Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πεντάγωνο: Η Αρκτική γίνεται πεδίο στρατηγικής αντιπαράθεσης για τις ΗΠΑ - Μεγάλος κίνδυνος λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών

Πεντάγωνο: Η Αρκτική γίνεται πεδίο στρατηγικής αντιπαράθεσης για τις ΗΠΑ - Μεγάλος κίνδυνος λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψιν τις «μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής προσέγγισης στην Αρκτική»
Εν μέσω της γεωπολιτικής και κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική γίνεται περιοχή στρατηγικής αντιπαράθεσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η αναγκαιότητα διαπιστώνεται στην επικαιροποιημένη στρατηγική της Αρκτικής που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψιν τις «μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που γεννούν την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής προσέγγισης στην Αρκτική».
Το Πεντάγωνο αναφέρει την ουκρανική κρίση, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την «ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας» και τον επιταχυνόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτή η όλο και πιο προσβάσιμη περιοχή γίνεται αρένα για στρατηγική αντιπαράθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με συμμάχους και εταίρους», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι αυτές οι αλλαγές δημιουργούν ένα «πιο δυναμικό περιβάλλον» για την ασφάλεια της Αρκτικής και θα μπορούσαν «επηρεάζουν τη σταθερότητα και το τοπίο απειλών» στην περιοχή.
Αναφέρει ότι η επικαιροποιημένη στρατηγική των ΗΠΑ στοχεύει στη «διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Αρκτικής», όπου η Ουάσιγκτον αναμένει «να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα».
«Η επικαιροποιημένη στρατηγική του Πενταγώνου απαιτεί ενίσχυση των δυνατοτήτων στην Αρκτική, επέκταση της δέσμευσης με συμμάχους και εταίρους και τοποθέτηση δυνάμεων για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα να επιχειρήσει στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη», προσθέτει η εν λόγω έκθεση.
Συγκεκριμένα, η επικαιροποιημένη στρατηγική αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους και να επενδύσουν στην ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών με συμμάχους, κάτι που υποτίθεται ότι θα βελτιώσει την κατανόηση του «επιχειρησιακού περιβάλλοντος» και θα ενισχύσει τις ικανότητες διαχείρισης κινδύνου.
Το Πεντάγωνο αναμένει να αναπτύξει την αλληλεπίδραση με συμμάχους και εταίρους, καθώς και με τις τοπικές κυβερνήσεις και τη βιομηχανία για να διασφαλίσει «ολοκληρωμένη αποτροπή» και να ενισχύσει το επίπεδο «κοινής ασφάλειας».
Τέλος, το έγγραφο σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διεξάγουν ασκήσεις στην Αρκτική, τόσο με συμμάχους και εταίρους, όσο και μονομερώς, για να «επιδείξουν τη διαλειτουργικότητα και την αξιοπιστία των κοινών πολεμικών δυνατοτήτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης