Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Trump θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Το δόγμα «ειρήνης διά της ισχύος»

Ο Trump θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Το δόγμα «ειρήνης διά της ισχύος»
Η προεδρία Trump θα εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Η τεράστια γεωπολιτική/οικονομική αβεβαιότητα η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, αποτέλεσμα της δυτικής ατζέντας και κυρίως των ΗΠΑ, κάνει την ανάγκη για μία ισχυρή εξωτερική πολιτική από πλευράς Ουάσινγκτον πιο απαραίτητη από ποτέ στη μετά-Β'ΠΠ ιστορία.
Τούτου λεχθέντος, μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας από τον Donald Trump είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εφαρμοστεί η εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικάνου: η επιβολή της παγκόσμιας ειρήνης διά της ισχύος.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Arthur Herman του Hudson Institute, η εν λόγω πολιτική θα είναι ευπρόσδεκτη όχι μόνο από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους αλλά και από τον ελεύθερο κόσμο γενικότερα.

Πώς θα μοιάζει η εξωτερική πολιτική του Donald Trump στη δεύτερη θητεία του;
Κάποιοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικάνου για να ξέρουν τα βήματά του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και προς το χειρότερο από τότε που άφησε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η στρατηγική θέση της Αμερικής έχει επιδεινωθεί απότομα μετά από τρεισήμισι χρόνια του Biden στον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ έλαβαν χώρα η καταστροφική εγκατάλειψη του Αφγανιστάν, ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας, η σύγκρουση Hamas και Ισραήλ. Τα νότια σύνορα των ΗΠΑ κατέρρευσαν στο έλεος της παράνομης μετανάστευσης και των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών. Η Αμερική υπήρξε σε μεγάλο βαθμό παθητικός θεατής στην αδυσώπητη πίεση της Κίνας στην Ταϊβάν και στις Φιλιππίνες. Ταυτόχρονα, η επιρροή του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Νότο έχει μείνει ανεξέλεγκτη -συμπεριλαμβανομένης της «αυλής» των ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική. Επίσης, συνεχίζει ο αναλυτής, είδαμε ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αβάνας, ιρανικούς πυραύλους να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Vladimir Putin να αγκαλιάζει ανοιχτά τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Kim Jong-un.

Η πιθανότητα εντός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαινόταν ποτέ μεγαλύτερη. Το πώς ο Donald Trump θα καταφέρει να επιβεβαιώσει εκ νέου την αμερικανική ηγεσία σε έναν επικίνδυνο κόσμο, θα είναι κρίσιμο μέρος της κληρονομιάς του για τη δεύτερη θητεία.
Ο Ρεπουμπλικάνος θα χρησιμοποιήσει ένα σύνολο κινήσεων για να καταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη ξανά και να επιβάλει την ειρήνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απόρριψη της παγκοσμιοποιητικής ατζέντας που έχει εμψυχώσει τα τελευταία χρόνια την εξωτερική, αμυντική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ: αυτή η ατζέντα όχι μόνο επέτρεψε τις φιλοδοξίες της Κίνας για παγκόσμια ηγεμονία, αλλά άνοιξε τις πύλες για εκατομμύρια παράνομους μετανάστες.
Επίσης, ο Donald Trump θα κινητοποιήσει μια στρατηγική για τον έλεγχο της κινεζικής επιρροής στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Εν ολίγοις, αυτό που ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρώτης προεδρίας του –το να αντισταθεί στην Κίνα– θα είναι ακόμη πιο σημαντικό στη δεύτερη.
Παράλληλα, θα ασκήσει εκ νέου τη μέγιστη πίεση στο Ιράν προκειμένου να σταματήσει την υποστήριξή του σε τρομοκρατικές ομάδες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, από τη Hamas και τη Hezbollah έως τους Houthis, και να σταματήσει επίσης το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του. Η πολιτική Biden να ανατρέψει τις επιτυχημένες κυρώσεις του Donald Trump στο Ιράν και να κατευνάσει την Τεχεράνη θα φτάσει στο τέλος της.
Ταυτόχρονα, ο Donald Trump θα αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η προεδρία Trump θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα περιορίζει τον Vladimir Putin, θα ενισχύει το ΝΑΤΟ ενώ θα εργάζεται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ρεπουμπλικάνος θα εστιάσει και στην ανασυγκρότηση του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Τέλος, η προεδρία Trump θα αναζητήσει ισχυρότερους δεσμούς με δημοκρατίες προσανατολισμένες στην ελεύθερη αγορά σε όλο τον κόσμο (π.χ. Ουγγαρία, Πολωνία, Αργεντινή). Η επανάσταση των ακροδεξιών που σαρώνει αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, της οποίας η πρώτη θητεία Trump ήταν προάγγελος, προσφέρει ευκαιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες να σφυρηλατήσουν μια νέα παγκόσμια σχέση βασισμένη στις ελεύθερες αγορές, την ατομική ελευθερία και την οικονομική ανάπτυξη αντί για υποταγή στις ελίτ, καταλήγει ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης