Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Ορθοδοξία ή Θάνατος» - Έφοδο ετοιμάζει η Αστυνομία στο Άγιον Όρος - Μονή Εσφιγμένου: Όχι στο αιματοκύλισμα των μοναχών

«Ορθοδοξία ή Θάνατος» - Έφοδο ετοιμάζει η Αστυνομία στο Άγιον Όρος - Μονή Εσφιγμένου: Όχι στο αιματοκύλισμα των μοναχών
Το έγγραφο που διέρρευσε από την αστυνομία - Σοκ από την καταγγελία των μοναχών

Αναβρασμός επικρατεί στο Άγιο Όρος μετά τη διαρροή εγγράφου από την αστυνομία, με το οποίο ζητείται η στήριξη των μονών για την «έφοδο» της Αστυνομίας, ώστε να πραγματοποιηθούν εξώσεις.
Η όλη υπόθεση προκαλεί δεκάδες ερωτηματικά από την πρωτοφανή παρέμβαση κατά των μοναχών, η οποία υποκινείται προφανώς από το Πατριαρχείο και την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα στο έγγραφο ζητείται: «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».
Ωστόσο, αν και δεν διευκρινίζεται σε ποιες εξώσεις αφορά η δικαστική απόφαση, αγιορείτες μοναχοί αναφέρουν πως η δημοσιοποίηση του εγγράφου «δημιούργησε αναστάτωση και φούντωσε σενάρια κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας».
Όπως ήταν φυσικό, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Μονή Εσφιγμένου.
Η δημοσιοποίηση του εγγράφου οδήγησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών των Ζηλωτών χθες 21/7 το πρωί στην Ουρανούπολη, ενώ ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε ότι, «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» - άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».
Σημειώνεται πως το έγγραφο στάλθηκε τόσο στην Ιερά Επιστασία, όσο και στην Ιερά Κοινότητα, αλλά και σε όλα τα μοναστήρια.
Δεν αναφέρει ωστόσο πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε το χρονικό διάστημα που θα λάβει χώρα η αστυνομική επιχείρηση.
Κάτι τέτοιο πάντως έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν προκαλώντας επεισόδια μεταξύ μοναχών, αλληλέγγυων τους και των αστυνομικών αρχών.

Πολεμικό το κλίμα - Σε ετοιμότητα οι Μοναχοί μέχρι... τέλους 

Αγιορείτες μοναχοί
σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως «μια αστυνομική επιχείρηση, ακόμη κι αν αφορά στο Άγιον Όρος, δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γιατί προκαλεί αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά και είναι αρκετά ασαφής η επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν».
Σημείωναν επίσης πως «ακόμη και ο τίτλος του εγγράφου "Παροχή συνδρομής" είναι ασαφής. Τι είδους συνδρομή μπορούμε να παρέχουμε εμείς στην αστυνομία;»
Οι υποστηρικτές των μοναχών πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις αρχές να τους απομακρύνουν με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται…

Το μήνυμα από τη Μονή Εσφιγμένου - «Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιχείρηση εναντίον των 118 μοναχών - Οχι στο αιματοκύλισμα εντος Αγιου Ορους»

«Διαμαρτυρία προς συμπαράσταση στην διωκόμενη Ιερά Μόνη Εσφιγμένου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής 21/07/24
ΕΙΡΗΝΙΚΉ διαμαρτυρία
και προβολή αιτημάτων για την άδικη εκτέλεση έξωσης των Μοναχών τής Γνήσιας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Α.Ο
εκ μέρους του Υπουργείου προστασίας του πολίτη
και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ...!!!
Ολοι στο πλευρο της Εσφιγμενου.
Η κυβέρνηση σχεδιαζει επιχείρηση εναντίον των 118 μοναχών μας.
Οχι στο αιματοκύλισμα εντος Αγιου Ορους.
Επίσημα ζητα την συνδρομή της Ιερας Κοινότητας.
Οχι στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου.
Κάτω τα χερια από τους μοναχούς της Εσφιγμένου.
Αίμα μοναχών δεν θα ποτίσει το περιβόλι της Παναγίας. Ζητούμε στήριξη στον αγώνα μας.
Αστυνομική επέμβαση θέλει την εξόντωση μας».

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει πνευματικά το Άγιο Όρος, έχει εγκαταστήσει νέα αδελφότητα στη Μονή Εσφιγμένου και λογίζει τους μοναχούς της παλαιάς ως «αντάρτες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης