Τελευταία Νέα
Gun Room

Rafgaello Slug 20 - Υπέροχη αρμονία

Rafgaello Slug 20 - Υπέροχη αρμονία
Οι κάνες μήκους 55cm με κρυογενική επεξεργασία είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για χρήση με βλήματα

Μέσα στην εκτενή γκάμα των αυτογεμών της Benelli βρίσκουμε ένα ιδίορυθμο όπλο που με την πρώτη ματιά “δε θα έπρεπε να υπάρχει”. Αναφερόμαστε στο Rafaello Slug 20, που σχεδιάστηκε για το κυνήγι του αγριόχοιρου σε καρτέρι, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Και προς  επιβεβαίωση του ισχυρισμού, έχουν διακοσμήσει τα πλευρά της μαύρης μπάσκουλα με το στυλιζαρισμένο κεφάλι ενός κάπρου.
Πόσο νόημα έχει η επιλογή του “μικρού διαμετρήματος” Calibre 20 για τη θήρευση του σκληρότερου ενδημικού ζώου της ευρωπαϊκής πανίδας;
3_225.jpg

Εξειδίκευση

Σύμφωνα με το site της Benelli, “το Raffaello 20 Slug αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ακρίβεια με μονόβολα slug”. Οι κάνες μήκους 55cm με κρυογενική επεξεργασία είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για χρήση με βλήματα. Δεν έχουν στένωση στο στόμιο (τσοκ), τα τοιχώματα τους είναι λεπτά και ο ξυστός απέχει από το σωλήνα για να μη δημιουργεί στρεβλώσεις.
Στο άκρο υπάρχει μία ρυθμιζόμενη ακίδα της LPA που επιτρέπει ακριβή στόχευση με διαφορετικά βλήματα. Η οπτική ίνα στην κορυφή βοηθά στη γρήγορη πρόσκτηση του στόχου. Συνδυάζεται με μια “μισόριγα” από ανθρακόνημα, αντί του κλασικού κλισιοσκοπίου. Το βαθύ “V” τοποθετεί τη ματιά του κυνηγού πάνω στην κόκκινη κουκίδα που βλέπει καθώς στρέφει την κάνη προς το στόχο. Αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για γρήγορες βολές σε κοντινή απόσταση, όπως στο πέρασμα των αγριόχοιρων από μια φυλάχτρα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Αφαιρώντας την πανάλαφρη ρίγα, ο χρήστης μπορεί να την αντικαταστήσει με ένα κλασικό κλισιοσκόπιο, πιθανά για μεγαλύτερη ακρίβεια σε μακρινότερη απόσταση. Μια τρίτη επιλογή είναι η τοποθέτηση διόπτρας πάνω στον κορμό του Rafaello. Το ατσάλινο κάλυμμα του κλείστρου διαθέτει έτοιμες αναμονές. 
Στην ίδια λογική, το κοντάκι σχηματίζει υπερυψωμένη ράχη (Μόντε Κάρλο) που τοποθετεί το μάγουλο του χρήστη στο σωστό ύψος. Φλάτζες κλίσης που παρεμβάλονται μεταξύ της βάσης και του κοντακίου, ρυθμίζουν την απόκλιση και την εκτροπή του επιτρέπουν την προσαρμογή στα μέτρα του χρήστη. Ένα ελαστικό πέλμα μειώνει την -ούτως ή άλλως – χαμηλή ανάκρουση.
4_193.jpg

Μηχανισμός και λειτουργία

Το Slug χρησιμοποιεί τον κορμό του Rafaello 20. Η αλουμινένια βάση στεγάζει το μηχανισμό αδρανείας Inertia Drive με το περιστροφικό κλείστρο. Το επανατατικό ελατήριο “φωλιάζει” στο εσωτερικό του κοντακίου και η τροφοδοσία γίνεται από μια αποθήκη τεσσάρων κρυμμένη μέσα στην “πάπια” (ξυστό). Όπως σε όλα τα Benelli, ένας διακόπτης στη δεξιά πλευρά της σκανδαλοθήκης ρυθμίζει την τροφοδοσία, επιτρέποντας τη διακοπή της για άμεσο άδειασμα της θαλάμης.   Λόγω του σκοπού του όπλου, έχει δοθεί προσοχή στο βάρος έλξης και την αίσθηση της σκανδάλης που απελευθερώνει τη σφύρα μετά από πίεση 2,2 κιλών.
1_1_3.jpg

Εμφάνιση

Η αισθητική είναι μεγάλο κομμάτι στην επιλογή όπλου και το Rafaello Slug 20 καταφέρνει να είναι κομψό και αρμονικό. Ίσως να οφείλεται στις αναλογίες της μικρότερης βάσης, αλλά οι γραμμές του είναι πολύ ελκυστικότερες από εκείνες των μεγαλύτερων “αδελφών” του. Την εντύπωση ενισχύει ο συνδυασμός της απέριττης μαύρης βάσης με τα πανέμορφα ξύλινα μέρη από επιλεγμένη καρυδιά. Τα έντονα “νερά” του ξύλου που φαίνεται να είναι κατηγορίας 4. Δημιουργούν μια εικόνα πολυτέλειας η οποία τονίζεται από το χρωμιωμένο ατσάλι του κλείστου και το ανθρακόνημα της σκοπευτικής ρίγας. Οι σύγχρονες πινελιές δίνουν άλλο ύφος στο κλασικό σχήμα.

Ένα μέγεθος μικρότερο

Συνήθως τα λειόκανα που προορίζονται για βλήματα (μονόβολα) κατασκευάζονται σε cal. 12 και ο λόγος είναι η ισχύς που παρέχει το διαμέτημα. Οι συνήθεις γομώσεις περιέχουν 32-40 γραμμάρια μολυβιού στη μορφή μια βολίδας διαμέτρου 18mm. Το βλήμα εκλύει μεταξύ 3.000 και 4.000 Joule (Τζάουλ), ικανό να διαπεράσει τα σκληρότερα οστά και να καταβάλλει ζώα βάρους 300 κιλών. Όλη αυτή η δύναμη έρχεται με τίμημα τη μεγάλη ανάκρουση. Απαιτούνται όπλα με βάρος κοντά στα 3,5 κιλά ώστε να μην γίνεται “βάναυση” στον ώμο του χρήστη και να επιδρά αρνητικά στην ακρίβεια και την ταχύτητα βολής. 
Εδώ εισέρχεται ο παράγοντας calibre 20. Το μικρότερο φυσίγγιο εκτοξεύει βολίδες διαμέτρου 15,6mm και βάρους 24-30 γραμμαρίων. Παράγοντας 2.150-2,400 Joule, βρίσκεται ένα βήμα πίσω από το μεγάλο του αδελφό. Η ιδέα της Benelli, είναι πως η ισχύς αρκεί για να σταματήσει ζώα βάρους 150-200 κιλών. Εμπειρικές μελέτες σημειώνουν ότι λόγω μικρότερης μετωπικής επιφάνειας, το cal. 20 υπερέχει σε διάτρηση και τροχιά. 
2_240.jpg

Το κέρδος

Το  Rafaello Slug 20 ζυγίζει 2,7 κιλά με κάνη 56cm, σχεδόν ένα κιλό λιγότερο από τα αντίστοιχα cal. 12. Υπολογίζοντας και το “κέρδος” από τα ελαφρότερα πυρομαχικά, είναι πολύ ευκολότερο στη μεταφορά και ταχύτερο στην επώμιση, ερχόμενο στην ευθεία του στόχου με λιγότερο κόπο. Το μικρό πλάτος της πάπιας και το σχήμα του κοντακίου τοποθετούν το τουφέκι στο σώμα με ένα τρόπο που θυμίζει ραβδωτό όπλο. Κανένα cal. 12 δεν πετυχαίνει τόσο καλή διασύνδεση με το σώμα του χειριστή.
Η μειωμένη ανάκρουση του  μικρότερου διαμετρήματος επιτρέπει γρηγορότερη επαναφορά για την επόμενη βολή. Αυτό είναι πλεονέκτημα όταν περνούν από το σημείο της ενέδρας πολλά ζώα “σπρωγμένα” από τους παγανιέρηδες. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης