Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανατροπή: Αφοπλίζονται ομόλογα και δολάρια καθώς οι ΗΠΑ χάνουν τη γεωπολιτική ηγεμονία

Παγκόσμια ανατροπή: Αφοπλίζονται ομόλογα και δολάρια καθώς οι ΗΠΑ χάνουν τη γεωπολιτική ηγεμονία
Η σημασία της  REPO Act - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορεί πλέον να αρνηθεί την πρόσβαση στα αποθεματικά άλλου κυρίαρχου κράτους με το πάτημα ενός διακόπτη
Στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε την πιο επιθετική εκστρατεία κυρώσεων που έγινε ποτέ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνναλγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα συσσωρευμένα συναλλαγματικά αποθέματα του κράτους.
Ήταν μια εκπληκτική ανάδειξη του πολιτικού κινδύνου που σχετίζεται με το δολάριο και τα ομόλογα που εκδίδει το αμερικανικό δημόσιο.
Έδειξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορεί πλέον να αρνηθεί την πρόσβαση σε αποθεματικά άλλης κυρίαρχης χώρας με το πάτημα ενός διακόπτη.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε την REPO Act και έτσι αυτή έγινε ομοσπονδιακός νόμος.
Επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κατάσχει «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να μεταφέρει τα κεφάλαια στην Ουκρανία.
Το δολάριο και τα ομόλογα έχουν γίνει όπλα με τρόπο που δεν είχε συμβεί κατά το περελθόν.
Τώρα σαφώς δεν είναι ουδέτερα περιουσιακά στοιχεία ικανά να αποτελέσουν το θεμέλιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά πολιτικά εργαλεία για την Ουάσιγκτον να εξαναγκάσει τους άλλους.
Ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με τα ομόλογα τα έχει κάνει ακόμη λιγότερο ελκυστικά ως μέσον για την κατασκευή αποθεματικών.
Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι τα δολάρια είναι μόνο… δολάρια, αρκεί να μην ενοχλείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πολλές χώρες αναρωτιούνται αναμφίβολα αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κλέψει τις αποταμιεύσεις τους εάν έρθουν σε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ και πράγματι έλαβε υπό σημείωση αυτό που συμβαίνει.
Από το 2022 -όταν οι ΗΠΑ πάγωσαν τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία- η Κίνα πούλησε περίπου το 25% των ομολόγων του αμερικανικού δημ οσίου που είχε στη κατοχή της, μια τεράστια αλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Κίνα ξεφορτώθηκε ομόλογα ΗΠΑ αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, η Κίνα εγκαταλείπει όλο και περισσότερο το δολάριο στο διεθνές εμπόριο.
Για παράδειγμα, πάνω από το 90% του εμπορίου των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας γίνεται εκτός του δολαρίου σε γιουάν και ρούβλι.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα και η Ρωσία έχουν προχωρήσει σε ρεκόρ αγορών χρυσού για να κάνουν τις οικονομίες και τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα πιο ανθεκτικά στις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και αγοραστής χρυσού στον κόσμο.
Η Ρωσία είναι το νούμερο δύο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρυσού εισέρχεται στα ταμεία των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κίνας.
Η Ρωσία έχει πάνω από 75 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο.
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα χρυσού της Κίνα αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι ακόμη μεγαλύτερο από το απόθεμα της Ρωσίας.
Ακόμη και αν πάρουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον χρυσό της Κίνας - τα οποία σχεδόν σίγουρα υποτιμούν την πραγματικότητα – τα αποθέματα χρυσού του Πεκίνου αυξήθηκαν κατά 17% τους τελευταίους 17 μήνες σε περίπου 73 εκατομμύρια ουγγιές.
Το πρόσφατο ράλι αγορών χρυσού την Κίνα συμπίπτει – και όχι τυχαία - με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία και το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων.

To τέλος μιας εποχής

Τα ομόλογα αποτελούν το θεμέλιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τότε που ο Πρόεδρος Nixon κατήργησε τη σχέση του δολαρίου με τον χρυσό το 1971.
Ωστόσο, η κατάσχεση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν μια θεμελιώδης αλλαγή σε αυτό το σύστημα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.
Το fiat δολάριο μπορεί να είναι είτε ένα ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό είτε ένα πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο.
Μετά το 2022, η Ρωσία, η Κίνα και όλοι οι άλλοι είδαν ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο ΗΠΑ είχε τελειώσει.
Αυτά είναι τρομερά νέα για το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα καθώς γίνεται σαφές ότι η Fed έχει παγιδευτεί σε ένα κύκλος αυξανόμενης νομισματικής υποτίμησης.

Η μεγάλη εικόνα και η αλλαγή παραδείγματος

Ο Ray Dalio είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές hedge funds στον κόσμο.
Η επιτυχία του οφείλεται στη σταθερή του ικανότητα βλέπει σωστά τη μεγάλη εικόνα.
Πρόσφατα είπε τα εξής:
«Οι ενδείξεις για το πότε ένα νόμισμα fiat πρόκειται να χάσει την αξία του και να καταρρεύσει, εμφανίζονται όταν εκείνες οι εταιρείες που κατέχουν το χρέος το πωλούν χρέος και η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα, πρέπει να εκτυπώσει χρήματα για να αγοράσει μαζικά αυτό το χρέος ενώ το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί δείκτες».
Εν ολίγοις, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αλλαγής παραδείγματος καθώς ο χρυσός αντικαθιστά τα ομόλογα ως το βασικό επίπεδο ενεργητικού - το θεμέλιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η τελευταία φορά που το διεθνές νομισματικό σύστημα γνώρισε μια αλλαγή παραδείγματος αυτού του μεγέθους ήταν το 1971.
Στη συνέχεια, ο χρυσός εκτοξεύτηκε από 35 δολ.  ανά ουγγιά στα 850  δολ. το 1980 - μία αυξηση πάνω από 2.300% ή περισσότερο από 24 φορές.
Αναμένω ότι η ποσοστιαία αύξηση της τιμής του χρυσού θα είναι τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο ήταν κατά την τελευταία αλλαγή παραδείγματος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κύμα οδηγείται στην παγίωση μιας ισχυρής τάσης: της εκ νέου ανάδειξης του χρυσού ως βασικού αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου.
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιστορικό ρεκόρ της αγοράς χρυσού.
Αν και αυτή η μεγάλη τάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πιστεύω ότι η αλλαγή εποχής είναι μπροστά μας ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης