Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού: Ένας στους έντεκα ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετώπισε πείνα το 2023

Η επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού: Ένας στους έντεκα ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετώπισε πείνα το 2023
Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους
Σχετικά Άρθρα
Ένας στους έντεκα ανθρώπους παγκοσμίως, ήτοι 733 εκατομμύρια πολίτες, αντιμετώπισαν πείνα το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση (SOFI) του ΟΗΕ, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας Δράσης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Πείνας και της Φτώχειας των G20 στη Βραζιλία.
Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο αποκλειστικός θηλασμός (υπολογίζεται στο 48%) και η καχεξία (μειώθηκε στο 22,3%), ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό παραμένει εξαιρετικά υψηλός για τρεις συνεχόμενες χρονιές, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, ενώ τα επίπεδα υποσιτισμού είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα 15 χρόνων πίσω.
Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η Αφρική, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει συνεχίζει να αυξάνεται και υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε αντιμετωπίζει πείνα.
Οι αιτίες είναι κυρίως οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική επιβράδυνση. Το αντίστοιχο ποσοστό παραμένει σταθερό στην Ασία (8,1%), αν και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς η περιοχή φιλοξενεί περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πείνα παγκοσμίως. Τη μεγαλύτερη βελτίωση σημειώνει η Λατινική Αμερική, ειδικά η Νότια Αμερική, όπου γίνεται επένδυση στην κοινωνική προστασία. Ωστόσο, η Καραϊβική μαζί με τη δυτική Ασία και τις περισσότερες αφρικανικές υποπεριοχές είδαν αύξηση της πείνας από το 2022 έως το 2023.
Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία σημειώνεται σταθερή αύξηση και στην παχυσαρκία των ενηλίκων, από 12,1% το 2012 σε 15,8% το 2022.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο πλανήτης απέχει σημαντικά από την επίτευξη του «Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 2» για τον μηδενισμό της πείνας μέχρι το 2030. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν περίπου 582 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι χρόνια υποσιτισμένοι το 2030, οι μισοί από τους οποίους θα βρίσκονται στην Αφρική. Επίσης, υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση συντάχθηκε από την Οργάνωση για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), την UNICEF, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης