Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε ήπια πτωτικά στο -0,30% μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη +5,12%, στα υψηλά 8,5 ετών
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο, αφού ο πρόεδρος Joe Biden αποχώρησε από την προεδρική κούρσα την Κυριακή, προκρίνοντας για το χρίσμα την αντιπρόεδρο Kamala Harris ενώ η πολιτική της Federal Reserve είναι επίσης στο επίκεντρο.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) έχει προγραμματιστεί στις 31 Ιουλίου.
Οι traders τιμολογούν με 93% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις γενικές συνελεύσεις..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε ήπια πτωτικά στο -0,30% μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη +5,12%, στα υψηλά 8,5 ετών
Στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -1,73% και ακολούθησε η Eurobank -0,49%, ήπια ανοδικά Εθνική +0,43% και Alpha Bank +0,12%.
Με κέρδη 1,76% έκλεισε η Attica Bank από υψηλό ενδοσυνεδριακό +7,69%, με όγκο 15 χιλ. τεμάχια.
Το σχέδιο νόμου για την σύμβαση συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα τέθηκε για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σήμερα Τρίτη, 23 Ιουλίου, ενώ πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Jumbo -1,9%, Aegean -1,6%, ΔΑΑ -0,98%... ενώ ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ +1,74%, Autohellas +0,85%, Motor Oil +0,51%...
Για μία ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, από το βήμα της σημερινής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όπως είπε είναι «ξεχωριστή η στιγμή για την τράπεζά μας και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα, η σημερινή.
Είχαμε θέσει 3 στόχους: Να τη σταθεροποιήσουμε, να την εξυγιάνουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της για τις επόμενες προκλήσεις.
Ύστερα από 16 χρόνια είμαστε σε θέση να προτείνουμε μέρισμα 0,0933 ευρώ ανά μετοχή ή 30% επί των κερδών» ενώ εκτός από τη διανομή μερίσματος εγκρίθηκε και η ακύρωση των ιδίων μετοχών που είχε αποκτήσει από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της τράπεζας.
Σημειώνεται πως η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου.
Αύριο, 24 Ιουλίου, θα γίνει η γενική συνέλευση της Alpha Bank με την τράπεζα επίσης να έχει ανακοινώσει πως θα δημοσιεύσει αποτελέσματα στις 2 Αυγούστου.
Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 0,026 ευρώ ανά μετοχή αλλά και την αγορά ιδίων μετοχών έως 61,1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στις 25 Ιουλίου τη σκυτάλη θα πάρει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου η γενική συνέλευση να αποφασίσει για τη διανομή μερίσματος ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή ενώ θα τροποποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από τα 30 εκατ. ευρώ στα 40 εκατ. ευρώ, αύξηση 10 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου θα δημοσιευτούν την 1η Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει μέρισμα στις 16 Ιουλίου.
Η μετοχή έγραψε χθες 22/7 τιμές κοντά στα 4 ευρώ, που είχε γίνει το placement με το υψηλό φέτος να είναι στα 4,22 ευρώ στις 4 Μαρτίου.
Ο Γενικός Δείκτης αν και διέσπασε ενδοσυνεδρικά την πρώτη ζώνη αντίστασης των 1.485 μονάδων, δεν κατάφερε να τις διατηρήσει, με τις 1.400 - 1.395 μονάδες να αποτελούν το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο στήριξης.
Το συνεχές « rotation » στον FTSE 25 συνεχίζεται απροκάλυπτα με την επιστράτευση των δεικτοβαρών τίτλων, ενώ οι θετικές εκθέσεις εγχώριων και ξένων που διατηρούν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα .
Ωστόσο, τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται, οπότε από εδώ και πέρα έως το τέλος του 2024 δεν περιμένουμε πολλά από την αγορά.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο -0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%.
Λίγο πριν τις 11:30, μς ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους, όπως Eurobank +1,03% και ΔΕΗ +2,26%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,43% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,34%.
Περί τις 16:00, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς με τη μεγαλυτερη πτώση -2,01% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε αρνητικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,65% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,18%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,15% στις 1.480 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.487,54 μονάδες και χαμηλό τις 1.479,83 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένές συναλλαγές αξίας 6,27 εκατ.ευρώ και όγκου 1,53 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 1,52 εκατ. τεμάχια αξίας 6,03 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 10 χιλ. τεμάχια αξίας 239 χιλ. ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης 292 τεμάχια αξίας 1,3 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.480 μονάδες, με πλησιέστερη στήριξη τις 1.400 – 1.395 μονάδες και ακολουθούν οι 1.367 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι 1.355 μονάδες ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.485 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.500 – 1.505 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.344 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.270 μονάδες και ακολουθούν οι 1.250, οι 1.200, οι 1.168 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.153 μονάδες ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 1350 -1.360 μονάδων και ακολουθούν οι 1.400 μονάδες..
Οι 8 λόγοι για τους οποίους η ελληνική βουλή πρέπει να υποστηρίξει το deal της Attica bank με την Παγκρήτια
Μετά την κριτική που άσκησε το BN (bankingnews) για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης της νέας Attica bank με 735 εκατ ευρώ θα πρέπει να αποτιμήσουμε και την άλλη πλευρά… εάν δεν γίνει το deal τι συνέπειες θα υπάρξουν;
Είναι προφανές ότι είναι καλύτερο να έχουμε μια νέα τράπεζα μετά την συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια από το να μην έχουμε καθόλου τράπεζα ή να επιλεγούν καταστροφικές πολιτικές όπως το bail in και η εξυγίανση με εμπλοκή καταθετών.
Οι 8 λόγοι για τους οποίους η ελληνική βουλή πρέπει να υποστηρίξει το deal της Attica bank με την Παγκρήτια είναι:
1)Πρωτίστως μετά από 10ετίες για πρώτη φορά η Attica bank εξυγιαίνεται, πραγματικά, καθίσταται μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα και έχοντας σχεδόν 7 δισεκ. ενεργητικό μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική τράπεζα απέναντι στο ολιγοπώλιο των 4 συστημικών τραπεζών
3)Εάν υποθέσουμε ότι δεν προχωράει η ανακεφαλαιοποίηση των 735 εκατ θα σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα και θα θυσιαστούν 1,6 δισεκ. καταθέσεις, συγκεκριμένα 909 εκατ καταθέσεις από την Attica bank και 726 εκατ από την Παγκρήτια.
4)Το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα υποχρεωνόταν να βρει πρόσθετα 2,7 δισεκ. τα οποία θα εισέφεραν οι άλλες συστημικές τράπεζες.
5)Για να τεθεί απλά τα 735 εκατ που αναζητούνται για να ανακεφελαιοποιηθεί η νέα Attica bank είναι πολύ λιγότερα από τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν εάν υπάρξει ναυάγιο και οι τράπεζες Attica bank και Παγκρήτια θα οδηγηθούν σε resolution δηλαδή εξυγίανση με ενεργοποίηση του bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών.
Τι είναι προτιμότερο 735 εκατ ευρώ και τέλος ή περιπέτειες σοκ και δέος που θα κοστίσουν τουλάχιστον 2,2 δισεκ. στα οποία προλαμβάνονται οι απώλειες κεφαλαίων των δύο τραπεζών και καταθέσεων;
6)Όλοι οι εργαζόμενοι περίπου 900 θα βρεθούν στον δρόμο.
Η εμπειρία έχει αποδείξει από τις εξυγιάνσεις του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα ότι μόνο το 20% των εργαζομένων διασώζεται οπότε μόλις 180 εργαζόμενοι θα διασώζονταν και αυτοί με ερωτηματικό.
7)Το πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες θα ήταν μεγάλο.
Η Παγκρήτια με αντικειμενικά κριτήρια έχει ρόλο στην κοινωνία και οικονομία της Κρήτης και σίγουρα η αναστάτωση και στους 4 νομούς του νησιού θα ήταν μεγάλη.
8)Τελικά θέλουμε λιγότερες ή περισσότερες τράπεζες;
Εάν θέλουμε περισσότερες για να έχουμε ανταγωνισμό θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε κάθε τράπεζα να δίνει την μάχη της με ίσους όρους από τον ανταγωνισμό.
Η πραγματικότητα είναι στην Ελλάδα υπάρχουν οι λιγότερες τράπεζες από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης και αυτό δεν ήταν στρατηγικό σχέδιο αλλά αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 2012 με 2013.
Οι έλληνες βουλευτές έχουν τρεις επιλογές, να ψηφίσουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης, να ψηφίσουν κατά ή να απέχουν.
Όμως κάθε επιλογή έχει και συμβολικότητα.
Είτε δεξιός, είτε αριστερός συμφωνούν νομίζουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες τράπεζες ώστε να αυξηθεί και βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.
Οπότε η σωστή επιλογή είναι μια υγιής νέα Attica bank, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη που θα χορηγεί δάνεια και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,41% - Το spread με την Ιταλία στις 35 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/7 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρήσουν τον Σεπτέμβριο στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, μπορεί η απόφαση της ΕΚΤ του Ιουλίου ήταν να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, ωστόσο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ομοίως, κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν το επιτόκιο πολιτικής στο 5,25% - 5,5% , με τους επενδυτές να προσδοκούν για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο μετά την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόφαση του Joe Biden να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ και να στηρίξει την Kamala Harris.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,76% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Ήπιες αγορές καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,24% και το 2ετές στο 4,50% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές.
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 23/7 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις αισιόδοξες τεχνολογικές ειδήσεις έναντι των ανησυχιών για το πώς η έξοδος του προέδρου Joe Biden από την κούρσα του 2024 θα μπορούσε να επηρεάσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο τεχνολογικός τομέας παρουσίασε αυξημένο ενδιαφέρον με την επίσημη έγκριση της SEC για τις διαπραγματεύσεις spot Ethereum ETFs που ξεκινά στις 23 Ιουλίου. Αυτή η είδηση, μαζί με τις συζητήσεις του OpenAI και της Broadcom για ένα νέο τσιπ AI και τα σχέδια της Tesla να αναπτύξει ανθρωποειδή ρομπότ νωρίτερα από το αναμενόμενο, τροφοδότησε αισιοδοξία στην τεχνολογία αγορά και ήδη ώθησε χθες 22/7 τις μετοχές της Wall Street υψηλότερα στο κλείσιμο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,12%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,65%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,03%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -0,39% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,50%.
Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 23/7 οι ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται την πρώτη μεγάλη παρτίδα αναφορών κερδών που θα δημοσιεύσουν οι εταιρείες για το τελευταίο τρίμηνο των Banco de Sabadell, Enagas, LVMH, Thales και Alstom, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW Energie Baden Wuerttemberg AG ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο προγραμματισμένο εθνικό δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου της Γερμανίας. Η υποδομή, που αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2032, στοχεύει στη σύνδεση νεοπαραγόμενου και εισαγόμενου υδρογόνου, προσφέροντας μια καθαρότερη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα για διάφορες βιομηχανικές και καταναλωτικές χρήσεις.
Επίσης οι επενδυτές αναμένουν τα νέα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ καθώς αύριο Τετάρτη 23/7 αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το δείκτη PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, την Πέμπτη 24/7 η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ και την Παρασκευή 25/7 η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση του πληθωρισμού .
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 81,60 δολ. το βαρέλι στο -0,95% και του αμερικανικού αργού στα 77,53 δολ. το βαρέλι στο -1,1%.
Απώλειες -1,4% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στα 31,40 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο -0,05% ,ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,09% (42,75 δολ. ).
.
Μεικτή εικόνα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,45 ευρώ, με άνοδο +0,43% με όγκο 802 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,73 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7245 ευρώ, με άνοδο +0,12%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με πτώση -1,73% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,9 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,2290 ευρώ, με πτώση -0,49%, με όγκο 3,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με άνοδο +0,83%, με όγκο 38 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 900 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,19 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 9,26 ευρώ, με άνοδο +1,76%, με όγκο 14,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 463 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Aegean, ΔΑΑ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ, Autohellas, Motor Oil ......
H Coca Cola έκλεισε στα 33,10 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση στα 12,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,54 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,03 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,40 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 5,2 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,70 ευρώ, με άνοδο +1,74% και αποτίμηση 4,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 30,75 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 17,94 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,86 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,22 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,27 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,70 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,72 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,78 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8820 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,69 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,41% - Το spread με την Γερμανία στις 97 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 23/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,76% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης από 95 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,62% ή 62 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 36 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Ιουλίου του 2024 στο 3,76%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/7/2024 στο 2,44%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,05% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,18%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών