Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία εξετάζει την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου στην Κούβα

Η Ρωσία εξετάζει την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου στην Κούβα

Θα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ως βασικό προμηθευτή αργού την Βενεζουέλα η οποία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ - Η πρόσφατη επίσκεψη μελών του ρωσικού κοινοβουλίου στην Κούβα ενισχύει το σχετικό σενάριο

Σχέδια που θα φέρουν τα «πάνω - κάτω» στον ενεργειακό τομέα αποκαλύπτει το TASS (ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων), επικαλούμενο τον αναπληρωτή ομιλητή Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης Ρώσων βουλευτών στην Κούβα τις τελευταίες ημέρες, συζητήθηκε η ιδέα κατασκευής διυλιστηρίου στο λατινοαμερικάνικο κράτος το οποίο έχει ελλείψεις στα καύσιμα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα από την οποία προμηθεύεται σε μεγάλο βαθμό τον «μαύρο χρυσό».

Τα συγκεκριμένα κράτη συζήτησαν την ιδέα κατασκευής διυλιστηρίου πετρελαίου στην Κούβα με τη βοήθεια ρωσικών εταιρειών, φέρεται να είπε ο Αντιπρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Οι μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές εταιρείες θα μπορούσαν να εργάζονται εδώ», είπε ο νομοθέτης.

«Η Κούβα έχει αργό πετρέλαιο, άρα είναι λογικό να μην εισάγουμε προϊόντα πετρελαίου αλλά να τα παράγουμε εδώ», δήλωσε ο Μπαμπάκοφ σύμφωνα με το TASS.

Αμφότερες οι χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς από τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα της Λατινικής Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση αύξησαν τις επαφές τους ως κομμουνιστικά κράτη.

Περιμένοντας πετρέλαιο από την Βενεζουέλα

Ο βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου του νοτιοαμερικάνικου κράτους είναι η κοντινή Βενεζουέλα.

Ωστόσο, οι αποστολές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, επίσης λόγω της καταρρέουσας βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας και των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του σταθερού συμμάχου της Κούβας, του Βενεζουελάνου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η καταρρέουσα βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας σημαίνει ότι λιγότερο μαζούτ από τη χώρα που βρίσκεται στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, φτάνει στις ακτές της Κούβας για να τροφοδοτήσει τα παλιά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο νησί.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κούβας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προϊόντα πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της προέρχεται κυρίως από προϊόντα πετρελαίου, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Κούβα το 2021, λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα και τη βιομηχανία πετρελαίου της.

Ελλείψεις καυσίμων στην Κούβα

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Κούβα η οποία έχει διαπιστώσει χρόνιες ελλείψεις βενζίνης και άλλων καυσίμων, υποστήριξε ότι οι τιμές των καυσίμων θα εκτοξευθούν κατά 500% από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί μια τεράστια εκστρατεία επιδοτήσεων που βάζει επιδοτούμενες τιμές σε όλα σχεδόν τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες.

Η Κούβα έχει επίσης εισαγάγει λίγο ρωσικό αργό από το 2022. Στη συνέχεια, υπήρξε ένα διάλειμμα ενός έτους, προτού φτάσει κάποιο ρωσικό πετρέλαιο στην Κούβα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης