Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντρομοι οι Ευρωπαίοι από την αποτυχία των κυρώσεων, κατηγορούν τον Putin για «ψέματα»

Έντρομοι οι Ευρωπαίοι από την αποτυχία των κυρώσεων, κατηγορούν τον Putin για «ψέματα»
Υπουργοί της ΕΕ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία «σοβιετοποιείται»
Ο Vladimir Putin «πλασάρει ψέματα» σχετικά με την ισχύ της ρωσικής οικονομίας που πρέπει να διαψευστούν, ισχυρίζονται οι υπουργοί Οικονομικών από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, με φόντο τα στοιχεία για την ισχυρή ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, παρά την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία «σοβιετοποιείται» με πολλά χαρακτηριστικά της πρώην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένης της απαλλοτρίωσης ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, της «πλήρους αδιαφορίας για την κοινωνική και οικονομική ευημερία του πληθυσμού» και του αναπροσανατολισμού της οικονομίας προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν ο Putin παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι, η μακροπρόθεσμη ζημιά στη ρωσική οικονομία θα είναι σημαντική», έγραψαν σε κοινό άρθρο τους στον Guardian.

Φοβούνται νέα επίθεση στην Ευρώπη

Ήταν επιτακτική ανάγκη, τονίζουν,  οι δυτικές δημοκρατίες να γυρίσουν τη σελίδα, εν μέσω φόβων ότι αν αύριο υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η Ρωσία θα περάσει τα επόμενα χρόνια ανασυγκροτώντας την αποδυναμωμένη οικονομία της για μια δεύτερη επίθεση στην Ευρώπη.
«Με την επανασοβιετοποίηση της ρωσικής οικονομίας, ο Putin την έβαλε σε μια πορεία προς τη δική της παρακμή.
Τώρα ήρθε η ώρα για τη Δύση να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας και η υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο σε κάθε ευκαιρία θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα κάθε δημοκρατικής χώρας», ανέφεραν.
«Ο πρόεδρος Putin και το αυταρχικό του καθεστώς πλασάρουν την ψευδή αφήγηση ότι η ρωσική οικονομία είναι ισχυρή και ότι η πολεμική της μηχανή είναι αβλαβής από τις δυτικές κυρώσεις.
Αυτό είναι ένα ψέμα που πρέπει να καταρριφθεί.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ρωσική πολεμική οικονομία επιδεινώνεται.
Οι κυρώσεις και άλλα μέτρα για την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας είναι αποτελεσματικά, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση κατά του καθεστώτος Putin και να στηρίζουμε την Ουκρανία».
Το άρθρο συντάχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Σουηδίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός της οποίας, Donald Tusk, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «προπολεμική εποχή» παρόμοια με το 1938.

Επαγρύπνηση και πιο αυστηρές κυρώσεις

Οι υπουργοί κάλεσαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση όσον αφορά την καταστρατήγηση των κυρώσεων.
Αλλά τους καλούν επίσης να στηρίξουν μια «ταχεία ... επιχειρησιακή εφαρμογή» μιας συμφωνίας της G7 τον Ιούνιο για την άντληση δανείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ (42 δισ. στερλίνες) προς την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας έκτακτα κέρδη από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Την Τρίτη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτό που αποκάλεσε «κλοπή» των ταμειακών αποθεμάτων του, τα οποία είχαν παγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι υπουργοί θέλουν επίσης να ενισχυθούν οι κυρώσεις για τα ενεργειακά, χρηματοοικονομικά και τεχνολογικά προϊόντα που εισέρχονται στη Ρωσία, ώστε να κλείσουν οι οδοί καταστρατήγησης.
Τόσο οι «χώρες των συνόρων όσο και οι χώρες προέλευσης» της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, χρειάζεται να «συνεχίσουν να εργάζονται για το κλείσιμο των παραθύρων», που επιτρέπουν την καταστρατήγηση των κυρώσεων.
Αυτή την εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην πάταξη των «στόλων-φαντασμάτων» δεξαμενόπλοιων που διακινούν λαθραία πετρέλαιο από τη Ρωσία και το πωλούν σε τιμές υψηλότερες από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων των ενεργειακών κυρώσεων και τροφοδοτούν περαιτέρω την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Putin: Τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού αυξάνονται, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανέφερε ότι τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού αυξάνονται, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα στη χώρα, οπότε είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η δημοσιονομική πειθαρχία.
«Ναι, τα έσοδα του προϋπολογισμού μας αυξάνονται και το έλλειμμα είναι ελάχιστο, τα μη πετρελαϊκά έσοδα και τα έσοδα από το φυσικό αέριο παρουσιάζουν καλές επιδόσεις, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνονται τώρα, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Boris Kovalchuk.
«Γι' αυτό βασίζομαι σε εσάς να παρακολουθείτε τη δημοσιονομική πειθαρχία με τον πιο προσεκτικό τρόπο», πρόσθεσε ο Putin, απευθυνόμενος στον Kovalchuk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης