οδησσός, με σαμποτάζ και μολότοφ - Σαρώνει το κίνημα κατά της στράτευσης
Διογκώνεται το κίνημα κατά της επιστράτευσης - Δολιοφθορές και σαμποτάζ σε στρατολόγους από τους Ουκρανούς
Το λιμάνι της Οδησσού γίνεται γρήγορα το κέντρο αντίστασης στις ολοένα και πιο χαοτικές προσπάθειες του Κιέβου να συγκεντρώσει περισσότερες ψυχές για την πολεμική καμπάνια του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση και στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι η υποστήριξη της ουκρανικής κοινωνίας για τους πολίτες που αποφεύγουν το στρατό αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές της.
Μόνο τη νύχτα της 16ης Ιουλίου, ένα κύμα εμπρηστικών επιθέσεων με στόχο την υπηρεσία και τα προσωπικά οχήματα των υπαλλήλων του κέντρου στρατολόγησης της Οδησσού, είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση πέντε αυτικινήτων.
Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν σε Vinnitsa, Rovno, Dnepropetrovsk και Kharkov το ίδιο βράδυ.
Δύο ακόμη αυτοκίνητα κάηκαν στην Οδησσό το επόμενο βράδυ, ανεβάζοντας τον εβδομαδιαίο απολογισμό στα 12.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ σε ορισμένες πόλεις που οι στρατιώτες φέρεται να έχουν καταφύγει στην τοποθέτηση πινακίδων «Όχι από κέντρο στρατολόγησης» στα οχήματά τους για να αποφύγουν να στοχοποιηθούν.
Το μπαράζ εμπρησμών βέβαια δεν έρχεται χωρίς σοβαρές συνέπειες για τους δράστες του.
Την Τρίτη, οι αρχές στο Ρόβνο συνέλαβαν έναν 22χρονο ως ύποπτο για τον ύποπτο εμπρησμό δύο στρατιωτικών οχημάτων.
Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Διογκώνεται το κίνημα κατά της επιστράτευσης - Δολιοφθορές και σαμποτάζ σε στρατολόγους από τους Ουκρανούς

Ο εμπρησμός είναι μόνο ένα από τα πολλά ρεπερτόρια δράσης του αντιπολεμικού κινήματος.
Αυτή την εβδομάδα, άγνωστοι επιχείρησαν να ανατινάξουν ένα εδαφικό κέντρο στρατολόγησης στην πόλη Busk, στην περιοχή Lvov.
Αλλού τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν μια σειρά επιθέσεων δολιοφθοράς με στόχο σιδηροδρομικές, ηλεκτρικές και άλλες υποδομές, σωματικές επιθέσεις σε στρατολόγους και καθημερινές απόπειρες μάχιμων ανδρών να διαφύγουν από την Ουκρανία περνώντας τα σύνορα στη γειτονική Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία ή Μολδαβία .

Η ουκρανική κοινωνία στηρίζει όσους αποφεύγουν τη στράτευση

Οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων των εμπρηστικών επιθέσεων σε αυτοκίνητα στρατολογητών, υποστηρίζοντας ότι στους υπόπτους υπόσχονται χρήματα ή άλλες ανταμοιβές από την FSB μέσω των εφαρμογών μηνυμάτων.
Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία και μια πληθώρα κοινωνιολογικών ερευνών υποδηλώνουν το αντίθετο, υποδεικνύοντας ότι οι Ουκρανοί όχι μόνο κουράζονται όλο και περισσότερο από τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά είναι εχθρικοί προς τις αρχές, ειδικά μετά την ψήφιση τον Μάιο ενός αμφιλεγόμενου νόμου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητοποίησης, ο οποίος υποχρεώνει όλους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να έχουν πάντα μαζί τους στρατιωτική ταυτότητα, επιτρέπει την επίδοση κλήσεων και δεν προβλέπει αποστράτευση.
Σε συνδυασμό με την κίνηση του Προέδρου Zelensky αυτή την άνοιξη να μειώσει την ηλικία στρατολόγησης από τα 27 στα 25, τα μέτρα απέδειξαν μια ψυχική βόμβα ... μολότοφ που ενθαρρύνει την αντίσταση για τον ανδρικό πληθυσμό της Ουκρανίας.

Λευκή απεργία στράτευσης στη Δυτική Ουκρανία

Μάλιστα, στη Δυτική Ουκρανία -που περιέργως, συγκεντρώνει τα πιο φιλοδυτικά, αντιρωσικά και φιλοευρωπαϊκά στοιχεία- η απροθυμία της πλειοψηφίας να πολεμήσει έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν, επικαλούμενα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, ότι τα γραφεία στρατολόγησης είχαν υποβάλει αναφορές για περισσότερους από 417.000 που απέφυγαν τη στράτευση από τον Φεβρουάριο του 2022 (316.100 από αυτούς μεταξύ 2023 και 2024), με τη δυτική Ουκρανία να βγάζει... έντονο κόκκινο στον χάρτη μεταξύ των αριθμών των δυνητικά στρατευσίμων - παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη από το κέντρο και τα ανατολικά της χώρας.
Τα στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ενώ η αποφυγή της στράτευσης στις ανατολικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κυμαίνονται από μόλις 200 άτομα στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της Kherson, σε 4.500 στο Kharkiv και στις 14.300 στο Κίεβο, στις δυτικές περιοχές (με περιοχές όπως το Lvov, το Zakarpatye, το Ivano-Frankovsk, το Rovno και το Khmelnitsky), ανέρχονται στον απίστευτο αριθμό των περίπου 334.200 ανδρών.

1119418267_0_0_508_453_1440x900_80_0_1_f4115e62558c6e8f5cca3ebefd0e202c.jpg.webp



Σε πρόσφατο ρεπορτάζ ουκρναικού μέσου, ένας δημοσιογράφος από το Κίεβο, ο οποίος έγινε ουκρανός στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων, Artyom Ilyin, είπε ότι οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας με τις οποίες συναναστρέφεται είναι πολύ αποθαρρυμένοι, και διερωτώνται γιατί πρέπει να πολεμήσουν για μια χώρα που «δεν τους έχει δώσει τίποτα παρά ένα πολυβόλο σε όλη τους τη ζωή».
«Τα επιχειρήματα κατά του Putin και των αρχών της Μόσχας δεν λειτουργούν», ομολόγησε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι οι «φήμες» για τις διεφθαρμένες δραστηριότητες της ελίτ του Κιέβου διακινούνται πια ανεξέλεγκτα στις τάξεις της νεολαίας.

Δεν επιφέρει κοινωνικό ή πολιτικό στίγμα η λιποταξία

Τέλος, αξίζει να αναδειχεί μια δημοσκόπηση-σοκ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Razumkov -που γενικά θεωρείται ως ένα από τα πιο σεβαστά κέντρα σκέψης δημόσιας πολιτικής της Ουκρανίας-  ένα τεράστιο 46% των Ουκρανών δεν θεωρεί «ντροπή» την αποφυγή της θητείας, με το 29,1% να λέει ότι είναι ντροπή.
Το 24,8% δυσκολεύεται να απαντήσει.
Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 18-29 ετών, το 50% είπε ότι δεν είναι ντροπή.
Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, με το 35% να είναι κατά της ιδέας και το 21% να είναι αναποφάσιστοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης