Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανωμαλία η επαναστρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας - Πώς το Τόκιο έγινε από φιλειρηνική δύναμη ενεργούμενο των ΗΠΑ

Ιστορική ανωμαλία η επαναστρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας - Πώς το Τόκιο έγινε από φιλειρηνική δύναμη ενεργούμενο των ΗΠΑ
Η νέα Λευκή Βίβλος Άμυνας της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζει τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία ως απειλές για το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας
Η ταχεία ανάπτυξη εξοπλισμών και στρατιωτικού προσωπικού από την πλευρά του Τόκιο ώθησε τη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με αντίμετρα απέναντι στη εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το σύνταγμά της, η Ιαπωνία απαγορεύεται να διεξάγει πόλεμο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της οφείλουν de facto να έχουν περιορισμένη εμβέλεια.
Ωστόσο, στην πράξη, η ασιατική χώρα γνώρισε μια ραγδαία στρατιωτική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες και ανώτατα στελέχη ζήτησαν αναθεώρηση του νόμου. 

Πώς η Ιαπωνία έγινε από φιλειρηνική δύναμη εξαπτέρυγο των ΗΠΑ

Εδώ είναι η σύντομη ιστορία της Ιαπωνίας που μετετράπη από ένα πασιφιστικό έθνος σε στρατιωτικοποιημένο δορυφόρο των ΗΠΑ:
- Το 1951, η Ιαπωνία επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της παρά τη φαινομενικά πασιφιστική της στάση.
- Το 1954 δημιουργήθηκαν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (SDF).
- Το 1960, οι ΗΠΑ απέκτησαν το δικαίωμα να ιδρύσουν στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία.
- Το 2001, η Ιαπωνία έστειλε τη Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας της για πρώτη φορά στον Ινδικό Ωκεανό για να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη στις ΗΠΑ εν μέσω του πολέμου στο Αφγανιστάν.
- Το 2015, το ιαπωνικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επεκτείνει την επιχειρησιακή του βοήθεια σε συμμάχους που πολεμούν σε ξένους πολέμους.
- Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία εξέδωσε ένα νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας με στόχο τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών της χώρας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με σχέδιο να αγοράσει 500 πυραύλους κρουζ Tomahawk μεγάλης εμβέλειας.
Επισημαίνεται ότι την ίδια χρονιά, ορισμένοι Ιάπωνες πολιτικοί υποστήριξαν την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη χώρα.
- Τον Ιούλιο του 2023, η Ιαπωνία κυκλοφόρησε τη νέα Λευκή Βίβλο Άμυνας, η οποία χαρακτηρίζει τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία ως απειλές για το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας.
- Τον Απρίλιο του 2024, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπέγραψαν περισσότερες από 70 συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δεσμών -μεταξύ των στρατιωτικών τους βιομηχανιών, της εκπαίδευσης και της συντήρησης εξοπλισμού.

Επί του παρόντος, περίπου 63.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Ιαπωνία, με το ενεργό προσωπικό της χώρας να ανέρχεται σε περίπου 247.000 άτομα, σύμφωνα με τους New York Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης