Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα τρία σενάρια για περικοπές στις συντάξεις χηρείας - Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι συνταξιούχοι

Τα τρία σενάρια για περικοπές στις συντάξεις χηρείας - Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι συνταξιούχοι
Tο πολιτικό κόστος είμαι μεγάλο και η κυβέρνηση θα θέσει το όποιο από τα τρία σενάρια επικρατήσει σε εφαρμογή από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και όχι αναδρομικά
Άγριες περικοπές σε 100.000 συντάξεις χηρείας μέσω τριών σεναρίων, ώστε να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι χήροι του δημοσίου, βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.
Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.
Η ρύθμιση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2021, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα αν έχει αναδρομική ισχύ θα πρέπει να παρακρατηθεί το μέρος από τις τρέχουσες συντάξεις το μέρος που πρέπει να επιστραφεί.
Ωστόσο, το πολιτικό κόστος είμαι μεγάλο και η κυβέρνηση θα θέσει το όποιο από τα τρία σενάρια επικρατήσει σε εφαρμογή από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και όχι αναδρομικά.
Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν:

1. Στην περίπτωση δυο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
2. Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
3. Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν. Αν και αυτό αδυνατίζει στις συζητήσεις που γίνονται.

Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.
Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2020 «κουρεύτηκαν» μόνο του δημοσίου και του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ).
Το ΕΝΔΥΣΙ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητά να μην εφαρμοστεί το μέτρο των νέων περικοπών.
Το Δίκτυο επανέλαβε την πρότασή του για να διατηρούνται εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ, όπως ορίζει νόμος του 2020.
Αυτό όμως σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόμου που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος.
Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, να υποστούν δραματικές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω στον e-ΕΦΚΑ, σημαντικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Άρα, η επιβάρυνση από αυτό το σκληρό μέτρο σε βάρος αυτών των συνταξιούχων, θα είναι διπλή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης