Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλωρίδης: Αν υπήρχε το 112, και οι 104 άνθρωποι που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενδεχομένως να ζούσαν

Φλωρίδης: Αν υπήρχε το 112, και οι 104 άνθρωποι που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενδεχομένως να ζούσαν
Φλωρίδης: Η χώρα εκείνο τον καιρό δεν είχε την εφαρμογή 112, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ακόμα και ότι θα έστελνε δορυφόρους στο διάστημα αλλά την απλή αυτή εφαρμογή δεν την είχε κάνει
Για την τραγωδία στο Μάτι, την εφαρμογή του 112 αλλά και τη διαδικασία μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Ακροατήριο μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του ανέφερε «Αν υπήρχε το 112, και οι 104 άνθρωποι που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενδεχομένως να ζούσαν».
«Η χώρα εκείνο τον καιρό δεν είχε την εφαρμογή 112, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ακόμα και ότι θα έστελνε δορυφόρους στο διάστημα αλλά την απλή αυτή εφαρμογή δεν την είχε κάνει. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο κ. Πιερρακάκης ήταν η εφαρμογή του 112» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και συνέχισε για το 2019 και το 112 « Τότε υπήρχαν αντιδράσεις κι αυτό δείχνει καθαρά μια αντίληψη ότι έστω και με μια υπερβολή στην πρόληψη, δεν πρέπει να έχεις ανθρώπινες απώλειες».
Συνεχίζοντας με αιχμές για την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, «Δε τους περνούσε από το μυαλό ότι αυτό είναι η βασική προτεραιότητα. Από το 2019 και μετά το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι να ειδοποιούνται έγκαιρα οι άνθρωποι για να γλιτώσουν».
Ερωτώμενος για την καθυστέρηση της απόδοσης δικαιοσύνης στην υπόθεση, είπε «Η ανακριτική διαδικασία κράτησε πολύ καιρό και υπήρξε ένα στάδιο στην ανακριτική διαδικασία που λέγεται έκδοση βουλεύματος το οποίο κράτησε κι αυτό πολύ καιρό, υπήρξε επίσης και η δυσκολία εύρεσης αίθουσας».
Αναφορικά με το τι ισχύει τώρα, είπε «Τώρα όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση όσων συλλαμβάνονται για εμπρησμό άλλαξε, φέτος όσοι έχουν συλληφθεί για φωτιά με τις φετινές διατάξεις είναι όλοι φυλακή. Πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να αποφεύγουμε όποια δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση κατευθείαν στον δικαστή και δε μεσολαβεί η έκδοση βουλεύματος άρα δε χάνουμε χρόνο».
Για τον χαρακτηρισμό του αδικήματος ως πλημμέλημα στη δίκη για το μάτι ανέφερε «Δεν φταίει ο δικαστής που δικάζει ένα αδίκημα ως πλημμέλημα, δικάζει αυτό που έχει ασκηθεί στη ποινική δίωξη.

Γ. Φλωρίδης για Τέμπη και υπόθεση Novartis

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι βρέθηκε το κτίριο για να φιλοξενήσει τη δίκη και θα είναι έτοιμο σε 15 ημέρες.
Όσον αφορά τα αιτήματα άρσης προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, δήλωσε πως με τους νέους ποινικούς κώδικες που ισχύουν από την 1η Μαΐου υπάρχει πρόβλεψη που ολοκληρώνει το πλαίσιο προστασίας και είναι πλέον στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή χωρίς καν να υποβληθούν αιτήματα να εξετάζει το πώς εξελίσεται αυτό το καθεστώς προστασίας.
«Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει αν θα πρέπει να συνεχίσει αυτό το καθεστώς προστασίας ή όχι», ανέφερε ο υπουργός.
Υπογράμμισε πως όσα έχουν αποκαλυφθεί για κάποιους προστατευόμενους μάρτυρες -ότι είχαν οικονομικό όφελος να καταγγείλουν τα όσα κατήγγειλαν- όλα αυτά τα στοιχεία έχουν υποβληθεί αρμοδίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης