Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όργιο υποκρισίας στην Ευρώπη: Οι λαοί της ΕΕ θέλουν μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, οι κυβερνήσεις γράφουν ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων

Όργιο υποκρισίας στην Ευρώπη: Οι λαοί της ΕΕ θέλουν μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, οι κυβερνήσεις γράφουν ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων
Οργιώδης υποκρισία από Γαλλία και Γερμανία, εκτοξεύθηκαν οι εξοπλιστικές συμφωνίες με τους εγκληματίες πολέμου
Το Ισραήλ έχει διαχρονικά καλές σχέσεις με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για ευνόητους, ιστορικούς, και όχι μόνον, λόγους.
Όμως, εν μέσω έντονης διαμαρτυριών από την Αριστερά και τους ολοένα αυξανόμενους μουσουλμάνους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αφόρητη πίεση να λάβουν μέτρα κατά του Τελ Αβίβ, ιδίως μετά τις καταδίκες της κυβέρνησής Netanyahu για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εισάγουν όπλα εκατέρωθεν επί τη βάσει τεράστιων εξοπλισιτκών συμφωνιών.

Η εκλογή Trump και η άνοδος της ακροδεξιάς δημιουργούν νέα δεδομένα για Γαλλία και Γερμανία

Ωστόσο, με τον γνωστό φιλοισραηλινό Ρεπουμλικανό Donald Trump να βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής στην προεδρία των ΗΠΑ,  χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται τώρα υπό την ίδια πίεση να κινηθούν προσεκτικά στις τρέχουσες πολιτικές τους προς Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, η αυξανόμενη δημοτικότητα των κομμάτων της ριζοσπαστικής δεξιάς, όπως φαίνεται στις πρόσφατες ευρωεκλογές αλλά και στις δημοσκοπήσεις, βάζει επίσης πρόσθετη πίεση στις περισσότερες από τις αριστερές/φιλελεύθερες και φιλοπαλαιστινιακές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει τώρα μια έντονη συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στη διετή αμυντική έκθεση Eurosatory στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα (17-21 Ιουνίου).
Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανατράπηκε στη συνέχεια από το γαλλικό δικαστήριο είναι διαφορετικό ζήτημα...
Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση Macron είχε προσωρινά κλείσει το ... μάτι σε πολλές φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι θα απαγορευόταν η συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών από τη στην εν λόγω έκθεση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Αναβρασμός στην Ευρώπη για τη συμμετοχή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι δυνάμεις υπέρ των Παλαιστινίων είναι τόσο ισχυρές στη Γαλλία αυτές τις μέρες που οι Ισραηλινοί Ολυμπιονίκες που συμμετέχουν στο Παρίσι 2024 έχουν λάβει απειλές για τη ζωή τους, μηνύματα μίσους και άλλα .. μη φιλικά σχόλια στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.
Φυσικά σε αυτό το κλίμα συνέτεινε και η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει τη συμμετοχή σε μια χώρα που εδώ και μήνες διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο.
Μάλιστα ορισμένοι αποστολείς ανώνυμων email είπαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι σκόπευαν να βλάψουν «οποιαδήποτε ισραηλινή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και να επαναλάβουν τη δράση του Μονάχου του 1972 και διεμήνυσαν στους αθλητές «Προετοιμαστείτε για την Ιντιφάντα!».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, 11 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργλανωση που αποκαλείτο Μαύρος Σεπτέμβρης.

Οργιώδης υποκρισία από Γαλλία και Γερμανία, εκτοξεύθηκαν οι εξοπλιστικές συμφωνίες με την κυβέρνηση Netanyahu

Όπως και να έχει, η απόφαση του Macron να αποκλείσει τις ισραηλινές αμυντικές εταιρείες στην έκθεση άμυνας Eurosatory έχει επικριθεί ως οργιώδης υποκρισία καθώς οι γαλλικές εταιρείες συνεχίζουν να πουλούν όπλα στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο συμφωνιών δεκάδεων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με μια έκθεση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Γαλλία έχει εκδώσει περίπου 767 άδειες εξαγωγής για το Ισραήλ από το 2015.
Η Γαλλία πουλάει κατά μέσο όρο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ (21,9 εκατομμύρια δολάρια) στο Ισραήλ κάθε χρόνο.
Μεταξύ 2013 και 2022, η αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που στάλθηκε από τη Γαλλία στο Ισραήλ έφτασε τα 207,6 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 266 εκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλία εξέδωσε επίσης άδειες εξαγωγής για το Ισραήλ συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2014 και 2022.
Ομοίως, οι ισραηλινές εισαγωγές όπλων από τη Γερμανία είναι σημαντικές.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ (355,3 εκατομμύρια δολάρια).
Από το ποσό αυτό, τα 20 εκατ. ευρώ προορίζονταν για πολεμικά όπλα, ενώ τα υπόλοιπα 306,3 εκατ. ευρώ προορίζονταν για αμυντικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γερμανικές προμήθειες στο Ισραήλ περιλαμβάνουν 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα, 500.000 φυσίγγια για πλήρως και ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα, καθώς και άλλα εξαρτήματα και προωθητικά.
Πολλά από τα αντικείμενα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτουν τεθωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικά φορτηγά και τζάμια ασφαλείας.
Στην πραγματικότητα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι στρατιωτικές εξαγωγές της Γερμανίας λέγεται ότι έχουν σημειώσει σημαντική έκρηξη.
Από την πλευρά της, η Ιταλία  είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.
Οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν ελικόπτερα και ναυτικό πυροβολικό.
Πολλές από αυτές τις πωλήσεις φέρεται να εγκρίθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ένας νόμος απαγόρευσης εξαγωγών για λόγους παραβιάσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τις εμπόδιζε. 
Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης. 
Οι προμήθειες προς το κράτος του Ισραήλ σημειώνουν ρεκόρ, η υποκρισία οργιάζει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης