Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θετική εξέλιξη: Η Metlen - Protergia προκαλεί τον πιο φθηνό ενεργειακό πάροχο την ΔΕΗ ενόψει του Αυγούστου

Θετική εξέλιξη: Η Metlen - Protergia προκαλεί τον πιο φθηνό ενεργειακό πάροχο την ΔΕΗ ενόψει του Αυγούστου
Η Protergia δίνει τιμές Ιουλίου στα τιμολόγια του Αυγούστου
«Ως μάννα εξ ουρανού» για τα νοικοκυριά μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση της METLEN (πρώην Mytilineos) να απορροφήσει το ενεργειακό κόστος των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου το οποίο θα ήταν αυξημένο κατά 41% σε σχέση του Ιουλίου.
Η διοίκηση του Ομίλου Metlen με μια εμπορική επιθετική κίνηση φέρνει στο προσκήνιο την Protergia η οποία με ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι τα τιμολόγια του Αυγούστου θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές με αυτές του Ιουλίου.
Πιο αναλυτικά το «πράσινο» τιμολόγιο με την επωνυμία Protergia Home Value Special (Ειδικό Τιμολόγιο θα έχει τιμή τα 159.9 ευρώ ανά MWh ή 0,1599 ανά KWh παρότι το χονδρεμπορικό κόστος θα είναι στα 260,8 ευρώ).
Το Protergia Home Value Simple στα 136.7 και το Protergia Home Value Easy στα 90,9 ευρώ ανά MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της εταιρείας προσδιορίζει ότι οι τελικές λιανικές τιμές ισχύουν για τους συνεπείς καταναλωτές δηλαδή όσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος.
Η πρωτοβουλία της METLEN να ανακοινώσει ουσιαστικά την εμπορική πολιτική της νωρίτερα για τον Αυγούστου συμβάλει στον ανταγωνισμό του τομέα της ενέργειας.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους προμηθευτές οι οποίοι θα κάνουν ότι είναι εφικτό ώστε τα τιμολόγια τους να παραμείνουν χαμηλά παρά τις αντιξοότητες που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια έφεραν τον ανταγωνισμό

Η …παρουσία του ανταγωνισμού στα τιμολόγια ρεύματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολύχρωμα τιμολόγια που καθιέρωσε ο υπουργός ΥΠΕΝ κ Θόδωρος Σκυλακάκης παρότι σύσσωμη Αντιπολίτευση τα «πολεμά».
Η πράξη δείχνει ότι οι καταναλωτές με τους νέους χρωματισμούς μπορούν να διακρίνουν τον «φθηνό» όπως και τον «ακριβό» προμηθευτή ανά μήνα.
Μέχρι σήμερα ο προμηθευτής που έχει «κατοχυρώσει» τον τίτλο του φθηνού παροχου είναι η ΔΕΗ.
Στο πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούλιο έχει δώσει τις χαμηλότερες τιμές.
Τον «καυτό» Ιούλιο έδωσε τιμή τα 135,57 ευρώ ανά MWH και τον Αύγουστο θα πρέπει να ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά MWh με βάση αύξησης του κόστους κατά 41% της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ για να παραμείνει ο φθηνότερος πάροχος και τον Αύγουστο θα πρέπει να δώσει λιανική κάτω από τα 159 ευρώ της Protergia και να απορροφήσει σχεδόν το 50% της αύξησης του κόστους της ενέργειας του Ιουλίου.
Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα διότι για τον μεγαλύτερο πάροχο στη Χαμηλή Τάση όταν η πελατεία της ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια.
Η Protergia έχει βάλει την τιμή των 159 ευρώ για τους συνεπείς ενώ η ΔΕΗ δίνει την ίδια τιμή σε όλα τα νοικοκυριά.
Η εξέλιξη είναι άκρα θετική για τα νοικοκυριά διότι θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο ανταγωνισμός είναι παρόν στην αγορά της ενέργειας.

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας α’ εξαμήνου για την Metlen - Στα 282 εκατ. το α' 6μηνο του 2024

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας Α’ εξαμήνου κατέγραψε η Metlen, αφού το α' εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ, έναντι 268 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023.
Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε στα 2.482 εκατ., σε σύγκριση με 2.516 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 474 εκατ. ευρώ, έναντι 437 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.
Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.774 εκατ., εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource).
Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η Εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
1_747.JPG
Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν, την εδραίωση της METLEN στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022.
Σε μια χρονιά με έντονες προκλήσεις, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, το επιχειρηματικό μοντέλο της METLEN, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ανθεκτικότητα και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το σύνολο τους έτους».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης