Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Τουρκική ναυτική βάση στην Κύπρο «εάν χρειαστεί»

Erdogan: Τουρκική ναυτική βάση στην Κύπρο «εάν χρειαστεί»
Η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 διαιρεμένη, αφού οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία ένα σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των διαφορών τους με τους Τουρκοκύπριους
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κατασκευάσει μια ναυτική βάση στην Κύπρο «αν χρειαστεί», 50 χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο διαιρεμένο νησί.
«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να κατασκευάσουμε μια βάση και ναυτικές δομές στο βόρειο τμήμα» του διαιρεμένου νησιού, ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Έχουμε επίσης τη θάλασσα», δήλωσε ο Erdogan στην επίσκεψή του στη βόρεια Κύπρο το Σάββατο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας.
Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι θέλει να δημιουργήσει μια δική της ναυτική βάση στην Κύπρο, θέμα για το οποίο οι δύο πλευρές δείχνουν όσο ποτέ άλλοτε διχασμένες.
Στη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων, καθώς Ελληνοκύπριοι θρηνούσαν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους τους από το πραξικόπημα του 1974, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε το Σάββατο ότι η επανένωση είναι η μόνη επιλογή.
Η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 διαιρεμένη, αφού οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία ένα σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των διαφορών τους με τους Τουρκοκύπριους. Επισήμως ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου είναι έδαφος της ΕΕ.
Όμως, στην άλλη πλευρά της προστατευόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη γκρίζας ζώνης που χωρίζει τις δύο κοινότητες, ο Erdogan απέρριψε το Σάββατο το ομοσπονδιακό μοντέλο που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στην επανέναρξη των συνομιλιών για ένα τέτοιο σχέδιο.
«Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να δημιουργήσουμε μια εξίσωση με την οποία και τα δύο μέρη θα κάθονται ως ίσοι και θα φεύγουν από το τραπέζι ως ίσοι», δήλωσε ο Erdogan.
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού κατέρρευσε το 2017.
«Κατασκευάζουμε στο νησί το κτίριο της προεδρίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και το κτίριο του κοινοβουλίου. Αυτοί κατασκευάζουν μια στρατιωτική βάση, εμείς κατασκευάζουμε μια πολιτική βάση», πρόσθεσε ο Erdogan.
Χαιρέτισε επίσης την «πολύτιμη» παρουσία κατά την επίσκεψη του Σαββάτου του ηγέτη του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ozgur Ozel, λέγοντας ότι καταδεικνύει την «ενότητα» του τουρκικού πληθυσμού όσον αφορά την Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης