Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός επιχειρηματίας - μεγαλοκατασκευαστής Μπάμπης Βωβός

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός επιχειρηματίας - μεγαλοκατασκευαστής Μπάμπης Βωβός
Τα κτίρια που έχει κατασκευάσει και αξιοποιήσει η εταιρία του στη διάρκεια των 32 χρόνων δραστηριοποίησής της στο χώρο των αστικών ακινήτων ξεπερνούν τα 30
Σε ηλικία 91 ετών πέθανε το Σάββατο 13 Ιουλίου ο γνωστός επιχειρηματίας του χώρου των κατασκευών Χαράλαμπος (Μπάμπης) Βωβός.
Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένεια του επιχειρηματία με μια λιτή ανακοίνωση tτην Κυριακή 21.7.2024 στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική ιδρύθηκε το 1974 από τον ίδιο τον Χαράλαμπο Βωβό με την επωνυμία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική Α.Ε.», η οποία τον Αύγουστο του 1999 μετονομάσθηκε σε «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.».
Τα κτίρια που έχει κατασκευάσει και αξιοποιήσει η εταιρία στη διάρκεια των 32 χρόνων δραστηριοποίησής της στο χώρο των αστικών ακινήτων ξεπερνούν τα 30 και σ' αυτά περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά, φημισμένα και σύγχρονα κτίρια της Αθήνας, όπως τα ATRINA, AGORA, POLIS, DELFI CORNER, ATRIUM, MONUMENTAL PLAZA κλπ.

Η ζωή και η πορεία του Μπάμπη Βωβού

Γόνος πολύτεκνης οικογένειας, γεννήθηκε στα Φιλιατρά το 1933.
Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Πριν ακόμη από την αποφοίτησή του πιάνει δουλειά ως δόκιμος Πολιτικός Μηχανικός στο γραφείο «Νικολαΐδης & Καλφόπουλος».
Σε ηλικία μόλις 24 ετών, το 1957, συστήνει την πρώτη εταιρεία του μαζί με τους Μυκονιάτες εργολάβους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, τη Φαμέλης-Ζουγανέλης-Βωβός Ο.Ε.,
αναλαμβάνοντας το επιστημονικό κομμάτι, με την εκπόνηση μελετών κ.ά. Η εταιρεία ασχολούνταν κυρίως με αγοραπωλησίες και κατασκευές σπιτιών στη Μύκονο.
Το 1974, ίδρυσε την εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», όπου επικεντρώθηκε στη κατασκευή πολυώροφων κτηρίων. Το 1975, συμμετείχε στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά εκείνος ήθελε να «θεμελιώσει» το όνομά του με κάτι ξεχωριστό.
Σχεδόν ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, έβαλε μπροστά το φιλόδοξο πλάνο για το «Atrina Center» που το βάφτισε από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Αρη, Τριάδας και Ναταλίας.
Το ακίνητο βασίστηκε σε σχέδια του σπουδαίου Ιωάννη Βικέλα, με τον Βωβό να επιστρατεύει όμως Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες, ενώ ολοκληρώθηκε το 1978.
Αποτελείται από δύο κτίρια, το ένα με πρόσοψη στη Λ. Κηφισίας και το δεύτερο (πύργος) είναι ύψους 80 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους.

Θεωρείται το πρώτο υψηλών αισθητικών προδιαγραφών συγκρότημα από υαλοπετάσματα, τα οποία έδωσαν τη γυάλινη φιμέ εικόνα του «ουρανοξύστη» εκτός ιστορικού κέντρου.
Το 2006 η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανερχόταν στα 1,2 δισ, ευρώ.
Τα συνολικά χρέη στο τέλος του 2011 είχαν φτάσει στα 870 εκατ. ευρώ.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, ο Βωβός συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο.
Στις 20 Μαρτίου 2018, ανακοινώθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η κατοικία του θα τεθεί προς πλειστηριασμό.
Το ακίνητο βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό και έχει εμβαδόν 650 τετραγωνικά μέτρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης