Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ) για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Κεντρική αρχή της δημοκρατίας μας η καθολικότητα των δικαιωμάτων

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ) για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Κεντρική αρχή της δημοκρατίας μας η καθολικότητα των δικαιωμάτων
Η ΠτΔ απάντησε στην κριτική για τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του Νόμου για το γάμο ομοφύλων
Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κρατική τηλεόραση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου υποστήριξε πως η χώρα κατάφερε τα τελευταία 50 χρόνια να αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της, ενώ υποστήριξε πως η μεγαλύτερες κατακτήσεις των τελευταίων 50 χρόνων είναι η εμπέδωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά και η ομαλότητα που η χώρα έζησε με τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών.
Παράλληλα υποστήριξε ότι μεγάλα επιτεύγματα υπήρξαν η ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, η επίλυση του πολιτειακού, η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και βέβαια η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στη Νομισματική Ένωση.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως στα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό, Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις επιτυχίες της Ελλάδας για το πώς κατάφερε με κόπο και με μεγάλες κοινωνικές θυσίες να ανταπεξέλθει και να μπορέσει να βελτιώσει την εικόνα της.
Σημείωσε επίσης πως ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και το δημογραφικό θα μας απασχολήσουν στο μέλλον που είναι όμως ζητήματα που τίθενται σε παγκόσμια κλίμακα.
«Και αυτό ίσως είναι το σημαντικό, ότι η αντιμετώπισή τους, χρειάζεται διεθνή συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σακελλαροπούλου: «Επεδίωξα να έρθει πιο κοντά ο θεσμός στον πολίτη»

Η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως αυτό που κυρίως επεδίωξε τα χρόνια που βρέθηκε στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα ήταν αφενός να μείνει πιστή στις αρμοδιότητες και στις υποχρεώσεις όπως διαγράφονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, αφετέρου να πετύχει το άνοιγμα στην κοινωνία. «Να έρθει πιο κοντά ο θεσμός προς τον πολίτη ή ο πολίτης… και αυτό επεδίωξα. Θέλησα φυσικά και προσπάθησα και θα προσπαθήσω ως το τέλος της θητείας μου να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα και με διάφορες είτε τις ομιλίες μου είτε εκδηλώσεις, να δώσω αυτό το στίγμα. Να ακουστούν, όπως έχω πει, να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν, να φωτίσουμε λίγο πλευρές, πτυχές της κοινωνίας, του κοινωνικού συνόλου, τους ευάλωτους και άλλες ομάδες, που δεν ήταν πάντα τόσο μπροστά. Αυτά ήταν θέματα που με συγκινούσαν και με ενδιαφέρουν».

Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας

Η κυρία Σακελλαροπούλου ρωτήθηκε από τον Απόστολο Μαγγηριάδη για το εάν θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο ή αν θεωρεί πως έχει κλείσει ένας κύκλος κι απάντησε: «Εγώ αυτό που επιθυμώ, είναι μέχρι την τελευταία μέρα, τον Μάρτιο του ’25, να κάνω το καθήκον μου, αυτό που περιγράφεται και αυτό που έχω σχεδιάσει εγώ προσπαθώντας να ανταποκριθώ. Προσπαθώ λοιπόν, να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Όπως δεν με είχε απασχολήσει η πρώτη θητεία, έτσι κι αλλιώς είναι αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων με τα δικά τους κριτήρια, επομένως δεν βρίσκω τον λόγο να με απασχολήσει κάτι πέρα από αυτό».

Η κριτική για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του Νόμου για την ισότητα στο γάμο

Η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη συμμετοχή της σε κοινωνική εκδήλωση που ακολούθησε την υπερψήφιση του Νόμου για την ισότητα στο γάμο λέγοντας: «Στα 4 χρόνια που είμαι Πρόεδρος κύριε Μαγγηριάδη, δεν τοποθετήθηκα ποτέ, για καμία μεταρρύθμιση, όσο ήταν νομοσχέδιο πριν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ποτέ γιατί είμαι και πάρα πολύ προσεκτική στο θέμα αυτό. Το ίδιο έγινε και τώρα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το πριν και το μετά. Κάθε νομοθετική ρύθμιση, ιδίως αυτές που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα, πολλές φορές προκαλούν εντάσεις στην κοινωνία. Όχι μόνο στο κοινοβούλιο, στην κοινωνία. Αυτό όμως είναι η δημοκρατία, αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας, γίνονται κάποιες επιλογές από αυτόν που έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία, γίνεται η συζήτηση, η ανταλλαγή επιχειρημάτων και στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια ψηφίζεται ή όχι ένας νόμος. Θεωρώ ότι είναι παράλογο μετά την ψήφιση του νόμου και ενός νόμου μάλιστα που αφορά ένα θέμα, που στις περισσότερες φιλελεύθερες δημοκρατίες έχει επίσης υιοθετηθεί, να συζητούμε ότι κάποιος, κακώς παίρνει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς και ότι πλήττει τα αισθήματα αυτού που έχει την άλλη άποψη. Από ‘κει και πέρα, τα πραγματικά εκείνης της βραδιάς δεν έχουν και τόση σημασία, θέλω όμως να πω ότι υπήρξα 40 χρόνια δικαστής και πάντα εκδηλώθηκα, αγωνίστηκα στο μέτρο που αφορούσε υποθέσεις τις οποίες επεξεργάστηκα, τα ατομικά δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία η βασική αρχή, είναι η καθολικότητα. Η καθολικότητα της απόλαυσης των δικαιωμάτων, είναι η κεντρική αρχή για τα δικαιώματα σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Διχαστικό είναι να χωρίζει κανείς τα δικαιώματα σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Όχι να υπερασπίζεται την καθολική απόλαυση. Εδώ κάποιοι συμπολίτες μας διεκδίκησαν και πέτυχαν να απολαύσουν δικαιώματα που εμείς ήδη έχουμε. Δεν αφαίρεσαν κάτι από κανέναν άλλο. Αλλά σέβομαι τις απόψεις όλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης