Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι BRICS εδραιώνουν την κυριαρχία τους - Επί τάπητος η πρόταση του Ιράν για ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών

Οι BRICS εδραιώνουν την κυριαρχία τους - Επί τάπητος η πρόταση του Ιράν για ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών
Οι BRICS συζητούν την πρόταση του Ιράν για ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών
Τα κράτη μέλη της ομάδας κρατών BRICS εξετάζουν επί του παρόντος την πρόταση του Ιράν να ενοποιήσουν τα εθνικά τους συστήματα πληρωμών.
Η συζήτηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Andrey Rudenko σε πρόσφατη συνέντευξή του στο TASS, αναφέρει το News.Az.
«Διάφορες επιλογές που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών των μελών των BRICS, όπως οι πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και νέοι μηχανισμοί αμοιβαίων χρηματοπιστωτικών διακανονισμών - συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρότεινε το Ιράν - εξετάζονται τώρα», δήλωσε, σχολιάζοντας την πρόταση της Τεχεράνης να ενσωματωθούν τα συστήματα πληρωμών των χωρών μελών των BRICS, όπως έκαναν η Ρωσία και το Ιράν με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής εκκαθάρισης και αυτοματοποιημένων πληρωμών Mir και Shetab.

Σημαντικό βήμα για την οικονομική κυριαρχία

Ο Rudenko υπογράμμισε ότι «η δημιουργία υποδομών εκκαθάρισης και πληρωμών που θα είναι ανεξάρτητες και ανθεκτικές στην πίεση των κυρώσεων» θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας των BRICS.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Ιράν βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε τελικές παραμέτρους», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
Στις 4 Ιουλίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Mohammadreza Farzin πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 6 Ιουλίου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση τα μέρη σημείωσαν την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενοποίηση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir και του ιρανικού συστήματος πληρωμών Shetab και υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την παροχή ρευστότητας στα εθνικά νομίσματα για την επικοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης