Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λύση - ημίμετρο από ΥΠΟΙΚ - Παράταση στις δηλώσεις ως 2/8 για τους φορολογούμενους και ως 9/8 για τις επιχειρήσεις

Λύση - ημίμετρο από ΥΠΟΙΚ - Παράταση στις δηλώσεις ως 2/8 για τους φορολογούμενους και ως 9/8 για τις επιχειρήσεις
Όσοι ακολουθήσουν τις νέες προθεσμίες χάνουν την έκπτωση του 3%
Ολιγοήμερη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 2 Αυγούστου για τους φορολογούμενους και μέχρι τις 9 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών παρά το κύμα διαμαρτυριών από την αγορά για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, όσοι ακολουθήσουν τις νέες προθεσμίες χάνουν την έκπτωση του 3% την οποία κερδίζουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι 31 Ιουλίου ενώ θα πρέπει να καταβάλουν δύο δόσεις μαζεμένες μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.
Σύμφωνα με το υπουργείο ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις.
Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως χθες το βράδυ έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων ( ποσοστό 93,3%) σε σύνολο 6.600.000 πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα περίπου 500.000 συν τις όποιες διορθωτικές.
Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει «κενό» 50.000 δηλώσεων ή σε ποσοστό 18,2%.
Συνολικά οι δηλώσεις που δεν έχουν «φανεί» στο TAXIS ανέρχονται σε 600.000 – 650.000.
Η παράταση δόθηκε μια ημέρα πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας που το σύστημα παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και αρρυθμίες ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των λογιστών που επιχειρούσαν να υποβάλουν μαζικά τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
Λογιστές και φοροτεχνικοί κατηγορούν για αδιαφορία το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο όπως αναφέρουν είχαν επισημάνει από νωρίς τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων, ζητώντας παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα χθες ο Συνήγορος του Πολίτη στο οποίο είχαν απευθυνθεί οι σύλλογοι λογιστών υπέδειξε στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να χορηγήσουν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αφού μελέτησε τα σχετικά αιτήματα των λογιστών σημειώνει πως «η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πολιτών/φορολογούμενων και επαγγελματιών λογιστών».
Όσον αφορά στον λογαριασμό της εφορίας η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

- Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 3,5 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει σκαρφαλώσει στα 1.713 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου ή σε 6 δόσεις καταβάλλοντας δύο μαζεμένες στον Αύγουστο. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.
- Δυο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ ή 330 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Σχεδόν το 46,35% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης