Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Γερμανία θεσπίζει τετραήμερη εργασία και η Ελλάδα 6ήμερη

Handelsblatt: Η Γερμανία θεσπίζει τετραήμερη εργασία και η Ελλάδα 6ήμερη
«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, είναι “έκτακτη βάρδια”». «Το 5ήμερο δεν αλλάζει». «Το 6ήμερο εφαρμόζεται μόνο με τη συναίνεση του εργαζόμενου»…
«Η Γερμανία συζητά την εισαγωγή της τετραήμερης εβδομάδας, η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση: Από την 1η Ιουλίου, ορισμένες ελληνικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να…. προσφέρουν στους υπαλλήλους τους έκτη εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt…
Οι επικριτές φοβούνται ότι οι Έλληνες, οι οποίοι σύμφωνα με τη Eurostat εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους πολίτες στην ΕΕ, θα πρέπει να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά.
Αλλά οι αριθμοί λένε μια διαφορετική ιστορία: Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία απασχόλησης, 690 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για έγκριση της εξαήμερης εβδομάδας τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου.
Ωστόσο, μετά από έναν αρχικό έλεγχο, μόνο 291 από αυτές τις εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Αυτό είναι λιγότερο από το 0,1% όλων των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Η συντηρητική κυβέρνηση αποσκοπεί στη μείωση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, στη μείωση της αδήλωτης εργασίας και στη διασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των εργαζομένων για υπερωρίες - εάν θέλουν να κάνουν επιπλέον εργασία» υποστηρίζει η Handelsblatt.

Η εξαήμερη εβδομάδα παραμένει εθελοντική

Ο αριθμός των εταιρειών που είναι επιλέξιμες είναι πολύ περιορισμένος.
Ο νέος νόμος στοχεύει βασικά μόνο σε εταιρείες που εργάζονται με βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι εταιρείες που λειτουργούν πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα σε 24ωρες βάρδιες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για εξαήμερη εβδομάδα, για παράδειγμα εάν υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας.
Η εξαήμερη εβδομάδα είναι εθελοντική.
Ο εργοδότης πρέπει να καταχωρίσει σχετικό αίτημα στην υπηρεσία απασχόλησης και να το αιτιολογήσει.
Εάν η αίτηση εγκριθεί, μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους πρόσθετη εργασία, αλλά δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να την αποδεχθούν.
Οι υπερωρίες αντισταθμίζονται με αύξηση μισθού 40%.
Εάν η έκτη εργάσιμη ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή αργία, συνεπάγεται επιπλέον 75% πρόσθετη χρέωση, που ανέρχεται συνολικά στο 115% του κανονικού μισθού.
Η επιπλέον εργασία παρακολούθησης τις Κυριακές πληρώνεται ακόμη και με προσαύξηση 140%.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται δύο ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον έκτη ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και πριν, το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Επομένως, η εξαήμερη εβδομάδα δεν μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον υπερωρίες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία ημέρα άδειας την εβδομάδα.
Πολλές από τις επηρεαζόμενες εταιρείες λειτουργούν ήδη περισσότερες από 40 ώρες, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Ο λόγος: Υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας του 10,6%.
Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωπικού Manpower Greece, οι ειδικευμένοι υπάλληλοι λείπουν ιδιαίτερα στη βιομηχανία, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στις εταιρείες μεταφορών και logistics και στον τομέα της υγείας.
Προκειμένου να διατηρηθούν οι βάρδιες παρά τις ελλείψεις προσωπικού, πολλές εταιρείες έχουν ήδη υπερωρίες.
Αυτό συνήθως περιλαμβάνει «μαύρες» αμειβόμενες υπερωρίες.
Ο νέος νόμος στοχεύει να μετατρέψει αυτές τις υπερωρίες σε νόμιμες υπερωρίες.
Οι εργαζόμενοι επωφελούνται από αυτό, επειδή οι μισθολογικές επιβαρύνσεις που απαιτούνται τώρα από τη νομοθεσία είναι συνήθως υψηλότερες από τα «μαύρα» μπόνους υπερωριών που καταβάλλονταν προηγουμένως σε πολλές εταιρείες, ακόμη και μετά την αφαίρεση του φόρου μισθού.

«Κήρυξη Πολέμου στην Εργατική Τάξη»

Παρ’ όλα αυτά, τα συνδικάτα και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης πνέουν τα μένεα κατά του κανονισμού.
Η ελληνική συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ επικρίνει το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει αντισταθμιστικό ρεπό για τις υπερωρίες.
Η ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ), που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2015 έως το 2019, κάνει λόγο για «ντροπή για τη χώρα μας» και «επιστροφή στον 19ο αιώνα».
Η Ελλάδα καθίσταται έτσι «το πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού», δήλωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Θέλει να καταργήσει άμεσα τη ρύθμιση αν έρθει στην εξουσία.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο έλαβε το 9,25% των ψήφων στις ευρωεκλογές, βλέπει τον νόμο ως «κήρυξη πολέμου στην εργατική τάξη».
Η συντηρητική κυβέρνηση εισήγαγε τον κανονισμό «κατόπιν αιτήματος των εργοδοτών».
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκη Κεραμέως υπερασπίζεται το νόμο. Αντικρούει την ευρεία εκπροσώπηση στα κοινωνικά δίκτυα ότι το εξαήμερο θα καθιερωθεί γενικά στην Ελλάδα. «Αυτά είναι fake news», είπε ο Κεραμέος.
«Ούτε θα καταργηθεί το υποχρεωτικό πενθήμερο, ούτε θα εισαχθεί νέο εξαήμερο», είπε ο υπουργός.
Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένες εταιρείες να ανταποκρίνονται στον αυξημένο φόρτο εργασίας με μια επιπλέον εργάσιμη ημέρα.
Στο μέλλον, οι υπερωρίες θα πρέπει να καταγράφονται νόμιμα και να πληρώνονται δίκαια.
Έτσι, η μεταρρύθμιση προσφέρει στους εργαζόμενους ρυθμιζόμενο ωράριο εργασίας, εγγυάται ρεπό και παρέχει σε όσους δεν θέλουν να εργαστούν υπερωρίες περισσότερη προστασία από παράνομες απολύσεις.
afsdasfdasdf_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης