Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν επανεκκίνηση της πολιτικής για τη Συρία

tags :
Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν επανεκκίνηση της πολιτικής για τη Συρία
Δεκατρία χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, ο πρόεδρος Bassar Al Assad εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία σε πολλά μέρη της χώρας
Μια ομάδα οκτώ κρατών μελών κάλεσε την ΕΕ να «επανεξετάσει και να αξιολογήσει» την προσέγγισή της στη Συρία ενόψει μιας ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα (22 Ιουλίου).
«Στόχος μας είναι μια πιο ενεργή, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και λειτουργική πολιτική για τη Συρία», έγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας σε επιστολή που είδε το Euractiv, προς τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell.
«Αυτό θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε την πολιτική μας επιρροή [και] την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής μας βοήθειας», προσθέτουν.
Δεκατρία χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, ο πρόεδρος Bassar Al Assad εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία σε πολλά μέρη της χώρας, υποστηριζόμενος από τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν.
Η ΕΕ έχει επιβάλει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στο καθεστώς Al Assad και έχει διακόψει τις επίσημες σχέσεις με τη Δαμασκό.
Στην επιστολή, πρότειναν δέκα τομείς που θα πρέπει να συζητηθούν «ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις» και περιγράφονται λεπτομερώς σε ξεχωριστό non paper.
Επίσης, πρότειναν τη δημιουργία ενός απεσταλμένου ΕΕ-Συρίας, ο οποίος θα αναλάβει να επαναφέρει τον Σύρο πρέσβη στις Βρυξέλλες και να συνδέεται τόσο με τους συριακούς όσο και με τους περιφερειακούς παράγοντες.
Άλλοι δέκα τομείς περιλαμβάνουν μια στρατηγική ανταλλαγή με τους Άραβες εταίρους, την περαιτέρω ανάπτυξη της προσέγγισης της ΕΕ για την έγκαιρη ανάκαμψη, την αντιμετώπιση των ακούσιων αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων της ΕΕ και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των μεταναστών στη Συρία.
«Μετά από 13 χρόνια πολέμου, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική μας για τη Συρία δεν έχει ωριμάσει καλά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Schallenberg.
«Όσο πικρό κι αν είναι, με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, το καθεστώς Assad παραμένει ακλόνητο στο θρόνο του, η συριακή αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη ή εξόριστη εντελώς – η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κλείνει πια τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Schallenberg.
Όμως, παρά την πίεση, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι παραμένει απίθανο το μπλοκ να αρχίσει να χαλαρώνει την πίεση στο καθεστώς Assad, λόγω των ευρείας κλίμακας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης