Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία συνεχίζει τη χρηματοδότηση της υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες – Την είχαν διακόψει οι Συντηρητικοί

Η Βρετανία συνεχίζει τη χρηματοδότηση της υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες – Την είχαν διακόψει οι Συντηρητικοί

Πρώτη παρέμβαση των Εργατικών

Σχετικά Άρθρα
Η νέα Εργατική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της στην υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε στις 19 Ιουλίου.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί εξάμηνη αναστολή κεφαλαίων.
Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση διέκοψε τη χρηματοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την UNRWA στις 27 Ιανουαρίου, μετά από ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι συνδέουν δώδεκα υπαλλήλους του οργανισμού με τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy είπε στο Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση θα δώσει στην UNRWA προκαταβολή 21 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ).
Αυτή η χρηματοδότηση προορίζεται για την υποστήριξη βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, η οποία διέρχεται μια πιεστική ανθρωπιστική κρίση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν οι πιο σημαντικές χώρες που δεν ξαναρχίζουν ακόμη τις συνεισφορές στον οργανισμό.
Σε απάντηση στους ισχυρισμούς του Ισραήλ τον Ιανουάριο, η ηγεσία της UNRWA απέλυσε αρκετά μέλη του προσωπικού και εφάρμοσε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Lammy κοινοποίησε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Guterres στις 18 Ιουλίου.
Η κίνηση ευθυγραμμίζει το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλους χορηγούς βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον οργανισμό.

Η σημασία της βοήθειας στη Γάζα

Ο Lammy εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπηρεσία «έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ουδετερότητας», στο σχέδιο δράσης της UNRWA.
Τόνισε τη σημασία της βοήθειας υπό το πρίσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής της Γάζας και υπογράμμισε τον ρόλο των ανθρωπιστικών οργανισμών στη διασφάλιση της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στους αμάχους που έχουν ανάγκη.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ισραήλ στις 14 Ιουλίου, ο Lammy επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση ομήρων και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας στη Γάζα» μετά από συζητήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Η εστίαση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τώρα «στην προώθηση μιας πορείας προς μια λύση δύο κρατών, η οποία εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε.
Η απόφαση της νέας κυβέρνησης του Sir Keir Starmer ευθυγραμμίζεται με διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει προηγουμένως χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, σηματοδοτώντας μια ανανεωμένη δέσμευση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και πολιτικών προκλήσεων της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης