Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνοί Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Ο Zelensky τρέμει την ειρήνη και τους... Azov – Πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας

Κεραυνοί Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Ο Zelensky τρέμει την ειρήνη και τους... Azov – Πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας
Όποια κίνηση κι αν κάνει, ο Zelensky κινδυνεύει με πολιτική αυτοκτονία, ανέφερε ο δήμαρχος Κιέβου, Vitaly Klitschko
Ο Volodymyr Zelensky και η ομάδα του φοβούνται πολύ την ουκρανική κοινωνία… Στο γραφείο του φοβούνται να μιλήσουν για ειρήνη... παρότι o Oυκρανός πρόεδρος λέγεται πως αντέδρασε θετικά στο τηλεφώνημα του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump… την περασμένη Παρασκευή (19/7).
Υπενθυμίζεται πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος μετέφερε ότι προτεραιότητά του θα είναι να διερευνήσει την επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, ο Trump έγραψε ότι «εγώ, ως ο επόμενος Πρόεδρός σας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα φέρω την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσω τον πόλεμο που κόστισε τόσες πολλές ζωές και κατέστρεψε αμέτρητες αθώες οικογένειες».
Πρόσθεσε δε ότι «και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα τερματίσει τη βία και θα ανοίξει έναν δρόμο προς την ευημερία».
Ωστόσο, ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι με επιρροή προειδοποιούν τον Zelensky να μην πάει βιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Zelensky στο παρελθόν απέρριπτε σταθερά την ιδέα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα εφόσον ο Putin είναι ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά λόγω των συνεχιζόμενων καταστροφικών απωλειών των ουκρανικών στρατευμάτων, της έλλειψης πυρομαχικών σε σύγκριση με τις πολύ καλύτερα οπλισμένες ρωσικές δυνάμεις και της γενικής κόπωσης χαιρέτισε το άνοιγμα του Trump.

«Πολιτική αυτοκτονία»

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι ο Zelensky κινδυνεύει με «πολιτική αυτοκτονία» εάν επιδιώξει ειρηνευτική συμφωνία που θα καταλήξει σε παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
«Πώς θα εξηγήσουμε στoν λαό ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κομμάτια της επικράτειάς μας που στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων μαχόμενων ηρώων μας;
Όποια κίνηση κι αν κάνει, ο πρόεδρός μας κινδυνεύει με πολιτική… αυτοκτονία».
Όπως παραδέχτηκε o Klitschko, οι επόμενοι μήνες θα είναι «πολύ δύσκολοι» για τον Zelensky, καθώς μάλιστα ο ουκρανικός πληθυσμός θα θέλει να έχει λόγο για τη μοίρα της χώρας.
Έτσι, το σενάριο της διεξαγωγής κάποια στιγμή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της συμφωνίας με τη Μόσχα είναι πιθανό στο μέλλον.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταλήξει μόνος του σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» είπε ο Klitschko για το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων, ενώ επεσήμανε πως μάλλον οδεύουμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ερωτηθείς για την απομάκρυνση του πρώην αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valeriy Zaluzhnyi, o Κlitschko είπε: « Ναι, ο Zelensky έχει συγκεντρώσει πάρα πολλή δύναμη στο γραφείο του.
Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο έχει χάσει κάθε σχετικό ρόλο.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε μια δηκρατία που συνδέεται με την παράδοση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη ρωσική δικτατορία, θέλουμε να παραμείνουμε διαφορετικοί από το καθεστώς του Putin.
Πριν από έξι μήνες είπα στον γερμανικό Τύπο ότι μύριζα αυταρχισμό στο σπίτι μας».
Όταν ρωτήθηκε για το αν φοβάται νίκη του Trump, ο δήμαρχος Κιέβου είπε πως «Θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του εάν εκλεγεί.
Προς το παρόν είμαστε στη σκόνη της προεκλογικής εκστρατείας.
Αυτό που λέγεται πριν από την ψηφοφορία και για την Ουκρανία, μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ διαφορετικό.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν πάντα αντιρωσικό, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε τώρα να υποστηρίζει τους λόγους του Putin.
Όλοι στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ρωσική δικτατορία αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τις δυτικές δημοκρατικές κοινωνίες».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Zelensky, ο δήμαρχος Κιέβου επεσήμανε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να παραιτηθεί…
Όμως, εξήγησε ο Klitschko, η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στο έδαφος είναι «ολοένα και πιο περίπλοκη», δεδομένου ότι η επιτυχία εξαρτάται από τη συνεχή παροχή ξένης βοήθειας και τελικά «Θα ήταν εφιάλτης αν έπρεπε να πολεμήσουμε για άλλα δύο χρόνια».
Τέλος, επισημαίνεται πως μεταξύ εκείνων των φατριών εντός της Ουκρανίας που είναι πιθανό να εκδικηθούν τον Zelensky εάν επέλεγε τον δρόμο ειρήνης και διαπραγμάτευσης είναι η Ταξιαρχία Αzov και άλλοι σκληροπυρηνικοί, που συνδέονται με νεοναζί πολιτικούς συνασπισμούς, όπως ο Δεξιός Τομέας.
ukrmil.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης