Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γρίβας (καθηγητής ΣΣΕ) για Κάσο: Δεν μιλάμε για πρόκληση αλλά για ξεκάθαρη ενέργεια ολοκληρωτικού πολέμου

Γρίβας (καθηγητής ΣΣΕ) για Κάσο: Δεν μιλάμε για πρόκληση αλλά για ξεκάθαρη ενέργεια ολοκληρωτικού πολέμου
Ξεκάθαρος ο καθηγητής και στρατιωτικός αναλυτής για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Το δικό του σχόλιο για τις προκλήσεις των Τούρκων στην Κάσο και στην ελληνική ΑΟΖ έκανε ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Η άρνηση ύπαρξης υφαλοκρηπίδας σε ελληνικό κατοικημένο νησί σημαίνει άρνηση της ύπαρξης όλων των ελληνικών νησιών ως χώρο ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν μιλάμε για πρόκληση αλλά για ξεκάθαρη ενέργεια ολοκληρωτικού πολέμου. Αναμένουμε».



Θυμίζουμε πως μνήμες του 2020 -όταν το τουρκικό Oruc Reis έκανε... βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με αποτέλεσμα Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο- ξυπνά η καθόλα... περίεργη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Τουρκία -με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας- ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή, που βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahceli, έβαλε στο στόχαστρο του τον Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον οποίο χαρακτήρισε «δειλό», ενώ σχολίασε ότι «οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι, πονούν και ο ύπνος τους έχει διαταραχθεί».

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία

 Αρχικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία αντέδρασε αναπτύσσοντας δύο φρεγάτες και μια κορβέτα από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας (22/7/2024), στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι της Τουρκίας.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα φαίνεται πως επέλεξε να μην κλιμακώσει περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Επίσης, καταγράφηκαν και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV.

Η ελληνική NAVTEX

Σημειώνεται ότι το «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση με την υψηλή συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, που δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα που, όπως είναι γνωστό, έχουν έκταση 6 ναυτικών μιλίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης