Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ψάλτης (Alpha Bank): Βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση από ποτέ άλλοτε – Επιστρέφουμε στη μακρά παράδοση διανομής μερισμάτων

Ψάλτης (Alpha Bank): Βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση από ποτέ άλλοτε – Επιστρέφουμε στη μακρά παράδοση διανομής μερισμάτων
Πρέπει να γίνουν πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είπε στην ομιλία του ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank
Σχετικά Άρθρα
Ιστορική μέρα η σημερινή για την Alpha Bank καθώς η γενική συνέλευση έχοντας απαρτία άνω του 70% εγκρίνει όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης με σημαντικότερο τη διανομή 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω μερίσματος 61 εκατ. ευρώ και 61 εκατ. ευρώ αγοράς ιδίων μετοχών.
Ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέφερε πως η τράπεζα δίνει έμφαση στην ανταπόδοση. Αναγνωρίζει τη στήριξη των μετόχων και επιστρέφει αξία, επιβραβεύει τους εργαζόμενους, ανταποδίδει στους πελάτες και επιστρέφει αξία στην κοινωνία.
Το 2023 ήταν έτος σταθμός. Πέτυχε την πλήρη ιδιωτικοποίηση, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή. «Δεν επιδιώξαμε απλά την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά πετύχαμε μία στρατηγική συνεργασία με την είσοδο της Unicredit», είπε ο κ.Ψάλτης.
Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την τράπεζα καθώς διανέμει αξία 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, τιμώντας την παράδοση της Alpha Bank να ανταμείβει τους μετόχους πάντα μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης. Έχω ισχυρή πεποίθηση για τις προοπτικές της τράπεζας. Δεσμεύτηκε επίσης ο κ.Ψάλτης για υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον.
Η κρίση έχει παρέλθει και το 2023 είναι έτος βάσης, είπε ο κ.Ψάλτης
Η συμφωνία με τη Unicredit συνιστά ιστορική ευκαιρία για αλλαγή και επιτάχυνση του μετασχηματισμού αλλά και ανανέωσης της κουλτούρας.
«Την ευκαιρία αυτή δεν θα την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι μειώσεις επιτοκίων που αναμένονται βρίσκουν την Alpha Bank προετοιμασμένη, χωρίς να κινδυνεύει η κερδοφορία της, ειπώθηκε από τη διοίκηση.
«Βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση από ποτέ άλλοτε. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που αναπτύσσεται διαρκώς και δίνει απόδοση στους μετόχους της», κατέληξε ο κ.Ψάλτης.

Αναλύοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2023, ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος Alpha Bank είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και πως το πλεόνασμα δεν είναι μέσο για αύξηση δαπανών, αλλά για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος.
Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί και σύγκλιση με την Ε.Ε. σε όρους χρέους προς ΑΕΠ.
Πρέπει να γίνουν πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η βραδεία απονομή δικαιοσύνης και εμπόδια στις διεθνείς επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην εγκατάσταση ξένου ομίλου. Χρειάζεται κωδικοποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά η ολοκλήρωσή τους θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους τα τελευταία χρόνια. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διανείμουν μέρισμα μετά από 16 χρόνια.
Η βελτίωση καταδεικνύεται από τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Είναι όμως ακόμα μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η προσπάθεια συνεχίζεται και η περαιτέρω μείωση θα φέρει αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους.
Ο κ.Ράπανος εξήρε την είσοδο της Unicredit στην Alpha Bank, η οποία ήταν η πρώτη επένδυση ξένης τράπεζας σε ελληνική μετά από 17 χρόνια. Η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ από την Unicredit.
«Είμαστε υπερήφανοι που επιστρέφουμε στη μακρά παράδοση να δίνουμε μέρισμα στους μετόχους», τόνισε επίσης ο κ.Ράπανος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης