Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από τράπεζες, ενέργεια αλλά ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,46% στις 1.464 μον. - Κατέρρευσαν τα συστήματα της Microsoft

Με στηρίξεις από τράπεζες, ενέργεια αλλά ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,46% στις 1.464 μον. - Κατέρρευσαν τα συστήματα της Microsoft
Παγκόσμιο χάος προκάλεσε η κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, με την μπλε οθόνη του θανάτου (BSOD) να θέτει εκτός λειτουργίας επικοινωνίες, χρηματιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες και μεταφορές
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Στο υψηλό της ημέρας έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.464 μονάδες, κόντρα στην πτώση των διεθνών αγορών, με στηρίξεις από  τράπεζες και από ενεργειακές μετοχές, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και χωρίς την ενίσχυση των πακέτων όπως μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.
Παγκόσμιο χάος προκάλεσε η κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, με την μπλε οθόνη του θανάτου (BSOD) να θέτει εκτός λειτουργίας επικοινωνίες, χρηματιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες και μεταφορές.
Ωστόσο, το  τεχνικό πρόβλημα που συνδέεται με συστήματα της Microsoft δεν έχει επηρεάσει κανένα σύστημα στην Ελλάδα,  τόσο στις τράπεζες όσο και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η μεγάλης κλίμακας διακοπή προκλήθηκε από ένα κρίσιμο σφάλμα φόρτωσης σε συσκευές που βασίζονται στα Windows, το οποίο ονομάζεται Blue Screen of Death (BSOD), ανέφερε ο ιστότοπος τεχνολογικών ειδήσεων The Verge στις ΗΠΑ.
Η πρόσφατη ενημέρωση από τον πάροχο κυβερνοασφάλειας CrowdStrike θα μπορούσε να ευθύνεται για το παγκόσμιο black out.
Η ενημέρωση "χτυπά τους υπολογιστές και τους διακομιστές που επηρεάζονται εκτός σύνδεσης, αναγκάζοντάς τους να μπουν σε μια διαδικασία εκκίνησης - ανάκτησης."
Το πρόβλημα που ευθύνεται για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία επηρεάζει σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο «έχει ταυτοποιηθεί» και «είναι σε διαδικασία επίλυσης», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Eurobank +1,39%,  Πειραιώς +1,27% και Εθνική +1,22% και με μικρότερα κέρδη η  Alpha Bank +0,21%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος +1,58%, ΕΛΠΕ +1,55%, Motor Oil +1,32%, ΔΕΗ +1,14%...ενώ υποχώρησαν Cenergy -1,64%, Sarantis -1,25%, Viohalco -0,51%....
Από την Δευτέρα 22/ 7, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ θα διαπραγματεύονται, η πρώτη χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 0,50 ευρώ (απόδοση 19%) και η δεύτερη χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,25 ευρώ (απόδοση 2,2%).
Χωρίς ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η λήξη παραγώγων σειράς Ιουλίου, με μικρές μεταβολές σε δείκτες και μετοχές και χαμηλές συναλλαγές .
Σε επίπεδο εβδομάδος, και έχοντας κλείσει την τρίτη θετική εβδομάδα στη σειρά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο +0,83%,
ο FTSE 25  κέρδη +1,21%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +3,77%.
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τις 1.450 μονάδες, με ισχυρή στήριξη το το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο των 1400 -1.395 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 1.475 μονάδες.
Εν τω μεταξύ το συνεχές  « rotation » στον FTSE 25 συνεχίζεται  απροκάλυπτα με την επιστράτευση των δεικτοβαρών  τίτλων, ενώ συνεχίζονται οι θετικές  εκθέσεις εγχώριων  και ξένων που διατηρούν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα    
Τα ανοδικά περιθώρια έχουν περιοριστεί  στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε από εδώ και πέρα έως το τέλος του 2024 δεν περιμένουμε πολλά από την αγορά.
Στο μέτωπο των επιτοκίων, η ΕΚΤ διατήρησε χθες 18/7 αμετάβλητα τα επιτόκια της ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία.
Ομοίως κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν το επιτόκιο πολιτικής στο 5,25% - 5,5%.
Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2020 στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, μόλις έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές .
Την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν βάλει σε δεύτερο πλάνο τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία και αγνοώντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Τα βασικά συμπεράσματα από την διάσωση της Attica bank

Η Attica bank διασώθηκε αφού η συμφωνία μετόχων περιλαμβάνει την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση με αύξηση κεφαλαίου 675,1 εκατ ευρώ καθώς και 60 εκατ σε warrants δηλαδή συνολικά 735 εκατ ευρώ.
Δεν κατανοούμε την ύπαρξη των warrants αντί η αύξηση να διαμορφωθεί στα 735 εκατ ευρώ αλλά συνολικά θα διαθέτει επαρκέστατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λόγω και της μείωσης του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού άπαξ και 3 δισεκ. NPEs θα μεταφερθούν στον Ηρακλή…
Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Attica bank διασώθηκε αυτό είναι γεγονός αν και εκτιμούμε ότι και μεγαλύτερη αύξηση να υλοποιείτο προς όφελος της τράπεζας θα ήταν.
Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Thrivest είναι ο μεγάλος κερδισμένος αφού μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης της – δηλαδή μετά την ΑΜΚ που θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο 2024 – θα έχει αποσβέσει όλη την επένδυση της…
Για την Thrivest είναι μια ονειρική επένδυση χωρίς καμία αμφιβολία και αποτελεί προσωπική επιτυχία του Αλέξανδρου Εξάρχου μετόχου της Thrivest.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ το εξής.
Ο στόχος για ένα ιδιώτη μέτοχο είναι το κέρδος και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται πλήρως.
Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά από επενδύσεις 950 εκατ ευρώ θα καταγράφει λογιστική υποαξία σχεδόν 80% και δεν βλέπουμε να κερδίζει έως ότου προχωρήσει στην αποεπένδυση.
Είναι προφανές ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Attica bank να διασωθεί με ζημία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η νέα πραγματικότητα είναι ότι η Attica bank διασώθηκε και προσβλέπει σε αποτίμηση στο χρηματιστήριο πάνω από 1 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου που σημαίνει 500 εκατ για την Thrivest και 350 εκατ για το ΤΧΣ…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά  πρόσημα ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,71%.
Περί τις 12:45, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank  και Eθνική πλησ'ίον του -1% αλλά και τον δεικτοβαρή ΟΤΕ -1,34%,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,77% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,55%.
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobank +1,39%, Πειραιώς +1,27% ..και την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως Μυτιληναίος, Μotor Oil,  ΕΛΠΕ ...και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +1% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,46%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με άνοδο +0,46% στις 1.464 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.464,40 μονάδες και χαμηλό τις 1.449,65 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 19,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,72 εκατ. ευρώ και όγκου 915 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 322 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,18 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 701 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 14,5 χιλ. αξίας 517 χιλ. ευρώ. .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.464 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.475 – 1.485 μονάδες και ακολουθεί η  ισχυρή αντίσταση των 1.500 – 1.505  μονάδων.
Στην πλησιέστερη στήριξη βρίσκονται οι 1.400 – 1.395 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.365 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών) και  οι 1.352 μονάδες  ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.321 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.325 μονάδες και ακολουθούν οι 1350 -1.360 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.200, οι 1.164 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.148 μονάδες ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).

Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,42% -  Το spread με την Ιταλία στις 36 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/7 στην αγορά ομολόγων, με επίκεντρο τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει  αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ομοίως, κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν το επιτόκιο πολιτικής στο 5,25% - 5,5% , με τους επενδυτές να προσδοκούν για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο μετά την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,42% και το 10ετές ιταλικό 3,78% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται και  στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,25% και το 2ετές στο 4,50% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι  ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 19/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές ακολουθώντας τις χθεσινές απώλειες της Wall Street και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού της Ιαπωνίας
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιούνιο, αμετάβλητος από τον πληθωρισμό που καταγράφηκε τον Μάιο, αποκλίνοντας ελαφρά από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στατιστικό Γραφείο της Ιαπωνίας την Παρασκευή.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,07%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +0,17%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο  -2,24%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -1,03% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,81%.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές - Προβλήματα στο Λονδίνο, λόγω Microsoft 

Πτωτικα κινούνται σήμερα 19/7 στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών που επηρεάζουν πολλούς κλάδους τις τελευταίες ημέρες.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από τεχνικό πρόβλημα της Microsoft, που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.
«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου.
«Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».
Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.
Η εταιρία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις παρατηρήσεις της προέδρου Christine Lagarde, η οποία ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να φτάσει τον στόχο του 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ότι η απόφαση του Σεπτεμβρίου παραμένει «ανοιχτή».
Επίσης, οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία και τον πληθωρισμό παραγωγών στη Γερμανία.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,2% τον Ιούνιο, κάτω από τις προσδοκίες, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,2%, πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο.
Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,6% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.
Πτώση  καταγράφεται  στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 84,72 δολ. το βαρέλι στο -0,45% και του αμερικανικού αργού στα 80,77 δολ. το βαρέλι στο -0,65%.
Απώλειες -0,64% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στα 32,46 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,75%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο -0,70% ,ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P 500 στο -0,20%, ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC καταγράφει άνοδο +1,34% (42,42 δολ. ).

Στα υψηλά της ημέρας οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω νευρικότητας και μηδενίζοντας τις αρχικές απώλειες, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,30 ευρώ, με άνοδο +1,22% με όγκο 885 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,59 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6780 ευρώ, με άνοδο +0,21%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,88 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,1890 ευρώ, με άνοδο +1,39%, με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 11,96 ευρώ, με πτώση -1,48%, με όγκο 18,5 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,17 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -6,51%, με όγκο 12,4 χιλ.τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση στα 610 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος +1,58%, ΕΛΠΕ +1,55%, Motor Oil +1,32%, ΔΕΗ +1,14%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Cenergy -1,64%, Sarantis -1,25%, Viohalco -0,51%....
H Coca Cola έκλεισε στα 32,68 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 12,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,15 ευρώ, με πτώση -0,21%  και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,81 ευρώ, με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,96 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση  5,14 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,54 ευρώ, με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 4,41 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 30,80 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,26 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,27 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με άνοδο +1,55% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,00 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,34 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8540 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 696 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  έκλεισε στα 3,77 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,42% - Το spread με την Γερμανία στις 95 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,42% και το 10ετές ιταλικό 3,78% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης από 94 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 63 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 36 μονάδες βάσης.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Ιουλίου  του 2024 στο 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/7/2024 στο 2,47%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,06% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,20%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης