Τελευταία Νέα
Speculator

Ελληνικά παράδοξα - Κίνημα κατά της υποβολής πόθεν έσχες από στελέχη τραπεζών και χρηματιστές... και οι απαθείς δημοσιογράφοι

Ελληνικά παράδοξα - Κίνημα κατά της υποβολής πόθεν έσχες από στελέχη τραπεζών και χρηματιστές... και οι απαθείς δημοσιογράφοι
Πιέσεις σε κυβερνητικά στελέχη για κατάργηση της υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης
Έντονη κινητικότητα στους κλάδους των χρηματιστών αλλά και των τραπεζικών στελεχών επικρατεί από την στιγμή που ο Γιώργος Φλωρίδης έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας του πόθεν έσχες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην κυβέρνηση έχουν φτάσει αιτήματα εξαίρεσης των χρηματιστών, των τραπεζιτών και των στελεχών των Οργανισμών Συλλογικών επενδύσεων από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

Η επιχειρηματολογία
 
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν είναι ότι οι διατάξεις αυτές αποτελούν μια υπερβολή του συστήματος καθώς οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου δεν διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και είναι ιδιωτικές εταιρείες που εξυπηρετούν κατά κανόνα ιδιώτες πελάτες.
Οι υπέρμαχοι της κατάργησης του πόθεν έσχες θεωρούν οι διατάξεις του νόμου είναι ιδιαίτερα αυστηρές καθώς προβλέπουν σε περίπτωση παράληψης υποβολής της σχετικής δήλωσης ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Βέβαια αγνοούν ότι αυτό ισχύει για όλους τους υπόχρεους.
 Ισχυρίζονται επίσης ότι η διαδικασία είναι εντελώς παράλογη και δημιουργεί μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία δεν εξετάζεται ποτέ από κανέναν.
Και σε αυτό ίσως δεν έχουν άδικο καθώς το αρμόδιο «τμήμα» της Αρχής Ξεπλύματος που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο Περιουσιακής Κατάστασης είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένο.
 Παράλληλα επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι ελληνική πατέντα και δεν ισχύει για στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα άλλων χωρών ενώ επισημαίνουν ότι τα υπόχρεα πρόσωπα  εγκρίνονται από τους εποπτευόμενους φορείς τους την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η επάρκεια των Διοικητικών Συμβουλίων εξετάζεται κάθε χρόνο και διενεργούνται και σχετικές αξιολογήσεις ενώ επισημαίνουν ότι δημιουργείται επιπλέον κόστος το οποίο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυτών σε σχέση με επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχες διατάξεις.
Σύμφωνα με τα στελέχη που ζητούν την κατάργηση του πόθεν έσχες η υποχρέωση αποτελεί πραγματικό αντικίνητρο για τον οποιονδήποτε η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια,  ιδιαίτερα μάλιστα αυτά των μικρότερων εταιρειών που δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν υψηλές αμοιβές.

Ο παραλογισμός με τους δημοσιογράφους
 
Βέβαια οι διοικούντες τις ΑΧΕ, τις εταιρίες επενδύσεων και τα τραπεζικά στελέχη έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται.
Αποτελεί όμως ένα ερώτημα τι πρέπει να κάνουν άλλοι κλάδοι όπως οι δημοσιογράφοι όπου υπάρχουν υπόχρεα μέλη των Ενώσεων Συντακτών που είναι μακροχρόνια άνεργα και αδυνατούν να επωμιστούν το οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται η υποβολή δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης.
Και είναι προφανές ότι οι δημοσιογράφοι πλην των διοικητικών στελεχών των κρατικών ΜΜΕ δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
Το εξωφρενικό μάλιστα είναι ότι οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής πόθεν αν δεν ασκούν δημοσιογραφία ή ασκούσαν δημοσιογραφία και έχουν συνταξιοδοτηθεί ενώ διαχειρίζονται ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή δημόσιο χρήμα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης