Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αποφασίζει να κλείσει πολλά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αποφασίζει να κλείσει πολλά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης

Απίστευτες οι προκλήσεις και των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας

Σχετικά Άρθρα
Απίστευτο το ρεπορτάζ και ο σχολιασμός στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με την μείωση των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη, λόγω έλλειψης παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε:
«Η Ελλάδα θα κλείσει τέσσερα τουρκικά μειονοτικά δημοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη, όπου οι Τούρκοι είναι περισσότεροι, ανέφεραν το Σάββατο τοπικά ΜΜΕ.
Τα σχολεία που επλήγησαν είναι τα δημοτικά σχολεία Hacioren, Keziren και Payamlar στη Ροδόπη και το δημοτικό σχολείο Karakoy στην Ξάνθη (Iskece) στη βόρεια Ελλάδα.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι το κλείσιμο είναι αναστολή λόγω «έλλειψης μαθητών», αλλά η τουρκική μειονότητα το βλέπει ως προσπάθεια αποστολής μαθητών στα ελληνικά δημόσια σχολεία.
Τοπικοί ηγέτες και εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας επέκριναν τις ενέργειες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου για τη μείωση της παρουσίας μειονοτικών σχολείων χωρίς διαβούλευση με τις πληγείσες κοινότητες.
Το κλείσιμο είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης μείωσης του αριθμού των μειονοτικών σχολείων, ο οποίος θα είχε μειωθεί από 307 το 1926 σε 86, εάν πραγματοποιούνταν το κλείσιμο.
Η Τουρκία καταδίκασε το κλείσιμο το 2022, όταν η Ελλάδα έκλεισε τέσσερα σχολεία, λέγοντας ότι παραβίασαν τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία υπογράφηκε το 1923 και καθόρισε κανόνες σχετικά με την τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.
Στη Δυτική Θράκη, όπου ζουν 150.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι, τα δικαιώματα στη θρησκευτική ηγεσία, στο συνεταιρισμό και στην εκπαίδευση έχουν παραβιαστεί κατά παράβαση των ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης