Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλήσεις, μηνύματα και... φιέστα Erdogan στην Κύπρο για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής, παρουσία Μητσοτάκη

Προκλήσεις, μηνύματα και... φιέστα Erdogan στην Κύπρο για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής, παρουσία Μητσοτάκη
50 χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 20/7 από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 20/7 από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», η οποία ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.
Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Κύπρο και είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Ο ίδιος θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεα στις 20:30 θα μιλήσει, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει αναθερμάνει την προκλητική ρητορική, ενώ στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παρευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριαμο αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που πλήγωσαν τον ελληνισμό και μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Σε απόλυτο συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:
"Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Τιμούμε όσους χάθηκαν.
Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Χωρίς ξένο στρατό κατοχής.
Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος".

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται από χθες στην Κύπρο και είχαν από το πρωί πολιτικές επαφές.
"Θα στηρίξουμε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν μπορεί σε ένα κράτος - μέλος (της Ε.Ε.) να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Φτάνει»: το μήνυμα του κυπριακού υπουργείου Άμυνας

Ένα σύντομο βίντεο με σκηνές από την τουρκική εισβολή του 1974 και το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν ανέβασε το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιχείρηση Αττίλας.
«50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής. …τουρκικά αεροσκάφη άνευ προειδοποιήσεως,υπούλως και ανάνδρως εβομβάρδισαν το στρατόπεδον ΕΛΔΥΚ….» είναι το μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο.
«Φτάνει. Yeter. Enough.», καταλήγει. Μία λέξη, με την ίδια σημασία, γραμμένη στα Ελληνικά, τα τούρκικα και τα αγγλικά. Φιέστα Erdogan

Η Τουρκία ετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου φιέστα, καθώς 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού θα βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου.
Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16.
Μάλιστα το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της 50ής επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της ελληνικής ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΟΚΑ Β, όπως τις χαρακτηρίζει, και τις μεγάλες σφαγές, που σημειώθηκαν, όπως ισχυρίζεται, κατά των Τουρκοκυπρίων, με την πρόφαση ότι εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 για να σώσουν τους Τουρκοκυπρίους.

«Θα έρθω ξαφνικά μία νύχτα»: Επανέρχεται προκλητικά η Τουρκία στην απειλητική ρητορική

Σημειώνεται πως παραμονή της επετείου επανήλθε προκλητικά η Τουρκία στην απειλητική ρητορική, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο.
Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο παθιασμένα, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα....»
»Στην 50ή επέτειο της Επιχείρησης Happy Peace, τιμούμε με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και βετεράνους του ηρωικού μας στρατού που έθεσαν τέλος στην καταπίεση των Τούρκων συμπατριωτών μας στην Κύπρο».
»Περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας στην παρέλαση που θα γίνει αύριο με 50 πλοία».

Σε άλλη ανακοίνωση που αναρτήθηκε από λογαριασμό στο Χ, αναφέρει το τουκρικό υπουργείο Άμυνας
«Ευτυχισμένη 50η επέτειος της «Επιχείρησης Χαρούμενη Ειρήνη», όπου οι ηρωικές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έφεραν ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο. Τιμούμε τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό και νιώθουμε πάντα τον πόνο των συμπατριωτών μας που δολοφονήθηκαν άγρια ​​από την ελληνική τρομοκρατική οργάνωση.
Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση επαινώντας τον «ηρωικό» τουρκικό στρατό για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, την ώρα που μια ολοκληρωμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 1976 και αποχαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 31 Αυγούστου 1979), κατέγραψε τις ζοφερές λεπτομέρειες των διεθνών εγκλημάτων, των φρικαλεοτήτων και των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα.


Εξελίξεις βλέπει ο Χριστοδουλίδης

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
"Είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής" δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους.

Πρόσθεσε, ότι "αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος.
Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης