Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Ισχυρό το α' εξάμηνο 2024 – Ανώτεροι οι δείκτες των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών

Eurobank: Ισχυρό το α' εξάμηνο 2024 – Ανώτεροι οι δείκτες των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών
«Τα παλιά παρεμβατικά επιτόκια δε θα τα ξαναδούμε. Μετά τις μειώσεις επιτοκίων θα σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα»
Πανηγυρική ήταν η χθεσινή (23 Ιουλίου 2024) τακτική γενική συνέλευση η οποία με μεγάλη απαρτία ενέκρινε τα θέματα.
Κυρίαρχο θέμα ήταν η διανομή μερίσματος με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίων Καραβία, να σημειώνει πως είναι «ξεχωριστή η στιγμή για την τράπεζά μας και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.
Αναλάβαμε το 2015 τη διοίκηση σε αβέβαιες συνθήκες για τις τράπεζες και τη χώρα. Είμαστε, σήμερα, σχεδόν η ίδια διοικητική ομάδα. Είχαμε θέσει 3 στόχους:
Να τη σταθεροποιήσουμε, να την εξυγιάνουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της για τις επόμενες προκλήσεις.
Κάθε στιγμή προσβλέπαμε σε αυτήν την ημέρα.
Να έρθουμε και να πούμε στους μετόχους ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με διανομή μερίσματος.
Ύστερα από 16 χρόνια είμαστε σε θέση να προτείνουμε μέρισμα 0,0933 ευρώ ανά μετοχή ή 30% επί των κερδών».
Όπως είπε ο κ. Καραβίας η τράπεζα σήμερα έχει πλεόνασμα κεφαλαίου, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει κανείς πριν λίγα χρόνια.
Για τα επόμενα χρόνια προσβλέπει στην αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στο 50%. «Δεν επαναπαυόμαστε παρά τα ιστορικά καλά αποτελέσματα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται για περαιτέρω εδραίωση».
Απαντώντας σε ερώτημα μετόχου για τη νομισματική χαλάρωση και πόσο θα επηρεάσει την τράπεζα ο κ.Καραβίας είπε πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι κάτι που το αναμένει η τράπεζα και το έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό της.
Το πρώτο εξάμηνο είναι πολύ ισχυρό και το σύνολο του έτους θα είναι πολύ καλό είπε ο κ.Καραβίας.
Για το ίδιο ερώτημα ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς είπε πως τα παρεμβατικά επιτόκια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια δε θα τα ξαναδούμε.
Μόλις υποχωρήσουν τα επιτόκια, θα τα δούμε σε υψηλότερα επίπεδα να σταθεροποιούνται.
Αναφορικά με την ακρίβεια είπε πως είναι πρόβλημα αν και «ξεφουσκώνει».
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ήταν 2,3% και η ΕΚΤ πιστεύει πως και στην Ευρώπη, τέλος του 2025 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2%.
«Είναι πάντως ένα πρόβλημα που δημιουργεί και κοινωνικά προβλήματα και προσπαθούμε και εμείς για τους εργαζόμενούς μας να τα αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ.Ζανιάς.
Ο κ.Καραβίας για την ακρίβεια και το πόσο επηρεάζει τα δάνεια είπε πως είναι κάτι που το εξετάζει η τράπεζα.
Το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν έχει παρατηρηθεί κάποια επιδείνωση και οι δείκτες κινούνται στα προβλεπόμενα επίπεδα.
Μέτοχος επίσης παραπονέθηκε για το ύψος των επιτοκίων των απλών καταθέσεων με τη διοίκηση της τράπεζας να απαντά πως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου έχουν ελάχιστη απόδοση, δεν έχει κάνει μειώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για τα καθηλωμένα επιτόκια καταθέσεων, αν και με μεγάλη καθυστέρηση. Η στήλη είχε αναδείξει το θέμα από τον Οκτώβριο του 2022 (δείτε εδώ https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/646832/trapezites-ti-ginetai-me-ta-tokakia).
Επιπλέον προσφέρει στους καταθέτες εναλλακτικές, όπως οι προθεσμιακές, τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου αλλά και τα αμοιβαία κεφάλαια. Όλα αυτά έχουν καλύτερη απόδοση. Επομένως οι καταθέτες που θέλουν κάποια απόδοση σε χρήματα που δε θα χρησιμοποιήσουν άμεσα, υπάρχουν επιλογές, τόνισε η διοίκηση.

Ισχυροί οι δείκτες των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών

Ο Γιώργος Ζανιάς, επίσης ανέφερε πως η εξυγίανση των συστημικών τραπεζών κοντεύει να ολοκληρωθεί, με τα ανοίγματα μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλά.
Μετά από 16 χρόνια θα καταβάλουν ξανά μέρισμα ύψους 875 εκατ. ευρώ.
Σε όρους ρευστότητας είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με λόγο δανείων προς καταθέσεις 58% όταν ο ευρωπαϊκός είναι πάνω από 100%.
Οι ελληνικές τράπεζες υπερέχουν και σε σύγκριση με άλλους δείκτες σύμφωνα με έρευνα του SSM.
Σημειώνεται πως η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης