Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Handelsblatt αποκαλύπτει: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τις μικρές επιχειρήσεις – Ή θα συγχωνευθούν ή θα πωληθούν ή θα κλείσουν

Η Handelsblatt αποκαλύπτει: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τις μικρές επιχειρήσεις – Ή θα συγχωνευθούν ή θα πωληθούν ή θα κλείσουν
Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις και τόσο λίγες εταιρείες όσο στην Ελλάδα, λέει η Handelsblatt
Καμία άλλη οικονομία στην ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που εκτιμά πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν μέλλον: Με πολιτική απόφαση ή θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν…
Όπως σημειώνει, το 90% των εταιρειών απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους.
Μόνο έξι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.
Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων επιβραδύνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει:
«Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, οι εταιρείες είναι συνήθως υποκεφαλαιοποιημένες και ως εκ τούτου αναπτύσσονται πολύ αργά.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης χρέους της δεκαετίας του 2010».
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurobank, θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία μέχρι το προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα - εάν η χώρα θέσει υπό έλεγχο τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές εταιρείες.
Γι' αυτό η συντηρητική κυβέρνηση θέλει τώρα να προωθήσει τις συγχωνεύσεις εταιρειών.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που θα προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις και απλουστευμένες διαδικασίες έγκρισης για συγχωνεύσεις.
«Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε ο Χατζηδάκης σε ημερίδα με τίτλο «Συγχωνεύσεις & Εξαγορές» στην Αθήνα.

Πολλές εταιρείες είναι υποκεφαλαιοποιημένες

Η μικρή δομή της ελληνικής οικονομίας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.
Από τις 880.349 ενεργές ελληνικές επιχειρήσεις, οι 837.634 απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, ανήκουν στις λεγόμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πουθενά στην ΕΕ το ποσοστό τους δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην Ελλάδα.
Είναι πολύ δύσκολο για τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες να αναπτυχθούν μόνες τους.
Συχνά είναι υποκεφαλαιοποιημένα και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση συχνά αποτυγχάνει λόγω έλλειψης πιστοληπτικής ικανότητας ή επειδή αυτές οι εταιρείες δεν διαθέτουν το προσωπικό για να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά σχέδια που απαιτούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα.
539.403 ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου εργαζόμενους.
Αποτελούνται μόνο από τον ιδιοκτήτη και πιθανώς εργαζόμενα μέλη της οικογένειας, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα ως μισθωτοί.

Το όνειρο να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν αυτόν τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μονοπρόσωπων εταιρειών στην επιθυμία πολλών Ελλήνων για αυτοαπασχόληση.
Το 27,4% του συνόλου των απασχολουμένων στην Ελλάδα ήταν αυτοαπασχολούμενοι πέρυσι.
Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόνο κατά το ήμισυ υψηλότερος στο 13,8%.
Στη Γερμανία, το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων είναι μόνο 8,3%.
Αλλά όσο δελεαστικό κι αν είναι να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, η παραγωγικότητα των ελληνικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, πέρυσι πραγματοποίησαν λίγο λιγότερο από τον μισό κύκλο εργασιών από εταιρείες αυτού του μεγέθους κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Η προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι ένα από τα μεταρρυθμιστικά βήματα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ RRF.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια αρχική δέσμη μέτρων το 2021.
Παρείχε φορολογικές ελαφρύνσεις για μικρές και μεσαίες εταιρείες με έως και 249 υπαλλήλους (ΜΜΕ) που συγχωνεύονται ή συνεργάζονται, για παράδειγμα σε αγορές, μάρκετινγκ και πωλήσεις.
Τέτοιες εταιρείες λαμβάνουν έκπτωση 30% στους εταιρικούς φόρους για τρία χρόνια.
Αλλά τα φορολογικά οφέλη μέχρι στιγμής είχαν μικρή επίδραση.
Γι' αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χατζηδάκης θέλει τώρα να κάνει βελτιώσεις.
Για τον σκοπό αυτό, μεγάλος αριθμός μεμονωμένων μέτρων χρηματοδότησης από την περίοδο από το 1972 πρόκειται τώρα να αναθεωρηθεί και να συνοψιστεί σε νέο νόμο προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.
Επιπλέον, οι διαδικασίες έγκρισης απλοποιούνται.

Τώρα ενθαρρύνονται και οι συγχωνεύσεις με ξένες εταιρείες

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα χρηματοδότησης είχαν ως στόχο να φέρουν σε επαφή εταιρείες παρόμοιου μεγέθους.
Το νέο είναι ότι θα πρέπει τώρα να ενθαρρύνονται οι εξαγορές μικρών εταιρειών από μεγάλες.
Οι συγχωνεύσεις με εταιρείες από άλλες χώρες της ΕΕ θα λάβουν επίσης φορολογικά πλεονεκτήματα στο μέλλον.
Η Ελλάδα πληροί έτσι μια απαίτηση της ΕΕ.
Οι «άγγελοι επενδυτές» που επενδύουν οικονομικά σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ταυτόχρονα υποστηρίζουν τους ιδρυτές με επιχειρηματική τεχνογνωσία μπορούν επίσης να λάβουν φοροαπαλλαγές.
Αντί για τρία χρόνια, τα φορολογικά πλεονεκτήματα θα χορηγούνται στο μέλλον για πέντε χρόνια.
Ο Νίκος Βέττας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του οικονομικού ερευνητικού ινστιτούτου επιχειρηματικού προσανατολισμού ΙΟΒΕ, βλέπει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές ως «καταλύτη για την ελληνική ανάπτυξη εταιρειών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και την εξαγωγική τους ισχύ».
Ο Βέττας λέει ότι «τα μέχρι στιγμής φορολογικά κίνητρα είναι θετικά».
Ωστόσο, περιορίζει ότι «δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο».

Όταν αποφασίζει μόνο το αφεντικό...

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν λόγοι που επικρατεί αυτή η επιχειρηματική νοοτροπία.
Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων θέλουν να είναι αφεντικά του εαυτού τους.
Θέλουν να έχουν τον έλεγχο…
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ιδιοκτήτης είναι και ο διευθύνων σύμβουλος.
«Πολλά αφεντικά δυσκολεύονται να εργαστούν σε μια ομάδα και συχνά παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους», αναφέρει ένας Γερμανός που διευθύνει τις πωλήσεις σε ελληνική εμπορική εταιρεία.
Αυτό συχνά αποθαρρύνει τους εργαζομένους, αναφέρει ο Γερμανός, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αυτή η νοοτροπία είναι επίσης ένα εμπόδιο για τους επενδυτές.
Ορισμένοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το εάν οι εταιρικές δομές που έχουν αναπτυχθεί επί πολλές γενιές θα αλλάξουν πραγματικά γρήγορα, καταλήγει ο αρθογράφος.
φδσφασδφσδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης