Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Φούσκα σοκ σκάει με πάταγο το 2024 – Όλα θυμίζουν κραχ τύπου dot com και κατάρρευση

Societe Generale: Φούσκα σοκ σκάει με πάταγο το 2024 – Όλα θυμίζουν κραχ τύπου dot com και κατάρρευση
Πρόκειται για το μεγαλύτερο premium που έχει καταγραφεί ποτέ, εάν εξαιρεθεί η περίοδος της φούσκας του Nasdaq, γράφει ο Edwards...
Φούσκα σοκ που θα σκάσει με πάταγο το 2024 εντόπισε ο οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Albert Edwards.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή, η χρηματιστηριακή αγορά αναβοσβήνει προειδοποιητικά σημάδια: η «μανιοφρενίτιδα» που έχει καταλάβει τους επενδυτές σε σχέση με τις τεχνολογικές μετοχές, και ειδικά με αυτές οι οποίες σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται να λαμβάνει σιγά σιγά τέλος…
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Societe Generale, θα πρέπει να τελούμε εν εγρηγόρσει και υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση σε σχέση με τις αγορές το επόμενο διάστημα, αφού ο κίνδυνος ύφεσης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Μάλιστα οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες που θα θυμίζουν το κραχ της φούσκα dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Προϊόντος του χρόνου, αυτοί που έχουν μείνει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από τη συντριβή του δείκτη Nasdaq το 2000 έχουν λιγοστέψει - πόσο μάλλον από το κραχ του 1987.
Ήμουν εκεί, και το μόνο πράγμα που έμαθα είναι να μην εφησυχάζω.
Συμβαίνουν άσχημα πράγματα και υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια…
Αρκεί να τα αναζητήσετε», έγραψε ο Edwards σε σημείωμά του την Πέμπτη 18/7.
Οι τεχνολογικές αποτιμήσεις είναι αρκετά υψηλές και, φυσιολογικά, θα διορθώσει.
Ο κλάδος έχει διογκωθεί στο 35% του συνολικού S&P 500.
Το προαναφερθέν είναι το υψηλότερο ποσοστό που εμφανίσει οι μετοχές τεχνολογίας στον δείκτη αναφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 - ακριβώς πριν ο ενθουσιασμός για τις μετοχές του Διαδικτύου υποχωρήσει, με αποτέλεσμα τη συντριβή του Nasdaq Composite, στον οποίον, κατόπιν, πήρε μια δεκαετία για να ανακάμψει.
1_743.JPG
Η Wall Street εξακολουθεί να έχει υψηλές προσδοκίες για κέρδη από τεχνολογία.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι μετοχές του κλάδου θα σημειώσουν μελλοντικά αύξηση κερδών της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, σημείωσε ο Edwards - αν και οι μετοχές τεχνολογίας σημειώνουν στην πραγματικότητα αύξηση περίπου 20% ετησίως.
2_535.JPG
Το χάσμα σε ό,τι αφορά τα κέρδη έγινε γρήγορα εμφανές στους αναλυτές.
Οι αναβαθμίσεις κερδών ανά μετοχή μειώθηκαν απότομα για τον Nasdaq 100, ενώ οι αναβαθμίσεις για τον S&P 500 και τον Russell 2000 βρίσκονται σε άνοδο.
3_323.JPG
Με όρους τιμής προς κέρδη, ο τεχνολογικός κλάδος φαίνεται εξαιρετικά «τσιτωμένος», με τον δείκτη P/E να είναι στο 32x.
Σημειωτέον πως στον S&P 500, ο δείκτης τιμής προς κέρδη κυμαίνεται λίγο πάνω από το 20x – κάτι που δείχνει πως, πράγματι, η Τεχνολογία αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα», είπε ο Edwards.
«Σε ποιον βαθμό αυτός ο ενθουσιασμός ανάπτυξης για EPS ομοιάζει με την υπερεπένδυση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που τροφοδοτήθηκε από τα "δωρεάν" χρήματα;
Θα μπορούσαμε να το μάθουμε» συνέχισε και συμπλήρωσε:
«Τι θα μπορούσε να σκάσει αυτή τη φούσκα τεχνολογίας;
Μια απλή μείωση της αισιοδοξίας για τα EPS μπορεί να αποτελέσει αρνητικό καταλύτη».
Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί πως οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν δραματική κατάρρευση του χρηματιστηρίου, ωστόσο πολλοί στη Wall Street εκφράζουν ανησυχίες ότι ο τεχνολογικός τομέας θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς διόρθωση.
Τα εταιρικά κέρδη φαίνονται επίσης έτοιμα να αποδυναμωθούν αργότερα αυτό το έτος, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, προβλέποντας ότι οι μετοχές θα μπορούσαν σύντομα να υποχωρήσουν έως και 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης