Διεθνή

Σε αμόκ το ΝΑΤΟ στέλνει βομβαρδιστικά B52 στη Ρουμανία – Η Ρωσία φτάνει στην «πόρτα» των ΗΠΑ και προκαλεί παγκόσμιο δέος

Σε αμόκ το ΝΑΤΟ στέλνει βομβαρδιστικά B52 στη Ρουμανία –  Η Ρωσία φτάνει στην «πόρτα» των ΗΠΑ και προκαλεί παγκόσμιο δέος
Τα πολεμικά επεισόδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Ρωσία προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις
Εν μέσω αμυδρών ελπίδων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ εντείνει τις προκλήσεις μη αποκλειόμενης της πυρηνικής επαναβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία ξεκάθαρα φιλοπόλεμη συμμαχία που έχει ως απώτερο στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία μίας νέα παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στην πολυμέρεια.
Τα πολεμικά επεισόδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Ρωσία προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά με τρόπο πολύ πειστικό στην πόρτα των ΗΠΑ και μεταφέρει την ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θανάσιμα πολεμικά παιχνίδια

Στις 21 Ιουλίου, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους πέταξαν από την αεροπορική βάση Barksdale στη Louisiana στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
Πάνω από τη Φινλανδία, ήλθαν σε θέσεις βολής για να εξαπολύσουν υποθετικά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.
Τα βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά MiG-29 και MiG-31.
Μετά την πτήση, τα βομβαρδιστικά ανεφοδιάστηκαν με KC-135 Stratotanker της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας και προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.
Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που αυτού του τύπου αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Ρουμανία, γεγονός που υπογραμμίζει τη σκόπιμη κλιμάκωση κατά της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη, τα B-52 θα λειτουργούν ως η 20η Μοίρα Βομβαρδιστικών.
Τρία ακόμη στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά κοντά στα ρωσικά σύνορα στη Βερίγγειο Θάλασσα στις 15 Ιουλίου.
A B-52H Stratofortress from the 20th Bomb Squadron, Barksdale Air Force Base, La., makes its initial landing at Mihail Kogălniceanu Air Base, Romania, in support of Bomber Task Force Deployment 24-4, July 21, 2024. The lethal, long-range strike capabilities provided by strategic bombers influence the decision making of our nation’s competitors and adversaries by ensuring they know that the cost of military aggression would be outweighed by any potential gain. (U.S. Air Force Photo by Senior Airman Seth Watson)

Κάτι τρομερό θα συνέβαινε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά και με πολύ δραματικό τρόπο, εάν οι Ρώσοι πιλότοι δεν αντιδρούσαν με επαγγελματισμό στην επιχείρηση εισβολής αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρα.
Ρωσικά μαχητικά MiG-29 και MiG-31 αναχαίτισαν τα βομβαρδιστικά B-52H της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που προσέγγισαν τον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα του Barents.
Το περιστατικό αναφέρθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ρωσικά μέσα ελέγχου του εναέριου χώρου εντόπισαν έναν ομαδικό αεροπορικό στόχο που πλησίαζε τα κρατικά σύνορα.
Προκειμένου να εντοπιστεί ο εναέριος στόχος και να αποφευχθούν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαχητικά MiG-29 και MiG-31 από τις δυνάμεις αεράμυνας που βρίσκονταν σε ετοιμότητα, απογειώθηκαν άμεσα.
Ένα ζεύγος αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52H κινούνταν προς τη Ρωσία.
Αφού τα ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, εκείνα «εκτέλεσαν αναστροφή από τα ρωσικά σύνορα».
Ως αποτέλεσμα, τα ρωσικά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο τους, πρόσθεσε ο ρωσικός στρατός.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι οι πτήσεις των MiG-29 και MiG-31 πραγματοποιήθηκαν αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα και τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας.
B52_1.jpg
Πρώτη φορά τέτοια επικίνδυνη πρόκληση

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν επικίνδυνες προκλήσεις, πλησιάζοντας τόσο πολύ τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ουκρανία, διάφορα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων αναγνωριστικών UAV, διεξάγουν επιχειρήσεις αναγνώρισης στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στη ρωσική περιοχή Kalliningrad.
Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παρέχουν στον ουκρανικό στρατό πολύτιμα δεδομένα και στοχεύουν χτυπήματα με πυραύλους του ΝΑΤΟ στα ρωσικά μετόπισθεν.
Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, δεν μπορούσαν να αποφευχθούν επικίνδυνα περιστατικά που απειλούσαν μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Και πυρηνική κλιμάκωση

Εν τω μεταξύ ένα σημαντικό βήμα προς την πυρηνική κλιμάκωση ήταν η πρόσφατα ληφθείσα απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026.
Ο κατάλογος των όπλων θα περιλαμβάνει τους πολυλειτουργικούς πυραύλους SM-6, τους cruise Tomahawk, καθώς και υπερηχητικά όπλα υπό ανάπτυξη.
Το 1987, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ συνήψαν συμφωνία για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα δύο μέρη να δοκιμάζουν επίγειους πυραύλους με βεληνεκές 500 έως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και εκτοξευτές για αυτούς.
Το 2019, ήταν η κυβέρνηση του Donald Trump που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συνθήκη.
Μετά την κατάρρευση της συνθήκης, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν να τηρούν ένα εθελοντικό μορατόριουμ για την ανάπτυξη χερσαίων πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην επικράτειά τους έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη ή την Ασία.

Σε κατάσταση συναγερμού 500.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Εάν η Ουάσιγκτον αναπτύξει τους πυραύλους της στη Γερμανία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
Ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι από το 2014 το ΝΑΤΟ έχει υποστεί τον πιο σημαντικό μετασχηματισμό στη δική του συλλογική άμυνα από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Επί του παρόντος, περισσότεροι από 500 χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να περιμένουν την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για αυτήν.
Έτσι κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις.
Και ενώ όλοι έχουν επικεντρωθεί στις πολύ σημαντικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024 το ΝΑΤΟ δεν σταματά την θανάσιμη πορεία που οδηγεί κατευθείαν στην κόλαση.

Τρόμος στις ΗΠΑ - Κοινές περιπολίες ρωσικών και κινεζικών βομβαρδιστικών στην Αλάσκα

Την ίδια στιγμή η Ρωσία απαντά στις προκλήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με πολύ πειστικό τρόπο και σε απόσταση αναπνοής από την αμερικανική επικράτεια.
Ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη Tu-95MS και κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες στα ύδατα των θαλασσών Chukchi και Bering, καθώς και στο βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα την Πέμπτη (25/7/2024).
tu_95.JPG
«Μια αεροπορική ομάδα αποτελούμενη από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και βομβαρδιστικά Hun-6K της Πολεμικής Αεροπορίας του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πραγματοποίησαν αεροπορικές περιπολίες στα ύδατα των θαλασσών Chukchi και Bering και στο βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ρωσικά και κινεζικά πληρώματα εξασκήθηκαν σε αλληλεπίδραση αεροπορικής περιπολίας.
Τα ρωσικά αεροσκάφη Su-30SM και Su-35S παρείχαν αεροπορική κάλυψη.
bomber.JPG

Για πρώτη φορά ρωσο-κινεζική περιπολία στην Αλάσκα

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (Norad), υπό την οποία οι ΗΠΑ και ο Καναδάς λειτουργούν από κοινού δορυφόρους, ραντάρ και αεροσκάφη, τα τέσσερα βομβαρδιστικά δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά, αλλά επιχείρησαν στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Αλάσκας και δεν αποτελούσαν απειλή.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να αναχαιτίζονται ρωσικά βομβαρδιστικά που πετούν στην Αλάσκα αλλά είναι η πρώτη φορά που ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά περιπολούν από κοινού στην εν λόγω ζώνη», σημειώνει ο Alexander Korolev, ειδικός στις στρατιωτικές σχέσεις Ρωσίας – Κίνας.
Τα ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη «ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τα διεθνή νομικά καθεστώτα» και «δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο ξένων χωρών», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
alaska_map.JPG
Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε κοινές στρατηγικές αεροπορικές περιπολίες με τη Ρωσία πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιό της για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ο αμερικανικός στρατός αναθεωρεί τη δομή των δυνάμεών του και σχεδιάζει να λάβει υπόψη τη στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας σε μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση.
norad_1.jpg
Ο Alexey Muraviev, καθηγητής εθνικής ασφάλειας και στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Perth, είπε ότι η κοινή περιπολία στην Αλάσκα ήταν «μια συνέχεια των προσπαθειών τους να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ στην περιοχή της Αρκτικής».
Ρωσία – Κίνα πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
norad_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης