Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προδομένος, απομονωμένος, οργισμένος - Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης Biden

Προδομένος, απομονωμένος, οργισμένος - Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης Biden
Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης Biden να εγκαταλείψει την κούρσα
Περιτριγυρισμένος από μια χούφτα έμπιστων συμβούλων και την πρώτη κυρία Jill Biden στο εξοχικό του σπίτι στην ακτή του Ντέλαγουερ το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος Joe Biden αναλογίστηκε μια πολιτική καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα και άρχισε να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα φτάσει στο τέλος της νωρίτερα από το προγραμματισμένο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόφασή του.
Απομονωμένος, απογοητευμένος και θυμωμένος, αισθάνθηκε προδομένος από συμμάχους που στράφηκαν εναντίον του την ώρα της ανάγκης του, σύμφωνα με το Sky News.
«Είναι πραγματικά τσαντισμένος», δήλωσε άτομο που έχει επαφή με τον στενό κύκλο του Biden.
Όσο θυμωμένος κι αν ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ο Biden δέχτηκε απρόθυμα ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει την εκστρατεία του με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων να υποχωρούν, τους δωρητές να φεύγουν και τους διάσημους του κόμματος να τον πιέζουν να αποχωρήσει.
Μπορεί να ήταν πιο αργός από άλλους εσωτερικούς των Δημοκρατικών στο να κάνει αυτόν τον υπολογισμό, αλλά το κατάλαβε πλήρως μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.
Ο απολογισμός αυτού του κρίσιμου Σαββατοκύριακου και των όσων οδήγησαν στην εκπληκτική ανακοίνωση του Biden,  προήλθε από συνεντεύξεις με Δημοκρατικούς που γνωρίζουν τι συνέβη.

Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα

Σε χωριστά τηλεφωνήματα την Κυριακή, ο Biden είπε στην αντιπρόεδρό του Kamala Harris, στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Jeff Zients και στην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Jen O'Malley Dillon ότι θα εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.
Το γεγονός ότι έπρεπε να τους ενημερώσει με τέτοιο τρόπο υπογράμμισε τον βαθμό στον οποίο ο κύκλος του είχε στενέψει τις τελευταίες ημέρες σε μέλη της οικογένειας και σε μερικούς μακροχρόνιους βοηθούς και συμβούλους - Mike Donilon, Steve Ricchetti, Anthony Bernal και Annie Tomasini.
Το αποτέλεσμα μπορεί να μην εξέπληξε τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά η χρονική στιγμή το έκανε.
Οι περισσότεροι το έμαθαν, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν ο  Biden δημοσίευσε την ανάρτησή του στο X. Το ίδιο ίσχυε και για τα στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τους προέδρους των πολιτειακών κομμάτων.
Οι ανώτεροι βοηθοί του  Biden έσπευσαν να κανονίσουν ξεχωριστές συναντήσεις για να μιλήσουν με τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας, διαβεβαιώνοντας τους πολιτικούς βοηθούς ότι οι θέσεις εργασίας τους ήταν ασφαλείς.

Ένα απότομο τέλος

Όπως συμβαίνει πάντα, το τέλος ήταν απότομο.
Αλλά ήρθε μετά από ένα κολασμένο 25ήμερο που πυροδοτήθηκε από την πιο καταστροφική εμφάνιση σε ντιμπέιτ στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία στις 27 Ιουνίου.
Ο Biden απέτυχε να καθησυχάσει τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς -ή αρκετούς από αυτούς- σε επόμενες δημόσιες εμφανίσεις.
Μεγάλοι δωρητές διέκοψαν τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του και του κόμματος.
Με τρόπο που έπεφτε με το σταγονόμετρο, εκλεγμένοι αξιωματούχοι άρχισαν να τον καλούν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi από την Καλιφόρνια, η νονά του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι είχε ακόμη να πάρει μια απόφαση -αφού επέμεινε ότι είχε επιλέξει να παραμείνει στον αγώνα.
Υπήρχε λιγότερο φως, παρά σκοτάδι στον ορίζοντα.

Ο Biden συναντήθηκε με μακροχρόνιους βοηθούς και συμβούλους

Ανώτεροι σύμβουλοι του Biden ανέμεναν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, αμφότεροι Δημοκρατικοί από τη Νέα Υόρκη, ήταν πιθανό να τον καλέσουν δημοσίως να παραιτηθεί μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu αυτή την εβδομάδα.
O Βiden συναντήθηκε επίσης με τον Donilon και τον Ricchetti το Σάββατο.
Πέρασαν από «κυριολεκτικά τα πάντα» -συμπεριλαμβανομένων των ζοφερών δημοσκοπήσεων στις πολιτείες που δίνουν μάχη- σχετικά με την πιθανή πορεία του, σύμφωνα με πηγές, αλλά οι δύο έμπιστοι σύμβουλοι δεν έκαναν καμία σύσταση για το τι θα πρέπει να κάνει.
Η αίσθησή τους ήταν ότι ο Biden είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί και ότι η συζήτηση αυτή το εδραίωσε.

Ένιωθε την πίεση

Την Κυριακή το πρωί, συναντήθηκαν ξανά.
Την Πέμπτη, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ron Klain, ο οποίος ήθελε ο Biden να παραμείνει σταθερός, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «αισθανόταν την πίεση».
Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρόσωπο που είχε επαφή με τον στενό του κύκλο, δεν είχε ακόμη αλλάξει γνώμη.
Φίλοι του είχαν πει ότι διακινδύνευε την κληρονομιά του -ως ο άνθρωπος που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ και θέσπισε μια σειρά σημαντικών νόμων- και ότι θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος αν οι Δημοκρατικοί καταποντιστούν τον Νοέμβριο.
Εξακολουθούσε να πιστεύει, τουλάχιστον μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, ότι θα μπορούσε να κερδίσει ξανά.
Το 2020, είχε υποσχεθεί να είναι υποψήφιος-γέφυρα.
Τελικά, δεν ήθελε να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δύο θητειών του Τραμπ.
«Έγινε μια κατάσταση χωρίς νίκη, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», δήλωσε την Κυριακή ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Cedric Richmond, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος της εκστρατείας του Biden για το 2020.
Μόλις στερέψουν τα χρήματα και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι αποσύρουν την υποστήριξή τους, «είναι αδύνατο να κερδίσεις, και αυτός πάντα έβαζε πρώτα τη χώρα και το κόμμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης