Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσοφοβία στο κόκκινο - Επαναφέρουν την υποχρεωτική θητεία στο ΝΑΤΟ - Ψάχνουν... 50 ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες για πόλεμο

Η Ρωσοφοβία στο κόκκινο - Επαναφέρουν την υποχρεωτική θητεία στο ΝΑΤΟ - Ψάχνουν... 50 ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες για πόλεμο
Τεράστιες ελλείψεις και κενά ασφάλειας στην άμυνα της Ευρώπης
Την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εξετάζουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ βάσει του σεναρίου μιας πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το CNN, πολλά ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επεκτείνει ή έχουν επανεισάγει τη στράτευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τη στιγμή που η Ρωσία υπερέχει κατά πολύ σε ότι αφορά τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή της, τα νέα σχέδια μάχης της Συμμαχίας προβλέπουν τόσο ενίσχυση της παραγωγής όπλων όσο και τη δημιουργία 35 με 50 ταξιαρχιών, εκ των οποίων η κάθε μια θα πρέπει να διαθέτει 3.000 με 7.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες.

500.000 ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες

Σε δηλώσεις του ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι «σήμερα έχουμε 500.000 στρατιώτες σε ομάδες μάχης υψηλής ετοιμότητας, έτοιμες για μάχη στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας για πρώτη φορά».
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ θέλει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει άλλους 300.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναπτυχθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα και άλλους 500.000 μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών.
Πάντως, παραμένει το ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να προσαρμοστεί στρατιωτικά σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, όπως είναι αυτός στην Ουκρανία.

Επαναφέρουν τη θητεία

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πολλά ευρωπαϊκά κράτη σταμάτησαν να στρατολογούν τους πολίτες τους.
Πάντως, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχει καταφύγει στη δρακόντεια πρακτική τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία.
Σχεδόν το ένα τρίτο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ εφαρμόζει κάποια μορφή υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Φέτος και για πρώτη φορά από το 2006, η Λετονία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με την οποία οι άντρες ηλικίας άνω των 18 ετών, θα πρέπει να υπηρετούν για έναν χρόνο στο στρατό.
Επιπλέον, η Νορβηγία αποκάλυψε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αυξήσει κατά 20.000 τους στρατιώτες της και να διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της, ενώ υπενθυμίζεται πως η Νορβηγία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που υιοθέτησε τη στράτευση για το «ουδέτερο φύλο».

Βαλτική και Σκανδιναβία στην πρώτη γραμμή

Στη Λιθουανία, επανήλθε η στρατιωτική θητεία ήδη από το 2015, επιστρατεύοντας περίπου 3.500 με 4.000 άντρες ηλικίας 18 – 26 ετών κάθε χρόνο και για μια περίοδο 9 μηνών ενώ στην Φινλανδία, η οποία έχει περίπου 1.300 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής με τη Ρωσία, υπάρχουν μόλις 13.000 στρατιώτες.
Ωστόσο, οι Φινλανδοί υποστηρίζουν πως μπορούν να ενεργοποιήσουν πάνω από 900.000 εφέδρους με 280.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες.
Η Σουηδία στρατολογεί άνδρες και γυναίκες.
Φέτος στρατολόγησε 7.000 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 8.000 το 2025.

Πώς να κινητοποιήσουμε… εκατομμύρια

Αναφερόμενος στην υποτιθέμενη ρωσική απειλή για την Ευρώπη, ο Robert Hamilton, επικεφαλής της Eurasia Research στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι «το 2024 παλεύουμε με το ερώτημα του πώς να κινητοποιήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα πεταχτούν σε μια «κρεατομηχανή» ενός δυνητικού πολέμου».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιστράτευση προωθείται αυτή τη στιγμή από Συντηρητικούς βουλευτές.
Ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας του 2025, ο ετήσιος λογαριασμός στρατιωτικών δαπανών, μπορεί να περιλαμβάνει διατάξεις που, μεταξύ άλλων, θα επιδιώκουν την αυτόματη εγγραφή όλων των επιλέξιμων ανδρών και γυναικών σε μια Επιλεκτική Υπηρεσία, μια μορφή στρατεύσιμης εργασίας, η οποία θα μπορούσε αναπόφευκτα να περιλαμβάνει στρατιωτική θητεία.

Wesley Clark (στρατηγός): Θερμός… πόλεμος

Από την πλευρά του ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Wesley Clark υποστήριξε πως «είναι ασαφές αν πρόκειται για νέο Ψυχρό Πόλεμο ή για αναδυόμενο θερμό πόλεμο».
Όπως είπε, το ΝΑΤΟ «πρέπει να ξαναχτίσει τις άμυνές μας», μεταξύ άλλων με το να καταστήσει υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία.
«Πιστεύω ότι οι νέοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η γενιά, όπως και η γενιά που πολέμησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ζήτησε να είναι η «Μεγαλύτερη γενιά», αλλά οι περιστάσεις επέβαλαν αυτό το βάρος πάνω τους» επισήμανε ο Clark.

Πιο κοντά πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Ο κίνδυνος ενός άμεσου πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αυξάνεται μέρα με την ημέρα καθώς η Συμμαχία έχει εγκρίνει σε μεγάλο βαθμό πύραυλοι του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της ηπειρωτικής Ρωσίας, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσουν και οι παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που η Ρωσία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει… ως κλιμάκωση ανέφερε σε δηλώσεις του ο Stoltenberg.
Και ενώ το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων του, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν στη Γερμανία πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, που είχαν απαγορευτεί προηγουμένως, γεγονός που έκανε τη Ρωσία να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να ανταποδώσει.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί μεγάλες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ασία, τη στιγμή που ο Stoltenberg τόνιζε ότι το ΝΑΤΟ λόγω της Κίνας, εξετάζει μια προσαρμογή στο πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Τεράστιες ελλείψεις

Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters αναφερόταν στις τεράστιες ελλείψεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, γινόταν λόγος για πολλά κενά στην άμυνα της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων διαπιστώνουν ελλείψεις σε αεράμυνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αριθμό στρατευμάτων, πυρομαχικά και απουσία ασφαλών ψηφιακών επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει δημόσια εκτίμηση του συνολικού κόστους για την κάλυψη των κενών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις για την επίτευξη των στόχων του σε μια εποχή που η ενότητά του θα μπορούσε να δοκιμαστεί από δημοσιονομικούς περιορισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών και διαφορές σχετικά με το πόσο επιθετική θα έπρεπε να είναι η στάση του απέναντι στη Ρωσία.
Ενώ η ρωσική οικονομία βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη βάση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις εάν απαιτήσουν περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες από τους φορολογούμενους που πλήττονται από την πίεση του κόστους ζωής για να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο που φαίνεται μακρινή προοπτική, λένε οι αναλυτές.

Πρόταση σοκ για αμυντικές δαπανές 3% του ΑΕΠ

Ο Tuuli Duneton, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής στην Εσθονία –μια από τις πιο επιθετικές κυβερνήσεις της Ευρώπης - ζήτησε την αύξηση των αμυντικών δαπανών για κάθε κράτος – μέλος στο 3% του ΑΕΠ (από 2% που είναι σήμερα).
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν 967,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2024, περίπου 10 φορές περισσότερα από τη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα, με 97,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ για το 2024 υπολογίζονται σε 1.474,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης