Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan θυσίασε το λάθος πιόνι - Πώς η Τουρκία σπρώχνει την Ινδία στο πλευρό της Ελλάδας - Η απάντηση του Modi

O Erdogan θυσίασε το λάθος πιόνι - Πώς η Τουρκία σπρώχνει την Ινδία στο πλευρό της Ελλάδας - Η απάντηση του Modi
Ο Erdogan ήγειρε ζήτημα Κασμίρ υποστηρίζοντας την πακιστανική θέση, ο Modi έλαβε ξεκάθαρη θέση για Κυπριακό και Αιγαίο
Οι σχέσεις Τουρκίας - Ινδίας έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά και ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ του Erdogan και του Modi έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη τεράστιων εμπορικών συμφωνιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Οι συνέπειες αυτού του διπλωματικού μπρα ντε φερ είναι ασύμμετρες για όλο τον πλανήτη, αφορούν όμως πρώτιστα τη χώρα μας .
Όπως αποκαλύπτει το Eurasian Times, η τουρκική κυβέρνηση έχει εσχάτως επιβάλει συνολική απαγόρευση εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο.
Η κίνηση έρχεται μήνες αφότου το Νέο Δελχί ακύρωσε τη σύμβαση με μια τουρκική εταιρεία που εμπλέκεται σε ένα ναυπηγικό έργο σε ένα ινδικό ναυπηγείο.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά.
Και αυτό διότι η σχετική απόφαση λήφθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 10 Ιουλίου 2024, ο Mustafa Murat Şeker, αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), της κορυφαίας υπηρεσίας προμηθειών όπλων της Τουρκίας, αποκάλυψε ακούσια τη μυστική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Ινδία.

Η Ινδία διάλεξε στρατόπεδο στο Αιγαίο

Η κίνηση δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς οι δύο χώρες έχουν βρεθεί σε αντίθετες πλευρές όσον αφορά την πλειονότητα των παγκόσμιων γεωστρατηγικών ζητηματάτων.
Με την αυξανόμενο εναγκαλισμό μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν να λαμβάνει χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας, η Ινδία έχει πάρει θέση εναντίον της Τουρκίας σε πολυάριθμα διεθνή ζητήματα.
Αφού πήρε θέση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν , το Νέο Δελχί κατέστησε σαφές ότι στη σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τάσσεται στο πλευρό της Αθήνας.
Τον Απρίλιο, το Νέο Δελχί ακύρωσε τη σύμβαση με μια τουρκική εταιρεία που συμμετείχε σε ναυπηγικό έργο στην Ινδία, κι ακολούθως φιλοξένησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σε μια βάση μαχητικών.

Ούτε ένα φυσίγγιο στην Ινδία από την τουρκική βιομηχανία όπλων

Οι πληροφορίες σχετικά με τη μυστική απαγόρευση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Erdogan έχουν δημοσιοποιηθεί παρά τον κίνδυνο η Ινδία να προχωρήσει σε αντίμετρα .
Τα πρακτικά ελήφθησαν από το Nordic Monitor.
«Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, μια τεράστια αγορά, που εισάγει όπλα σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.
Ωστόσο, λόγω των πολιτικών μας συνθηκών και της φιλίας μας με το Πακιστάν, το Υπουργείο Εξωτερικών μας δεν μας δίνει πράσινο φως σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων στην Ινδία, και κατά συνέπεια, δεν χορηγούμε άδειες στις εταιρείες μας σχετικά», είπε.
Η πώληση τουρκικών αμυντικών αντικειμένων στο εξωτερικό απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τον τουρκικό στρατό, την SSB και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η απαγόρευση θέτει πλέον την Ινδία σε μια μαύρη λίστα χωρών στις οποίες η Άγκυρα δεν θα προμηθεύει στρατιωτικά και αμυντικά προϊόντα.

Ο Erdogan ήγειρε ζήτημα Κασμίρ, ο Modi έλαβε ξεκάθαρη θέση για Κυπριακό και Αιγαίο

Οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει θέση ουδετερότητας και υποστήριξε θερμά τις Πακιστανικές θέσεις στο διαχρονικά φλέγον ζήτημα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ.
Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan έχει υποστηρίξει το Πακιστάν σε όλα τα διπλωματικά φόρουμ, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης.
Ειδικότερα, στην ομιλία του στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Το Κασμίρ είναι ακόμα πολιορκημένο και οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο Κασμίρ».
«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα βάσανα του Κασμίρ», τόνισε με νοημα, σκιαγραφόντας παράλληλες γραμμές μεταξύ του Κασμίρ και Παλαιστίνης.
Στην πιο οξεία του τοποθέτηση, η οποία εξόργισε το Νέο Δελχί, ο Erdogan αποκάλεσε το Κασμίρ ως «μια υπαίθρια φυλακή».
Πώς απάντησε ο Modi;
Η ινδική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε καλώντας σε διμερείς συνατήσεις τους ηγέτες της Αρμενίας, της Κύπρου και της Ελλάδας —και των τριών χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει κατά καιρούς σε εντάσεις. 

Στα σκουπίδια συμφωνία αξίας 2 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση Erdogan

Το 2019, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Όμως η επίσκεψη στην Τουρκία ακυρώθηκε και ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μόνο τη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για τις διπλωματικές προτιμήσεις της Ινδίας.
Ακολούθως, τον Απρίλιο, η ινδική Hindustan Shipyard Limited (HSL) τερμάτισε όλες τις συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή του στόλου των πέντε πλοίων υποστήριξης για το ινδικό Ναυτικό και αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή από μόνη της με ιδία μέσα.
Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει ένα ποσό μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αρχικά προέβλεπε τη μεταφορά τεχνολογίας από το Anadolu Shipyard, μέρος της τουρκικής κοινοπραξίας TAIS, με την οποία η HSL υπέγραψε συμφωνία για τεχνική συνεργασία το 2020.

Συνεργάτες της Άγκυρας στο Project του ΚΑΑΝ Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν

Ενώ η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές στην Ινδία,  η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ για να την καταστήσει επίσημο εταίρο στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους KAAN 5ης γενιάς.
Ενώ δεν είναι σαφές πότε το Πακιστάν θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα τουρκικών αεροσκαφών μάχης, το 2023, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν το συντομότερο δυνατό.
«Σχετικά σύντομα, εντός αυτού του μήνα, θα συζητήσουμε με τους Πακιστανούς ομολόγους μας για να συμπεριλάβουμε επίσημα το Πακιστάν στο εθνικό μας πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών Kaan», δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Celal Sami Tufekci στο Πακιστάν στις 2 Αυγούστου 2023.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες μετά την ένταξη και του Αζερμπαϊτζάν στο project του μαχητικού αεροσκάφους.
Η Turkish Aerospace, η οποία ηγείται της ανάπτυξης του Kaan, έχει στενή σχέση με το Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Kamra, την κρατική εταιρεία στρατιωτικών αεροσκαφών και το σπίτι συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής.
Η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν στη σύγκρουση με την Αρμενία.
Το Νέο Δελχί απάντησε παρέχοντας όπλα στην Αρμενία.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς προέκυψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας και Μαλδίβων, μια κίνηση που υποτίθεται ότι ενορχηστρώθηκε από την Κίνα, η Τουρκία προμήθευσε το νησιωτικό κράτος με drones Bayraktar TB2 για θαλάσσια επιτήρηση.
Τα UAV παραδόθηκαν καθώς οι Μαλδίβες ζήτησαν από το ινδικό αμυντικό προσωπικό να εγκαταλείψει τη νησιωτική χώρα, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικών και πολιτικών δεσμών με την Ινδία.
Από την άλλη, η Τουρκία του Erdogan φαίνεται να εμπλέκεται σε τόσα ανοιχτά μέτωπα παγκοσμίως, ώστε αναρωτιέται κανείς πόσα εξ αυτών μπορεί να διαχειριστεί με διπλωματική και στρατιωτική επάρκεια...
Χωρίς δηλαδή οι αδιάλυτες αντιφάσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να γυρίσουν τελικά εναντίον του Erdogan και να τον εξαφανίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης