Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιες διαδηλώσεις στη Μαγιόρκα κατά του… τουρισμού

Τεράστιες διαδηλώσεις στη Μαγιόρκα κατά του… τουρισμού
Οι επισκέπτες ξόδεψαν 109 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία πέρυσι, έναντι 63,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία
Χιλιάδες ακτιβιστές κατά του τουρισμού διαδήλωσαν την Κυριακή στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας ενάντια σε μια βιομηχανία-κλειδί για το ιβηρικό έθνος.
Μεταφέροντας αυτοσχέδια μοντέλα αεροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων, διαδηλωτές περπάτησαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα με αφίσες που έγραφαν «όχι στον μαζικό τουρισμό» και «σταματήστε τα ιδιωτικά τζετ».
Οι ακτιβιστές κατά του τουρισμού οργάνωσαν μια σειρά διαμαρτυριών φέτος στη Βαρκελώνη και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Μάλαγα και τα Κανάρια Νησιά, λέγοντας ότι οι επισκέπτες αυξάνουν το κόστος στέγασης και οδηγούν τους κατοίκους να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν στα κέντρα των πόλεων.
Περίπου 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση της Μαγιόρκα την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Κάποιοι τουρίστες υποστήριξαν την πορεία ενώ άλλοι αισθάνθηκαν άβολα.
Ο Pere Joan Femenia, του Menys Turisme, Mas Vida (Λιγότερος Τουρισμός, Περισσότερη Ζωή) που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία της Κυριακής στη Μαγιόρκα, είπε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές ήθελαν λιγότερους τουρίστες στο νησί.
"Ο μαζικός τουρισμός δυσκολεύει τους ντόπιους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στο νησί τους επειδή τα τουριστικά διαμερίσματα ανεβάζουν τις τιμές.
Οι τουρίστες γεμίζουν τις παραλίες και επιβαρύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες το καλοκαίρι", είπε.
«Θέλουμε να σταματήσουμε τον μαζικό τουρισμό και να απαγορεύσουμε σε μη κατοίκους να αγοράζουν σπίτια που χρησιμοποιούνται μόνο για λίγους μήνες το χρόνο ή για κερδοσκοπία».
Μετά την Καταλονία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής περιοχή της Ισπανίας για τους τουρίστες πέρυσι, προσελκύοντας 14,4 εκατομμύρια παραθεριστές, ανακοίνωσε το Ισπανικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο.
Ο τουρισμός παράγει το 45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των Βαλεαρίδων Νήσων, σύμφωνα με στοιχεία του Exceltur, ενός βιομηχανικού οργανισμού.
Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 16,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ισπανία, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι επισκέπτες ξόδεψαν 109 δισεκατομμύρια ευρώ (118,56 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ισπανία πέρυσι, έναντι 63,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης