Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ) κατά Harris (HΠΑ): Με πιάνει απελπισία, δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές – Πώς μπορεί να είναι τόσο… αόρατη

Schnabel (ΕΚΤ) κατά Harris (HΠΑ): Με πιάνει απελπισία, δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές – Πώς μπορεί να είναι τόσο… αόρατη
«Με το χέρι στην καρδιά, η Harris δεν έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να τον νικήσει» ανέφερε το Politico στις 22 Ιουλίου
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να αντιμετωπίσει τον Donald Trump στις επικείμενες εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 είναι η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris - κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα δεν περίμενε.
Μοιραία, η πολιτική άνοδος της Harris και η ανάδειξή της ως ηγετικής μορφής των Δημοκρατικών συμπίπτει με την αποκάλυψη ότι κορυφαία αξιωματούχος της ΕΕ πιστεύει ότι «δεν θα μπορούσε να κερδίσει ποτέ εκλογές».
«Με το χέρι στην καρδιά, η Harris δεν έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να τον νικήσει» ανέφερε το Politico στις 22 Ιουλίου.
Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν ότι η Harris μπορεί να νικήσει τον Trump και, αν κρίνουμε από παλαιότερες δηλώσεις, δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλής φιγούρα στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ιδιωτική συνομιλία αλλά αγνοώντας ότι τα σχόλιά της μεταδίδονταν ζωντανά, τον περασμένο Φεβρουάριο, επέκρινε τη Harris, λέγοντας ότι είναι «αόρατη»…
Παράλληλα προέβλεψε ότι δεν θα κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία.
«Θα έπρεπε να είχαν άλλον υποψήφιο αντί την Kamala Harris από την αρχή.
Δεν θα κερδίσει ποτέ εκλογές, με πιάνει απελπισία. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να είναι τόσο αόρατη» είπε η Schnabel.

Σχέσεις

Παρότι η Schnabel εξέφρασε την άποψη ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να είχαν άλλον υποψήφιο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Politico ότι το μπλοκ θα έπρεπε να είχε κάνει προσπάθειες για να οικοδομήσει σχέσεις με την αντιπρόεδρο.
«Διατυπώνεται το εξής επιχείρημα: η ΕΕ θα έπρεπε να είχε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να καλλιεργήσει σχέσεις με τη Harris, δεδομένης της ηλικίας του Biden.
Δεν το έκανε. Βέβαια, δεν ήταν εύκολο να βρω αφορμές για να συναντήσω τη Harris» είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που επανεξελέγη πρόσφατα για μια ακόμη πενταετή θητεία, είχε μόνο μία διμερή συνάντηση με τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου το 2022, κάτι που δείχνει πως δεν ήταν εύκολο να υπάρξουν αφορμές συνάντησης».
Την εντύπωση που έχει σχηματίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ για τη Harris μοιράζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κορυφαία υποψήφια των Δημοκρατικών να αφήνει μια γενικά κακή εντύπωση στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το Politico, οι Βρετανοί περιέγραψαν την καθυστερημένη άφιξη της Harris στη σκηνή υπό την προεδρική μουσική σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι ως «μπανάλ» ενώ η ομιλία της ήταν άσχετη με το θέμα του συνεδρίου.
«Η βρετανική κυβέρνηση, τότε υπό την ηγεσία του Rishy Sunak, θεώρησε θετική τη συμμετοχή του αντιπροέδρου, αλλά κατ' ιδίαν δεν εντυπωσιάστηκε» ανέφερε η έκθεση.
«Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να χαρτογραφηθεί πώς θα μοιάζει μια προεδρία υπό την Kamala… τι σκέφτεται και αισθάνεται για διάφορα θέματα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίζουμε αυτήν και τους ανθρώπους γύρω της» είπε Βρετανός αξιωματούχος στο Politico.
«Εννοώ, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να δούμε ποια είναι η αντιπρόεδρος».
Βέβαια, το όραμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Harris είναι πιο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους από τον απομονωτισμό του Trump.
Παρά την προτίμηση για τη Harris, η οποία συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός της, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν αθόρυβα να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους με σκοπό να διασφαλίσουν ότι θα έχουν μια θετική σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Εάν η Harris καταλήξει να είναι η προεδρική υποψήφια, θα έχει λιγότερο από τέσσερις μήνες για να αντιμετωπίσει τον ανθυποψήφιό της, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δίνουν στον Ρεπουμπλικανό σαφές πλεονέκτημα.
Οι Ευρωπαίοι, όπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση.
Ωστόσο, πολλά ευαίσθητα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με την Κίνα, τίθενται σε αναμονή μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική της Ουάσιγκτον για τα επόμενα χρόνια, της οποίας οι προτεραιότητες αλλάζουν ανάλογα με το αν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στην εξουσία, είναι κρίσιμη για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Για τους Ευρωπαίους, η Harris αντιπροσωπεύει ό,τι και ο Biden, την τυφλή και απερίσκεπτη υποστήριξη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
Αντίθετα, ο Trump εκπροσωπεί την αμερικανική αδιαφορία για την Ευρώπη, καθώς η αντίθεση με την Κίνα θα γίνει η κύρια προτεραιότητα.
Με αυτόν τον τρόπο, αν και οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να διατηρήσουν το σημερινό status quo, ήδη προετοιμάζονται για την πιθανότητα ο Trump να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης