Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευσαν οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο - Αιφνιδιαστική πτώση στη Γερμανία

Απογοήτευσαν οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο - Αιφνιδιαστική πτώση στη Γερμανία
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 50,1, οριακά πάνω από το ουδέτερο όριο του 50 που σηματοδοτεί μηδενική ανάπτυξη
Οι πρόωροι δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο ήταν απογοητευτικοί και δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 50,1, οριακά πάνω από το ουδέτερο όριο του 50 που σηματοδοτεί μηδενική ανάπτυξη.
Τόσο ο δείκτης PMI στη μεταποίηση όσο και ο δείκτης PMI στις υπηρεσίες υποχώρησαν, με την αύξηση της παραγωγής και στους δύο τομείς να επιβραδύνεται σε πρόσφατα χαμηλά επίπεδα και να συνεχίζει να συρρικνώνεται στη μεταποίηση.

Αδύναμη ζήτηση

Η αδύναμη ζήτηση είναι το βασικό ζήτημα, καθώς οι νέες παραγγελίες εξασθένησαν και στους δύο τομείς, αν και παρέμειναν ισχυρότερες στις υπηρεσίες, γεγονός που πιθανότατα αντανακλά σε κάποιο βαθμό τα υγιή μεγέθη του τουρισμού στις νότιες οικονομίες της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, η μεταποίηση συνεχίζει να αγωνίζεται υπό το βάρος των διαρθρωτικά υψηλότερων τιμών ενέργειας και της άπιαστης ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης.

Γερμανία, Γαλλία

Τα αποτελέσματα για τη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά, καθώς η πτώση και στους δύο τομείς ώθησε τον σύνθετο δείκτη κάτω από το ουδέτερο όριο του 50.
Η μεταποίηση υποχώρησε επίσης στη Γαλλία, αν και το τέλος της προεκλογικής περιόδου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών.
Αυτό όμως ενισχύει τις εξαιρετικά άνισες κλαδικές επιδόσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, και ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει ένα φωτεινό σημείο, ένας σαφής μοχλός ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η δραστηριότητα των υπηρεσιών αρχίζει να επιβραδύνεται και η πολυαναμενόμενη στροφή στον κύκλο των αποθεμάτων της μεταποίησης δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης